Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny8. 4. 2021 16:35

Studenti mohou zdarma do databáze českých technických norem

Česká agentura pro standardizaci (ČAS) nově nabízí studentům technických vysokých škol zdarma přístup do on-line databáze českých technických norem (ČSN) a souvisejících technických informací. Organizace, která má ze zákona na starosti distribuci ČSN, tak může učinit díky podpoře ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Technické normy jsou pro studenty dostupné zdarma online Foto: Shutterstock.com

Řeší se tak dostupnost českých technických norem pro studenty technických fakult, kteří je potřebují pro studium i pro budoucí práci. Právě při studiu mladí lidé učí se s normami pracovat, plnohodnotný bezplatný přístup do databáze jim tak významně usnadní život.

Dříve mohli studenti využívat přístup do databáze ČSNonline prostřednictvím některých veřejných, univerzitních a dalších knihoven a studoven. To se však spolu s loňským uzavřením těchto zařízení v kontextu s koronavirem změnilo. Pro mnoho studentů to znamenalo řadu komplikací zejména při zpracovávání závěrečných prací,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Protože školy neměly alternativní řešení, on-line komerční přístup do technických norem si museli platit sami studenti. MPO a Česká agentura pro standardizaci se rozhodly situaci změnit a vstup zdarma do ČSNonline pro studenty techniky prostřednictvím České agentury pro standardizaci umožnit.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl, který má oblast standardizace na starosti, upřesňuje: „Bezplatný přístup do on-line databáze českých norem pro studenty technických fakult je zcela konkrétním příkladem podpory technického vzdělávání, tedy jedné z priorit MPO. Jsem moc rád, že se i v této nelehké době podařilo na danou věc zajistit finance a pevně věřím, že to studenti náležitě využijí.

Cílem je toto řešení v budoucnosti nabídnout všem vysokým školám technického typu tak, aby přístup do ČSNonline prostřednictvím České agentury pro standardizaci měli všichni tamní studenti. „Studenti techniky mohou tento důležitý zdroj informací v oblasti technických oborů využívat bez omezení lokality a konkrétního zařízení a naučit se s tímto typem databáze pracovat, což v budoucnu zcela jistě využijí v praxi,“ doplňuje ředitel České agentury pro standardizaci Zdeněk Veselý.

Projekt je určen pro všechny vysoké školy technického typu, tedy pro cca 65 000 studentů. Demoverze přístupu do bibliografické databáze s náhledy, bez plných textů norem, je dostupná i široké veřejnosti .

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...