Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny15. 2. 2023 16:01

Češi loni po Česku cestovali nejvíc v novodobé historii

Návrat zahraničních turistů se dá čekat letos

Rekord v cestování rezidentů doma padl. 12,1 milionů Čechů, kteří po Česku cestovali v roce 2022, je vůbec nejvyšší číslo. A to za deset let, v roce 2012 totiž Český statistický úřad začal používat pro měření turismu stejnou metodiku jako dnes. Návrat zahraničních turistů na čísla před pandemií covidu-19 se dá čekat letos. Díky obnovení přímých dálkových letů a aktivitám MICE sektoru.  

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Česko se těší na korejské turisty. Na konci března bude obnovena přímá linka Praha–Soul Foto: Shutterstock.com

Do Česka loni přijelo celkem cca 19,5 milionů turistů. Z toho zahraničních bylo zhruba 7,4 milionů, rezidentů víc než 12,1 milionů. Právě od nás a ze sousedních zemí, jako je Německo, Polsko a Slovensko, po/do Česka jezdilo buď už víc lidí než před pandemií covidu-19 nebo byl loňský počet těchto hostů těsně pod hranicí čísel z roku 2019.

„Loni padl rekord v cestování Čechů po Česku za deset let. Doma jsme cestovali vůbec nejvíc v novodobé historii. Zahraničních turistů k nám přijelo skoro stejně jako před deseti lety. Celkem se loňský počet cestovatelů dostal téměř na úroveň před 5 lety, v roce 2017,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

„Abychom se vrátili na počty zahraničních turistů před pandemií, je naší letošní prioritou obnovení přímých leteckých spojů. Pokud bychom z TOP 10 trhů spočítali pouze turisty z Ruska, Číny, Jižní Koreje a Japonska, kteří u nás v roce 2019 v průměru za osobu a noc utratili zhruba 3 800 Kč, zatímco domácí turisté cca 700 Kč, loni těchto hostů ze vzdálených trhů chyběly téměř 2 miliony. V jihovýchodní Asii se totiž covidová opatření zrušila teprve na přelomu loňského září/října a navíc aktuálně není žádné přímé letecké spojení z Ameriky, pouze jedna linka. Jediný region kromě Evropy, který je v tuto chvíli letecky dobře propojený, je Blízký východ včetně Izraele,“ dodává CEO agentury CzechTourism Jan Herget.

Pomyslnou dobrou vlaštovkou tak bude obnovení přímých letů Praha – Soul. Dojít k němu má 27. března. „Aktuálně je Česko, co se týče turistů z Jižní Koreje na cca 20 % toho, jak to vypadalo před covidovou pandemií. Korejské cestovní kanceláře a operátoři odhadují, že obnovení přímého leteckého spojení by letos mohlo vést k nárůstu na 50 %. Vrátit by se díky spojení Korean Air, která má nabízet i skupinové letenky, mohli turisté, kteří se kvůli nedostatku míst, cenám a náročným přestupům nevešli do letadel směr Praha,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism pro Jižní Koreu s působností pro Filipíny Michal Procházka a dodává: „Přímé lety pomohou také zážitkovým a podnikatelským cestám nejen ze Soulu. Do Prahy se také začínají vracet průvodci z Jižní Koreje. Na podporu cestování do Česka chystáme nejen ve spolupráci s naším zahraničním zastoupením roadshow s řadou akcí pro partnery. V březnu se uskuteční v Soulu a Busanu.“ 

Zatímco rok 2022 byl hodně ve znamení přímořské dovolené, protože si lidé po dvou letech covidu-19 chtěli užít volno u moře, letos se dá čekat obnovení dálkových cest a větší turismus spojený s kongresy, konferencemi, veletrhy a dalšími akcemi, tedy MICE. I proto Czech Convention Bureau, které spadá pod CzechTourism, nedávno uspořádalo Czech Convention Bureau Inspirational Afternoon. A na letošní 17. březen chystá CzechTourism Fórum cestovního ruchu. Konat se bude na výstavišti v Letňanech v rámci 31. ročníku mezinárodních veletrhů cestovního ruchu a regionální turistiky Holiday World & Region World.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Názory
Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Globální akciové trhy zaznamenaly v prvním čtvrtletí nejlepší...

Na začátku dubna se prostředí inflace a úrokových...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Trendy
Český startup krmí firmám AI modely kvalitními daty

„Poslední investici jsme získali v roce 2019 a...

Zakladatelé společnosti Jan Čurn a Jakub Balada se...

„Chceme Apify dostat k většímu množství vývojářů a...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Cestovní ruch
Praha se těší na přímé lety do Číny

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...

Cestovní ruch
Loni do zahraničí vyrazilo meziročně o 15 % více Čechů

Podle dat Češi loni celkem podnikli 28 milionů...

Data potvrzují, že v loňském roce razantně vzrostl zájem...

Na vlastní pěst vyrazily na delší pobyty necelé...

Podle dat ČSÚ průměrná délka jedné delší zahraniční...

Do Chorvatska loni vyrazilo na delší dovolenou v...