Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny14. 6. 2023 06:18

Český cestovní ruch je v kladných číslech

Cizinci u nás utratí přes dva tisíce za den

Příjmy 35,2 mld. Kč, výdaje 34,7 mld. Kč. Tak vypadala platební bilance cestovního ruchu v letošním 1. čtvrtletí. V praxi to znamená kladný zůstatek tzv. účtu turismu ve výši 463 milionů Kč. Cestovní ruch tak opět pozitivně ovlivňuje ekonomiku Česka. Vyplývá to z přehledu platební bilance tuzemského turismu, který na základě údajů České národní banky připravil Institut turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism. 

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Cestovní ruch v Česku dosáhl na kladné saldo 463 milionů Kč Foto: Shutterstock.com

Příjmy z cestovního ruchu v letošním prvním čtvrtletí byly o cca 14,2 mld. vyšší než ve stejném období loni a dokonce o 24 mld. vyšší ve srovnání s 1. kvartálem 2021. Čísla před pandemií covidu-19 však ještě nedosáhly. Porovnáme-li poslední známou statistiku s lednem, únorem a březnem 2019, rozdíl je cca -4,5 mld. Kč. Do příjmů z mezinárodního cestovního ruchu se zahrnují náklady na cestu zahraničních turistů a výletníků. Největší částku tvoří ubytování, stravování a doprava.

Graf: CzT Graf: CzT

„Největší příjmy z cestovního ruchu mělo v letošním 1. čtvrtletí Česko díky hostům z Německa, Ukrajiny, Polska, Slovenska a Velké Británie. A v TOP 15 se umístila také Jižní Korea,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Potvrzuje se, že návrat zahraničních turistů velmi souvisí i s leteckým spojením. V březnu začala létat přímá linka Praha – Soul, návštěvníků z dané země přibylo, což zvýšilo tuzemské příjmy z turismu. Týká se to nejen turistů z Jižní Koreje, ale také například hostů z Tchaj-wanu. Linka Praha – Tchaj-Pej má začít létat v červenci. Cestovatelé z ciziny jsou důležití pro všechny regiony Česka, utrácejí u nás víc. Letos v prvním čtvrtletí to bylo 2 282 Kč za osobu a den, zatímco útrata cestujících rezidentů byla 936 Kč.“    

Stáhněte si platební bilanci cestovního ruchu v Česku

Platební bilance 2023_1Q

Zobrazit

Výdaje na cestovní ruch letos v 1. čtvrtletí činily 34,7 mld. Kč, v předkoronavirovém období 2019 byly cca 32,9 mld. Kč. Do výdajů z turismu se zahrnují útraty za dovolenou Čechů v zahraničí.

„Dovolenou v zahraničí letos v létě plánuje 57 % Čechů, nejčastěji lidé do 29 let (72 %), vysokoškoláci (74 %) a ti, co mají příjmy nad 30 000 Kč (71 %). Detailní výsledky průzkumu Plány Čechů na letní dovolenou vydáme tento týden,“ říká vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček a dodává: „V červnu rovněž zveřejníme přehled neobjevených skvostů za rok 2023. Tedy krásných a na turisty připravených míst, o kterých se (zatím) moc neví a stojí za návštěvu. To vše s ohledem na udržitelnost cestovního ruchu. Abychom, jak před časem mimo jiné zaznělo na našem Fóru cestovního ruchu a také ve speciálním podcastu, pomáhali s rozprostřením turismu po celém Česku.“

Saldo platební bilance cestovního ruchu za letošní 1. čtvrtletí dosáhlo 463 milionů Kč. Nejvíc v plusu bylo před pandemií koronaviru, kdy se jednalo o 6,8 mld. Kč. O rok později zůstatek klesl na cca 4,4 mld. Kč a v roce 2021 na -851 milionů Kč. Loni, tzn. za první tři měsíce 2022, bylo saldo dokonce v záporných číslech. Jednalo se o cca -2,3 mld. Kč.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...