Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny17. 3. 2023 09:37

Příjmy z cestovního ruchu loni dosáhly už 118 miliard

O téměř 51,2 mld. Kč vyšší než v roce 2021 byly loni příjmy Česka z cestovního ruchu. Celkem se jednalo o cca 118 mld. Kč. I když ještě nedosáhly stavu před pandemií covidu-19, překonaly už stomiliardovou hranici. Kladné bylo i saldo turismu, a to 2 mld. Kč. Vyplývá to z přehledu platební bilance cestovního ruchu Česka, který na základě údajů České národní banky připravil Institut turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism. 

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Český turistický ruch je pro státní příjem nepostradatelný Foto: Shutterstock.com

Zatímco v roce 2021 byly příjmy Česka z cestovního ruchu 66,8 mld. Kč, rok předtím se jednalo o 83 mld. Kč. V předcovidovém roce 2019 byly 167 mld. Kč. Loni poprvé od pandemie překročily stomiliardovou hranici, když činily celkem 118 mld. Kč. Do příjmů z mezinárodního cestovního ruchu se zahrnují náklady na cestu zahraničních turistů a výletníků. Největší částku tvoří ubytování, stravování a doprava.

„I když loni výrazně víc než dřív po Česku cestovali domácí turisté a hostů z okolních států už bylo téměř stejně jako před pandemií covidu-19, stále chyběli a chybí bonitnější turisté ze vzdálených zemí, zejména z Asie. Situaci pomohou změnit přímé dálkové lety, na jejichž obnovení či novém zavedení spolu s Letištěm Praha usilovně pracujeme. Skvělou zprávou tak je včera oznámené červencové spuštění přímých letů na Tchaj-wan,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Jde o další letos avizovaný přímý let, ten první bude přímá linka Praha – Soul, která má začít létat už za deset dnů.“

Podívejte se na přehled platební bilance turistického ruchu v Česku

Platební bilance 2019-2022

Zobrazit

Výdaje na cestovní ruch loni činily 116 mld. Kč, meziročně to znamená o 46 mld. více, ve srovnání s předkoronavirovým obdobím 2019 byl stav -19 mld Kč. Do výdajů z turismu se zahrnují útraty za dovolenou Čechů v zahraničí. Podle Institutu turismu ji v zimě 22/23 plánovalo 10 % obyvatel ČR.

Saldo platební bilance cestovního ruchu, srovnáme-li roky 2019, 2020, 2021 a loňský, bylo nejvíc v plusu před pandemií koronaviru. Dosáhlo 32,4 mld. Kč. O rok později kleslo na 5 mld. Kč a v roce 2021 bylo dokonce záporné, a to -3,1 mld. Kč.

„Nejvíc se loni na příjmech Česka z cestovního ruchu podílela Ukrajina, šlo o téměř 42 mld. Kč. Následovala Německo se 17,7 mld. Kč a Polsko s 12,3 mld. Kč. Do pomyslné TOP 5 se dostalo Slovensko s 12,3 mld. Kč a Spojené státy americké s cca 3 mld. Kč,“ říká vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček a dodává: „Zatímco u Ukrajiny výsledek velmi souvisí s aktuální válečnou situací, ostatní země patří dlouhodobě mezi ty, jejichž turisté do Česka jezdí nejčastěji. A po zítřejším veletrhu Holiday World a Region World, kde mimo jiné pořádáme Fórum cestovního ruchu, se dá čekat, že by k nám mohlo jezdit Slováků ještě víc, stejně jako by Češi mohli začít víc jezdit na Slovensko. Akce se totiž ponese ve znamení 30 let od vzniku samostatného Česka a Slovenska a současných velmi dobrých česko-slovenských vztahů.“

Zahraniční turisté loni v Česku utratili průměrně 1 907 Kč na osobu a den. Ve srovnání s rokem 2019 to bylo zhruba o 300 Kč na os/den méně. Pro úplnost: v roce 2021 utratili průměrně 1 559 Kč, v roce 2020 se jednalo celkem o 1 818 Kč.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...