Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny31. 5. 2023 06:39

Jak se v praxi firmám vyplácí investice do designu?

Obal jako klíčový prvek marketingu

Obal je nepostradatelnou součástí každého produktu a plní mnoho funkcí. Základní je pochopitelně ochrana zboží pro účely distribuce a skladování. Hned potom ale nastupuje marketing. Primární funkcí obalu je zachování vlastností daného produktu tak, aby se dostal ke koncovým zákazníkům v požadovaném a nepoškozeném stavu. Především u potravin, hygienických produktů, léčiv a podobně je ochranná funkce prioritou. Tyto parametry obvykle omezují výběr materiálů, velikost nebo tvar obalu.

Pavel Kašpar autor

Foto: Ler Studio Tomáš Zadák Foto: Ler Studio

„Tam, kde končí tato omezení, začíná prostor pro designéra, aby z obyčejné věci udělal neobyčejnou, aby obal nebyl pouze ochrana před vnějšími vlivy, ale zapůsobil na cílové zákazníky. Z produktových obalů se tak stává silný nástroj marketingu,“ říká Tomáš Zadák, CEO & client partner společnosti Ler Studio.

Je drahý obal je investicí, která se vyplatí?

První dojem z obalu musí odpovídat ceně produktů uvnitř, a to nejen u dražších produktů, ale také u těch běžných. Pokud prodáváte zboží z vyšší cenové kategorie, musíte rozhodně věnovat dostatečnou péči také designu obalu. Klientela je obvykle náročnější a při nákupu luxusnějšího zboží mají zákazníci často nějaké očekávají od toho, jak by měl obal vypadat. Přestože návrh a samotná výroba takových obalů je drahá a zvyšuje cenu samotného produktu, musíte se touto cestou vydat. Pokud zabalíte drahé zboží do laciného obalu, bude na zákazníky působit stejně lacině i samotný produkt a značně vám to zkomplikuje prodej.

Nesnažte se ovšem vytvořením luxusně vypadajícího obalu zvednout atraktivitu produktů. Bude to mít přesně opačný efekt. „Pokud vidí zákazníci běžné spotřební zboží v luxusním obalu, vyvolává to v nich obvykle pocity levných napodobenin pochybného původu. Zároveň se dostanete do fáze, že kvůli nákladům na obal musíte zvednout koncovou cenu a tím se stávají vaše produkty ještě méně konkurenceschopné,“ potvrzuje Tomáš Zadák, CEO & client partner společnosti Ler Studio.

Při designu obalu musíte najít ideální rovnováhu a myslet především na to, jak budou reagovat spotřebitelé. Proto při návrhu obalů postupujeme obezřetně a využíváme průzkumy trhu.

Tomáš Zadák

Grafik a podnikatel původem z Hradce Králové. Na střední technické škole začal pracovat na drobných grafických projektech pro menší podnikatele. Po škole se jako interní grafik ve společnosti Playman podílel i na tvorbě tiskovin pro známé herní tituly jako Far Cry, Assansin’s Creed nebo Dead Island. Poté založil studio Ler, které se vyvinulo v komplexní boutique agenturu s týmem 14 lidí, nabízející grafiku, marketing a vývoj. Do budoucna plánuje rozšířit působení do EU a vyvíjet vlastní marketingové SaaS služby. Přístup a kvalita práce Leru zaujala natolik, že se dokonce jako jedné z mála agentur ve Východních Čechách povedlo oslovit investory. Zajímá se také o cestování, yachting, kutilství a nové technologie. Zajímavé projekty, za kterými Tomáš stojí: www.menickator.cz, www.mylaw.cz a www.anywhere.legal.

Rozbalování jako příležitost: Budování značky prostřednictvím obalu

Pokud se bavíme o designu obalu a zážitku z jeho rozbalování, nesmíme pochopitelně zapomenout na společnost Apple. Důležitost produktových obalů si uvědomoval už vizionář a perfekcionista Steve Jobs. Proto mají v Applu pro účely testování obalů vyhrazené speciální oddělení, kde zkoumají a navrhují každý detail obalu. Cíl je jasný, vše musí být dokonalé.

V oblasti e-commerce je téma zážitku z rozbalování dobře známé. Nejedná se nicméně o produktové obaly, ale distributorské. Tyto obaly obsahují několik produktů a slouží jako přepravní obal. E-shopy se pokoušejí tímto způsobem navázat vztah se zákazníky díky emocím spojeným s rozbalováním zásilky, protože jejich kontakt se zákazníkem se odehrává pouze v digitálním světě a přepravní obal je to první co vidí při převzetí zásilky. To je prostor, kde díky zajímavému obalu můžete udělat dojem a zvýšit si tím šance na dobrou recenzi, opakovaný nákup nebo dokonce unboxing video či fotku s pochvalným komentářem na sociálních sítích, a tedy budování značky.

„Kvalitní obal musí mít nezaměnitelný design, ale na druhou stranu musí splňovat požadavky na skladování, distribuci a cenu. V Ler studiu sledujeme nové trendy a inspirujeme se z různých odvětví. Díky tomu přinášíme nový pohled na věc a dokážeme uvažovat nadčasově,“ zakončuje Zadák.

Články autora Pavel Kašpar

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...