Úterý 30. dubna 2024
ikona hodiny15. 1. 2023 08:54

Co by se české firmy mohly naučit od Parimatch Tech, aby inspirovaly zaměstnance?

Výhody na míru, důležitost hodnot a Tesla

Parimatch Tech je produktová společnost, která vyvíjí technologická a marketingová řešení pro iGaming a zábavní průmysl. Společnost sídlí na Kypru a působí celosvětově, přičemž její výzkumná a vývojová centra se nacházejí ve čtyřech zemích, z nichž největší je na Ukrajině. Od května 2022 má společnost své výzkumné a vývojové centrum v Praze. Hi-tech řešení, inovativní přístupy a zejména dodržování firemní kultury posouvají společnost Parimatch Tech na trhu iGamingu kupředu a zůstávají klíčem k jejímu úspěchu a růstu.

Renata Faltejsková autor

Foto: Parimatch Firemní kultura je pilířem úspěchu Foto: Parimatch

Ne nadarmo společnost obhájila dvakrát po sobě umístění na seznamu, který zprostředkovává globální autorita v oblasti kultury na pracovišti. Podívejme se na firemní kulturu společnosti, ze které by si české firmy mohly vzít příklad.

Profesní uznání

Silná firemní kultura, orientace na lidi a firemní hodnoty jsou prvky, které společnost Parimatch Tech již druhým rokem po sobě dovedly na seznam Great Place to Work®. S celkovým průměrným skóre 95/100 oproti 94/100 v loňském roce si společnost udržela vysoký standard i přes dopady ruské invaze na Ukrajinu.

„Tento úspěch patří našim lidem! Uprostřed toho všeho, co se děje, byla naše letošní účast ještě náročnější. Jsme velmi hrdí, protože naši kolegové, lidé ze společnosti Parimatch Tech, svými odpověďmi prokázali důvěru ve společnost. To byl hlavní důvod naší letošní účasti. Zjistit, zda dokážeme udržet vysokou laťku spokojeného pracoviště. Tento úspěch chceme věnovat našim kolegům na Ukrajině, kteří v současné době bojují za svou nezávislost a svobodu,“ říká Marianna Hadjiandoniou, Group HR Director Parimatch Tech Cyprus.

Hlavní rysy zaměstnavatele, pro kterého uchazeči chtějí pracovat

Firemní kultura je rok od roku populárnější v rozsáhlejších a inovativnějších společnostech. Zaměstnavatelé se starají o vnitřní život firmy a investují do svých zaměstnanců. Proto společnost Parimatch Tech neustále drží krok s dobou a vytváří nové aktivity pro svou pracovní rodinu. Employer of Choice (společnost, pro kterou chtějí uchazeči pracovat) je zaměstnavatel, který nabízí firemní kulturu a pracovní prostředí, které přitahuje a udržuje ty nejlepší talenty. Charakteristiky konkrétního pracovního prostředí přispívají k pohodě a dobré rovnováze mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců a zákazníků. Employer of Choice usiluje o to, aby zaměstnancům poskytoval platy a benefity na stejné nebo vyšší úrovni, než je na trhu obvyklé. Většinou nabízí konkurenceschopný platový balíček a k němu přidává zaměstnanecké výhody, jako je zdravotní pojištění, placené sick days a dovolená.

Hodnoty jsou majákem pro zaměstnance

Společnost Parimatch Tech se snaží být více než jen vývojářskou společností. Snaží se být volbou životního stylu. Proto její hodnoty určují nejen způsob podnikání, ale také přístup ke každodenním životním výzvám. Hodnoty společnosti jsou ukazatelem integrity podniku a působí jako maják pro všechny zaměstnance. Hodnoty jsou jedinečným nástrojem, který spojuje zaměstnance po celém světě a umožňuje jim určitým způsobem spolupracovat. Společnost, která přijímá firemní hodnoty, je dobrou vizitkou pro každého externího partnera. Je nezbytné tyto hodnoty ukázat světu.

„Tým snů není tým, kde všichni členové myslí stejně, dělají stejně a jednají stejně. Skvělý tým je směsicí různých názorů, postojů, zázemí a životních zkušeností. V takových týmech se každý člen navzájem doplňuje. To může vytvořit jedinečnou sílu, pokud je na místě tajná přísada. A touto tajnou ingrediencí jsou kromě společného cíle samozřejmě hodnoty, které mohou všichni členové týmu sdílet. Pokud mluvíme o našem týmu – jsme různí, ale mohu konstatovat, že sdílíme stejné hodnoty. Tou nejzářivější je určitě přizpůsobivost,“ popisuje Daria Isakova, Chief Communications Officer at Parimatch Tech.

Benefitní Cafeteria alias benefity na míru

Nejzajímavějším prvkem systému benefitů Parimatch Tech je Benefit Cafeteria, návrhář benefitů, kde si zaměstnanci mohou vybrat benefity, které jim individuálně vyhovují. K dispozici je například úhrada zdravotních služeb nehrazených pojišťovnou, masáží, zubní péče, údržby automobilu, pojištění automobilu, úklidových služeb, sportovního vybavení, péče o děti, právní pomoci, psychologických služeb, bezpečnostních služeb, služeb veterinární kliniky, rozpočtu na další vzdělávání atd. Flexibilita a personalizace činí z Benefit Cafeteria velmi žádanou a mezi zaměstnanci oblíbenou možnost. Tato možnost poskytuje stabilitu, neboť zaměstnanec ví, že může vždy počítat s podporou ze strany společnosti – přesně v takovém rozsahu a směru, jak potřebuje.

Interní statistiky společnosti Parimatch Tech ukazují, že s vypuknutím války na Ukrajině vzrostla poptávka po firemních benefitech nejméně o 20 %. Není divu, že v těžkých dobách chtějí lidé využít všech dostupných možností, aby zlepšili situaci svou, svých příbuzných, blízkých i celé země.

Projekt Tesla

Projekt Tesla se zrodil z diskusí a byl dotažen do realizace díky mnoha přínosům pro zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců a propagaci hodnot společnosti. V roce 2021 obdrželo 50 zaměstnanců bez ohledu na jejich kariérní pozici zbrusu nový vůz Tesla Model 3 Long Range s možností zaregistrovat si jej do tří let jako vlastní. Podle podmínek programu hradí 75 % provozních nákladů společnost Parimatch Tech a 25 % účastník.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu získal projekt Tesla nový význam. Řidiči nabízeli své služby a aktivně se účastnili dobrovolnických aktivit: rozváželi jídlo pro uprchlíky a územní obranu, lékárničky a léky a také pomáhali při evakuaci lidí. Jejich pomoc se ukázala jako neocenitelná, zejména v prvních týdnech a měsících války, kdy se zastavily běžné dopravní trasy.

Firemní hodnoty by neměly zůstat jen na papíře, ale měly by se stát duchem firmy. Když se zaměstnanci řídí dobře propracovanými hodnotami, cítí se v práci lépe, zůstávají firmě věrní a zvyšuje se míra spokojenosti jejich týmů. Jak ukazuje příklad společnosti Parimatch Tech, firemní hodnoty mohou být majákem v dobách nejistoty a vést zaměstnance, když potřebují péči a podporu.

Články autora Renata Faltejsková

Nejnovější články

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Nejnovější Pohled z praxe

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...