Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny15. 11. 2022 16:58

Česko hostí valné shromáždění Evropské turistické komise

Ve dnech 15. a 16. listopadu se v pražském Kongresovém centru koná Evropské fórum cestovního ruchu. Součástí je i setkání představenstva a Valné shromáždění Evropské komise pro cestovní ruch (ETC). Jedná se hlavně o strategii propagace Evropy jako turistické destinace do roku 2030.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Evropa jako turistická destinace – to je téma pražského jednání ETC Foto: Shutterstock.com

Valné shromáždění ETC se koná dvakrát ročně. Aktuálně v Praze, a to vzhledem k předsednictví České republiky (ČR) v Radě Evropské unie (EU). Jde o setkání nejvyšších představitelů národních turistických centrál států Evropské unie a dalších zemí. Pod hlavičkou ETC se sdružují kvůli propagaci Evropy jako turistické destinace především na vzdálených trzích, společným výzkumům v cestovním ruchu a jednotné pozici při jednání v Evropské unii.

„Lídři evropského turismu se setkávají v Praze, aby prodiskutovali současnou situaci v cestovním ruchu. Letošní léto bylo pro turismus úspěšné, nemůžeme si nicméně nevšímat nástrah, které na nás čekají. Ať už je to geopolitická nestabilita či ekonomická krize,“ říká prezident ETC, Luis Araújo a pokračuje: „Je důležité mít při znovuoživení cestovního ruchu na paměti udržitelnost a digitalizaci. Děkuji CzechTourismu za pohostinnost a za to, že nám poskytnul příležitost sdílet zkušenosti v této oblasti.“

Na druhém letošním setkání se má probrat zejména Strategický rámec aktivit ETC do roku 2030. Týká se efektivního marketingu, udržitelného turismu a zásadního výzkumu. Schvalovat se má také akční plán programu kofinancovaných kampaní na rok 2023 podpořených Evropskou komisí. Do několika z nich se spolu se státy Visegrádské čtyřky hlásí i Česká republika reprezentovaná Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism. Pokud v otevřeném výběrovém řízení uspěje, bude mít šanci zdvojnásobit rozpočet investovaný do kampaní z prostředků Evropské unie a získat zdroje navíc k vlastnímu rozpočtu v hodnotě desítek tisíc eur.

„Členství české republiky v Evropské turistické komisi je zásadní pro prohlubovaní spolupráce s ostatními státy Evropy a zároveň skvělá příležitost pro externí financování aktivit propagujících Evropu a v ní i Českou republiku,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Především na vzdálených trzích jako jsou Spojené státy či Japonsko, je Evropa často vnímána jako samostatná destinace. Turisté z těchto zemí na cestách málokdy zůstanou v jednom státě. Proto je důležité spolupracovat na jednotné propagaci Evropy a aktivně se účastnit platforem, které ETC nabízí.“

Evropská turistická komise vznikla v roce 1948. Jde o jedinečné a významné sdružení turismu. Zastupuje národní organizace cestovního ruchu evropských zemí a posiluje udržitelný rozvoj Evropy jako turistické destinace. V současné době má 35 členů. Česká republika je plným členem od roku 1995.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Cestovní ruch
Praha se těší na přímé lety do Číny

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...

Cestovní ruch
Loni do zahraničí vyrazilo meziročně o 15 % více Čechů

Podle dat Češi loni celkem podnikli 28 milionů...

Data potvrzují, že v loňském roce razantně vzrostl zájem...

Na vlastní pěst vyrazily na delší pobyty necelé...

Podle dat ČSÚ průměrná délka jedné delší zahraniční...

Do Chorvatska loni vyrazilo na delší dovolenou v...