Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny12. 7. 2023 13:40

Jak vybudovat hotel, který hosté milují?

Provozování hotelu zahrnuje nejen nabízení ubytovacích služeb, ale také úspěšný marketing a propagaci. Hlavním produktem je zde krátkodobý pronájem pokoje, apartmá, případně celého domu. Pro získání hostů ale nestačí pouze nabízet možnost ubytování. Existuje několik klíčových faktorů, které ovlivňují rozhodování hostů při výběru hotelu. Patří sem lokalita, úroveň vybavení a služeb, online prezentace, hodnocení hostů, možnosti stravování a cena. Abyste zvýšili počet rezervací, musíte si uvědomit preferenční skupinu zákazníků a zaměřit se na ni se správnou nabídkou.

Pavel Kašpar autor

Grafika: Ler Studio Grafika: Ler Studio

Nejdůležitější je, aby byli hosté spokojení a poskytovali kladné recenze. Sledování negativních recenzí vám pomůže identifikovat oblasti, které je třeba zlepšit. Vysoké hodnocení přitahuje více hostů a umožňuje vám si účtovat vyšší ceny,“ říká Tomáš Zadák, CEO & client partner společnosti Ler Studio.

Sledujte trendy a nabídněte hostům to, co chtějí

Trendy a preference zákazníků se časem mění, a proto je důležité sledovat novinky a investovat do rozvoje. Například dnes očekávají hosté bezplatné a spolehlivé internetové připojení, které bylo před lety považováno za výhodu. Je také důležité reagovat na potřeby hostů a poskytovat jim nabídku, kterou hledají. Existuje několik způsobů, jak nabízet ubytovací služby. Nejčastěji se využívají specializované webové stránky a aplikace známé jako online cestovní agentury (OTA), například Booking, Hotels, Agoda, AirBnB a další. Tyto platformy vám umožňují prezentovat vaše ubytování, ale vyžadují provizi za každou rezervaci.

Další cestou jsou vlastní webové stránky. Vytvoření kvalitní webové prezentace hotelu s rezervačním systémem pochopitelně také něco stojí. Pokud se Vám ale podaří získávat rezervace bez placení provize třetí straně, může se tato investice rychle vrátit. Pouhé vytvoření webové stránky hotelu ale stačit nebude. Musíte zařídit, aby byla Vaše nabídka ubytování na internetu vidět. K tomu slouží především nástroje vyhledávačů, placená reklama a sociální sítě.

Vždy záleží na tom, jakou máte obchodní strategii, cíle a možnosti. Existují například ubytovací zařízení, kde si můžete pobyt rezervovat pouze na přímo. Ano, není to mýtus. Například penzion Zikmundov, který se nachází v oblasti přírodního parku Chřiby nedaleko Uherského Hradiště, na Bookingu nenajdete. Jejich strategie je zaměřena na budování silného povědomí o značce díky vysoké úrovni nabízených služeb. Tato strategie vyžaduje velké počáteční investice do vybavení, důraz na kvalitu služeb a silný marketing,“ podotýká Zadák z Ler Studio.

Zvýšená viditelnost = zvýšený počet rezervací

Další možností, jak zvýšit počet rezervací z webu, je využití affiliate programů a partnerských sítí. Tímto způsobem můžete zapojit další weby, blogery nebo influencery, kteří budou propagovat vaše ubytovací služby a za každou úspěšnou rezervaci získají provizi. To může přinést zvýšení viditelnosti vašeho hotelu a přilákat nové hosty, kteří by jinak nemuseli vaše ubytování objevit.

Dalším účinným nástrojem pro zvýšení počtu rezervací z webu je e-mailový marketing. Můžete budovat databázi kontaktů potenciálních hostů, kteří projevili zájem o vaše služby, a pravidelně je informovat o novinkách, speciálních nabídkách a slevách. Důležité je však dodržovat zásady GDPR a získávat souhlas od kontaktů před odesíláním e-mailů. Díky personalizaci a cíleným nabídkám můžete oslovit konkrétní skupiny zákazníků s relevantními informacemi a podnítit je k rezervaci.

Velmi důležité při rozhodování potenciálních hostů jsou v dnešní době i recenze a doporučení. Ujistěte se, že vaši spokojení hosté mají možnost vyjádřit své názory a hodnocení na různých platformách, jako je TripAdvisor, Google Recenze nebo specializované portály pro hodnocení ubytování. Sledujte recenze a v případě negativních zpětných vazeb se snažte problémy řešit a zlepšovat kvalitu poskytovaných služeb. Kladné recenze a doporučení mohou přilákat nové hosty a posílit důvěryhodnost Vašeho hotelu,“ uzavírá Zadák.

Články autora Pavel Kašpar

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...