Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny5. 10. 2021 17:36

Ministerstvo dává miliardu na startupy

Zásadní investice do budoucnosti českého průmyslu. Ministerstvo průmyslu a obchodu podepsalo s agenturou CzechInvest smlouvu k projektu Technologická inkubace. Z programu The Country for the Future na něj půjde 1 miliarda korun. Během 5 let se tak podpoří na 250 inovativních technologických start-upů v 7 klíčových oblastech, mezi kterými mimo jiné je umělá inteligence, kreativní průmysl, kosmické technologie, jaderná fyzika a jiné. Začínající firma tak bude moct získat až 5 milionů korun.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„Podpora inovačního potenciálu je jedním z klíčových nástrojů rozvoje konkurenceschopnosti České republiky. Dlouhodobě proto investujeme do vědy, výzkumu a inovací, jen letos to bude 38 mld. Kč. V souladu s Inovační strategií ČR chceme být nejen zemí vysoce odborných znalostí a pokročilých technologií, ale rovněž místem pro nejvýznamnější světové vědecké kapacity,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Technologická inkubace je v tomto ohledu zásadní investicí do budoucnosti českého průmyslu a věřím, že se přihlásí začínající firmy se zajímavými a kvalitními projekty.“

Uchazeči, tedy inovativní start-upy, kteří uspějí, získají na nákup služeb finanční podporu až 5 milionů korun. Kromě financí je pro začínající firmy připraven také „inkubační balíček“, což znamená zásadní rozdíl mezi inkubací a klasickou dotací. S firmou bude po dobu až dvou let intenzivně pracovat tým expertů, který jí pomůže s vlastním byznysem, ale také s právním servisem, marketingem či financemi. Klíčovou oblastí poradenství a mentoringu přitom budou konkrétní technologie.

Technologická inkubace se zaměří na sedm klíčových oblastí

mobilita budoucnosti = Mobility Innovation Hub

umělá inteligence a IT = AI hub

kreativní průmysly = Creative BIC

udržitelnost a ekoinovace = EcoTech hub

kosmické technologie = Space hub

jaderná a částicová fyzika = CERN BIC

chytrá řešení v oblastech zdravotnictví, farmacie, kybernetické bezpečnosti aj. = Tech 4 Live Hub

„Nový projekt Technologická inkubace staví na existujícím systému podpory, kdy jeho nedílnou součástí bude spolupráce s krajskými inovačními a technologickými centry. Vychází ze zkušeností z už realizovaných projektů, zejména z velmi úspěšného projektu vesmírného podnikatelského inkubátoru ESA BIC, který má za sebou pět let cílené podpory technologických start-upů,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Technologická inkubace se pod hlavičkou státu uskuteční v tematických podnikatelských inkubátorech, tzv. BICech (Business Incubation Centre). Start-upy zde budou po inkubační dobu až dvou let získávat know-how a expertízu, která jim pomůže s rozvojem. Některé ze sedmi podnikatelských inkubátorů mají navíc ještě hub, což je jakási nadstavbová platforma, kde se budou potkávat stakeholdeři z velkých i malých podniků, akademické sféry, státní správy, krajů, měst a obcí. Huby si kladou za cíl rozvíjet konkrétní obory a propojovat start-upy s uvedenými subjekty.

„Pro CzechInvest představuje systémový projekt Technologická inkubace nový milník, ve kterém spojíme naše mnohaleté aktivity na podporu start-upů, rozvoje investičních projektů, inovací a vědecko-výzkumných aktivit do jednoho kompaktního celku,“ říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl a dodává: „Technologická inkubace je projekt pro budoucnost. Rozvíjíme v něm progresivní sektory i příležitosti pro inovativní technologické firmy a jejich úspěšnost v celosvětovém měřítku.“

Zapojení partnerů ze soukromé i akademické sféry umožní inkubovaným firmám využívat vyspělou technologickou infrastrukturu či konzultovat řešení se zkušenými odborníky. Ať už se jedná o konkrétní technologie nebo komerční využití start-upových nápadů. Zároveň vznikne prostor pro soukromý sektor – na základě poptávky firem bude možné podpořit konkrétní produkty, které na trhu chybí. Projekt počítá s posílením vazby mezi vědou byznysem a také s tím, že řešení, která díky němu vzniknou, bude možné využívat nejen v partnerských firmách.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...