Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny21. 7. 2023 06:45

Pivovar v Lobči je nositelem kulturního dědictví

Česko umí obnovovat památky. Potvrzuje to ocenění Europa Nostra Awards 2023, které získal parostrojní pivovar v Lobči. Pracovali na něm architekti Jana a Pavel Prouzovi.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: pivovar Lobeč Ocenění Europa Nostra Awards 2023 získal parostrojní pivovar v Lobči. Pracovali na něm architekti Jana a Pavel Prouzovi. Foto: pivovar Lobeč

Historie vaření piva ve středočeské Lobči sahá až do roku 1586. Pivovar a sladovna byly dlouhou dobu v nepřetržitém provozu, v 90. letech 19. století došlo k modernizaci, v roce 1943 se však výroba zastavila a od 80. let 20. století byl pivovar opuštěný a chátral.

Až později ho objevili v té době třicetiletí architekti Jana a Pavel Prouzovi. Začali pracovat na oživení a současně si plnili sen o bydlení v památce. Rovněž rozvíjeli kulturní aktivity na venkově. Pro veřejnost se lobečský areál s pivovarem znovu otevřel v roce 2014.

„Česko má tisíciletou tradici ve vaření piva, daná věc je tak velkým tématem i jako kulturní produkt. Tuzemský pivní kultura proto usiluje o zápis na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Součástí má být samotný nápoj, kultura čepování, atmosféra české hospody i česká věta: Jdeme na jedno,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Gastronomie patří spolu s památkami mezi hlavní lákadla pro cestování do Česka. Vždyť v průměru každý čtvrtý zahraniční turista realizuje v Česku alespoň jednu aktivitu spojenou s gastronomií. Gastronomie nejvíce láká Američany a Němce (27 %), Brity (28 %) a Francouze (32 %).“

Lobečský pivovar byl na ceny Europa Nostra Awards 2023 nominován spolu s dalšími subjekty z 35 evropských zemí. Porota složená z odborníků na dědictví z celé Evropy vybrala 30 vítězů. Ceny slavnostně obdrží v září v Benátkách. Až do 28. srpna přitom lze na www.vote.europanostra.org hlasovat o tom, kdo získá cenu Public Choice Award 2023. S ní je spojená finanční odměna 10 000 eur.

„Návštěva pivovaru v Lobči je pro každého návštěvníka zážitkem. Kromě dobrého piva a jídla zde objeví i jedinečnou technickou památku turistické oblasti Mělnicko-Kokořínsko, která stojí za prohlídku. Díky obrovskému úsilí majitelů vznikl oblíbený prostor pro setkávání, kulturní akce i pro ubytování. My i naši partneři z této oblasti jsme potěšeni, že získané ocenění jejich snahu jenom potvrzuje. Navíc prohlídka pivovaru spojená s ochutnávkou místní gastronomie dokonale splňuje definici zážitkového cestovního ruchu, který láká stále více cestovatelů,“ říká ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu Jakub Kulhánek.

„Máme nesmírnou radost z ocenění, kterého se Pivovaru v Lobči a celému jeho týmu dostalo, je neuvěřitelné, jak se tato obec díky usilovné práci jak manželů Prouzových a jejich týmu v pivovaru, tak ale i sousedního zámku změnila v zajímavý turistický cíl. Navíc je to již druhá turistická atraktivita v Lobči, které se na mezinárodním poli dostává pozornosti. Zdejší samonavštívitelné Muzeum Eduarda Štorcha získalo v loňském roce ocenění, které udílí European Cultural Tourism Network za destinaci kulturního udržitelného turismu 2022 v kategorii Propagace evropského dědictví pro mladé návštěvníky a cestovatele,“ říká předsedkyně spolku Turistická oblast Mělnicko-Kokořínsko Galina Čermáková.

Vesnice Lobeč o 140 obyvatelích díky obnovení pivovaru, který je také součástí Evropské stezky průmyslového dědictví, významně ožila. A to i co se týče zájmu turistů z Česka a celého světa. V obci, která se nachází v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, mohou cestovatelé navštívit také tamní zámek. Spravuje ho rodinná firma.

Nejen Lobči, ale i jiným neobjeveným skvostům Česka, se bude věnovat další CzechTourism Podcast. Vyjít by měl ještě toto léto.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...