čtvrtek 5. prosince 2024
ikona hodiny 12. 1. 2023 10:57

Česko láká turisty na cestování za jídlem a pitím

Nově i díky úspěchům na Světovému kulinářském poháru, kuchařce či Příběhům starých hospod 

Gastroturistika. Speciální cestovní ruch, který velmi dobře funguje právě v Česku. Existují totiž Czech Specials restaurace a cukrárny, tedy gastronomická zařízení, která nabízí výjimečný chuťový zážitek. Jednou z posledních aktivit, které cestování za jídlem a pitím po Česku doma i v zahraničí podpořily, byl úspěch českého Národního týmu kuchařů a cukrářů na Culinary World Cup. Také nová kuchařka Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. A právě dnes, tedy tuto středu, bude mít v České televizi premiéru série dokumentů Příběhy starých hospod.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Zájezdní hostinec U Jiskrů
Hostinec Martina Jiskry v jihočeské Kbelnici je vyhlášený Foto: Zájezdní hostinec U Jiskrů

V osmidílném cyklu se představí hostince napříč Českem. Zazní zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. „S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Vše ukáže nový televizní seriál Příběhy starých hospod, na jehož vzniku jsme se podíleli. Pořadem bude provázet herec Josef Polášek, vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky.“

Ke gurmánským zážitkům v Česku patří také víno. Česká a moravská vína slaví mezinárodní úspěchy a turisté si je mohou vychutnat jak v tradičních vinných sklípcích, tak v moderních designových vinařstvích. Nechybí malebná krajina, autentická regionální kuchyně, tradice či folklor. I proto se letos v březnu Česko díky spolupráci agentury CzechTourism, Národního vinařského centra/Salónu vín a vinařských regionů vůbec poprvé představí na Mezinárodní konferenci pro vinařskou turistiku ve španělské Tarragoně. A v polovině července také na National Geographic Food Traveller Festivalu v Londýně. Pokud se podaří uspět podobně jako na nedávném Světovém kulinářském poháru (Culinary World Cup) v Lucemburku, stopa tuzemské gastronomie v zahraničí se zase zvětší, stejně jako zájem o cestování do a po Česku.

„Na Culinary World Cup jsme poctivě trénovali. Senzační „tělocvičnu“ nám poskytlo Národní zemědělské muzeum a skvělou podporu také CzechTourism. I díky nim jsme ze světového pohárů domů přivezli několik zlatých a bronzových medailí. Díky moc všem členům týmu za báječnou práci, kterou odvedli a všem partnerům za podporu. Věřím, že nám zachováte přízeň i v budoucnosti, v roce 2024 nás čeká Olympiáda ve Stuttgartu,“ říká manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) Tomáš Popp.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na prosincovém Světovém kulinářském poháru získal bronz za Chefs table pro 12 osob a stejnou medaili i za tříchodové menu pro 110 osob. Ještě lépe se dva členové týmu umístili v individuálních kategoriích – Vojtěch Petržela přivezl 3 x zlato za carving, Iva Roháčová má nejcennější kov za individuální skulpturu. Jak to na Světovém kulinářském poháru 2022 vypadalo se můžete podívat na www.vatel.lu, řadu informací najdete také www.narodnitymkucharu.cz a facebooku Czech Specials.

Na posledně zmiňovaném kanále si lze přečíst také o dalším gastrolákadle. Nové kuchařce Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. Vyšla koncem listopadu, má 260 stran a obsahuje 95 receptů, které si hosté oblíbili. V knize nechybí témata jako třeba Knedlíkové nebe, Vegetariánská zabijačka či Narozeniny M. D. Rettigové. Vše pochází z hostince Martina Jiskry ve vesničce Kbelnice v polovině cesty mezi Strakonicemi a Pískem. „Náš zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Po cestách s vařečkou v ruce po celém světě jsem nakonec vybudoval vlastní podnik zaměřený na poctivé české pokrmy. Právě ty lákají a velmi oceňují naši hosté,“ říká šéfkuchař a majitel Zájezdního hostince U Jiskrů Martin Jiskra a dodává: „Recepty, které v kuchařce najdete, jsem sám vařil, ochutnal, znovu uvařil a pak všechny sepsal. S cílem udělat radost čtenářům, tedy lidem, kteří mají rádi dobré jídlo. Snad se to povedlo, soudě i podle kmotrů publikace Jirky Lábuse, Vildy Udatného a Lukáše Hejlíka.“  

Zviditelnění tuzemského cestovního ruchu patří mezi úkoly CzechTourism. Gastroturistiku jako jeden z produktů letos tak mimo jiné podporuje i letošní kampaní na téma tradice, aneb Přijeďte zažít tradiční i nové. A v rámci dříve zmiňovaného Czech Specials.

„CzechTourism v projektu Czech Specials podpořil jak účast českého týmu na Culinary World Cup, tak vydání kuchařky Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. Z ní chceme některé recepty postupně zařadit i na web www.czechspecials.cz/recepty. Aktuálně tam můžete „ochutnat“ už třeba zapečený houbový guláš. A pokud se za ním vydáte na výlet, při kterém poznáte i další krásy Jihočeského kraje, na vlastní kůži poznáte, jak příjemná gastroturistika může být,“ uzavírá ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Nezařazené

Sledujte živě mezinárodní konferenci Klíčové faktory úspěchu

V pátek 6. prosince se slavnostním večer s vyhlášením výsledků...
Aktuality

Evropa potřebuje antibyrokratickou reformu

Evropa zaostává v ekonomickém růstu, výzkumu a vývoji, podnikatelé...
Trendy

Zdicí robot poprvé mimo ČR – WLTR staví v Rakousku

Zdicí robot WLTR od GreenBuild, dceřiné společnosti wienerberger,...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch

Plzeňský kraj – příležitost pro váš jedinečný event

V Plzeňském kraji se rozhodně nudit nebudete. Neokoukaná...
Cestovní ruch

Zimní sezona na slovenských horách startuje

Sjezdovky slovenských horských středisek v uplynulých dnech zbělely pod...
Cestovní ruch

Křišťálová zahrada v Troji – tip na unikátní zážitek

Adventní trhy dělá každé velké i menší město....