Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny20. 3. 2023 16:08

Zájem Pobaltí zvýšil veletrh v litevském Vilniusu

Jen o 549 turistů z Pobaltí méně než v roce 2019 přijelo loni do Česka. Zatímco v roce 2022 se jednalo o 118 877 hostů z Estonska, Litvy a Lotyšska, před pandemií koronaviru jich bylo 119 426. Chuť cestovat roste v celém světě, CzechTourism proto Česko představuje s využitím všech informačních a komunikačních nástrojů. Na veletrhu cestovního ruchu v Litvě jménem Adventur se tak návštěvníci mohli seznámit zejména s českým lázeňstvím a wellness. 

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Turisté z Pobaltí jezdí do Česka skoro jako před pandemií Foto: Shutterstock.com

Veletrh ve Vilniusu navštívilo 9 100 lidí a představilo se na něm 128 vystavovatelů z celého světa. Mezi nimi byli tour operátoři, zástupci cestovních kanceláří a další podnikatelé v turismu. Kvůli maximální dostupnosti informací o Česku připravilo zahraniční zastoupení CzechTourismu pro Polsko na expozici materiál v litevštině. A akce se zúčastnila také media&trade managerka České centrály cestovního ruchu Marta Grzesiak, která mluví plynně litevsky.

„Turisté z Pobaltí loni nejvíc navštěvovali Prahu a Jihomoravský kraj. Pomyslná třetí příčka se lišila podle toho, z jaké země host pocházel. Zatímco Litevci nejvíc jezdili na Královéhradecko, Lotyše zajímal kraj Moravskoslezský, Estonce pak Karlovarský region. Shoda panovala u aktivit, které u nás lidé z Pobaltí podnikali. Nejčastěji navštěvovali kulturní památky, následovaly památky přírodní a gastronomie,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Protože válka na Ukrajině mimo jiné omezila dostupnost ruských a ukrajinských lázní a wellness center, alternativou by pro obyvatele Pobaltí mohla být naše zařízení, a to jak z hlediska ceny, tak i díky dojezdové vzdálenosti.“

Právě rekreace je hlavní důvod, proč obyvatelé Pobaltí jezdí do Česka. Zatímco loni u nás v průměru strávili 2,8 dne, před pandemií covidu-19 to bylo 2,9 dne. Co se týče útrat během pobytu, k dispozici jsou v tuto chvíli čísla týkající se Lotyšů a Estonců. V posledních pěti letech se v průměru jednalo o 592, resp. 713, Kč na osobu a den.

„Na veletrhu jsme zajistili prezentaci čtyř krajů – Karlovarského, Moravskoslezského, Jihomoravského a Plzeňského, statutárního města Brno a také pěti českých hotelů – Falkensteiner, Astoria, Olympia, Schlosspark a Thermal,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourismu pro Polsko Ivana Bílková a dodává: „Uskutečnilo se třináct B2B jednání s klíčovými litevskými touroperátory a partnery ze segmentu lázeňství, kdy každý vystavovatel měl prostor 30 minut. Kromě toho se návštěvníci expozice zajímali také o hory v Česku, což je vzhledem k Březnovým horám a skvělé nabídce příhraničních horských středisek nanejvýš aktuální téma nejen pro rodiny s dětmi.“

Na veletrhu by také zájem o kempování v Česku, mnoho Litevců totiž do Česka jezdí autem kvůli aktivní letní dovolené. I proto CzechTourism vydal aktuální katalog tuzemských kempů. V elektronické podobě ho bude možné stáhnout z webu visitczechia.com. Kempy jsou i v Jihomoravském kraji, kam loni Litevci jezdili úplně nejvíc.

„Veletrhu ve Vilniusu jsme se zúčastnili s cílem podpořit rostoucí návštěvnost turistů z dané destinace. U nás a v celém Jihomoravském kraji se Litevci dlouhodobě umísťují na předních příčkách. Z dotazů na expozici bylo zřejmé, že o Brně a jeho turistické nabídce hodně ví, což se týkalo odborné i široké veřejnosti. Nejvíc se zástupci B2B sektoru i potenciální turisté z Litvy ptali na možnosti stravování, ubytování a turistické atraktivity,“ říká koordinátorka projektů cestovního ruchu z Kanceláře marketingu a cestovního ruchu Magistrátu města Brna Martina Pospíšilová.

Dotazy se samozřejmě týkaly i lázeňství a wellness. Už v březnu zahájí lázeňskou sezónu – zřejmě jako první v Česku – lázně Slatinice, které se nachází v Olomouckém kraji. Na 25. březen chystají jízdu v cestovním kočáře, lázeňský jarmark, bohatý program pro děti a také Den otevřených dveří. Většina tuzemských lázní pak slavnostní zahájení lázeňské sezóny připravuje na květen. A i díky veletrhu ve Vilniusu by se nejen cestovní kanceláře z Pobaltí mohly zúčastnit kongresu Evropské asociace lázeňství, který se od 2. do 6. října uskuteční v Karlových Varech. Kromě toho CzechTourism chystá také poznávací cesty pro Karlovarském kraji. Tak, aby nejen obyvatelé Estonska, Litvy a Lotyšska na vlastní kůži poznali tuzemská lázeňská a wellness zařízení, ale i další možnosti, jak v Česku trávit aktivní dovolenou.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...