Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny26. 7. 2023 08:38

Stezka Českem: Srdce Evropy se dá poznat i pěšky

Chodíte rádi pěšky po Česku? S respektováním přírody a ohleduplně vůči ostatním? Pak jste určitě slyšeli o Stezce Českem. Podílí se na ní také Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Nejen, že sdílí informace o novinkách, pomohla také s vydáním stejnojmenné knihy. A kromě toho aktuálně spolu se Sportovním klubem vozíčkářů Praha řešila natáčení dané trasy v Orlických horách. Desetidílný seriál o prvním oficiálním a tuzemském nejdelším přechodu podél hranic Česka uvidí diváci České televize (ČT) příští rok na jaře.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: CzT Stezka Českem Foto: CzT

ČT natáčí seriál Stezka Českem, kterým provází herec Miroslav Vladyka, od letošního května. Chce v něm představit severní větev trasy, tedy přechod od nejzápadnější po nejvýchodnější bod. Chybět nebudou ani příběhy lidí, kteří stezku šli či jsou s ní spojení. Jde například o Trail Angels, tedy dobré duše, které cestovatelům poskytují nocleh, zázemí pro hygienu či jídlo a pití. Kromě CzechTourismu se na projektu podílí také kraje a krajské centrály cestovního ruchu.

„Myšlenka Stezky Českem je skvělá, je tak logické, že ji podporujeme. I my v CzechTourismu se totiž ztotožňujeme se třemi zásadami, na kterých tento nekomerční projekt stojí. Zní: Stezku Českem může jít každý, je od lidí pro lidi a jde o udržitelný turismus,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Když nás před časem parta nadšenců, která za prvním oficiálním přechodem Česka stojí, oslovila, abychom na stezce spolu s Klubem českých turistů spolupracovali, nebylo co řešit. Snad jen koho dalšího zapojit a jak o ní dát co nejvíc vědět, aby se trasa dále rozšiřovala a vědělo se i o chystaných novinkách a souvisejících akcích.“

Informace nejen o Stezce Českem tak lze najít i na zřejmě největším turistickém portálu Evropě Kudy z nudy. Jsou mimo jiné součástí rozcestníku Českem pěšky. Části stezky si přitom mohou užít i lidé s handicapem, bezbariérová místa jsou vhodná pro pěší, speciálně upravená kola, maminky s kočárky aj. Stezka Českem, která už má značení Klubem českých turistů, si za dobu, co existuje, získala velkou komunitu příznivců. Aktuálně se o ni nejen na sociálních sítích zajímá téměř 65 000 lidí.

„Stezka Českem už dokázala nadchnout tisíce a desetitisíce lidí, mnozí z nich vyrazili na vícedenní trek poprvé, což nám dělá obrovskou radost a naplňuje to naše motto, že „… může jít každý“. Přestože naprostá většina lidí vyráží po etapách, kratších úsecích, či o víkendech, tak počet vydaných certifikátů stezkařům, kteří šli alespoň jednu ze stezek, se nyní blíží k tisícovce,“ říká cestovatel a zakladatel Stezky Českem Martin Úbl a dodává: „Skrz příběhy, které sdílíme na našich sítích, podcastu, či třeba v knížce, se snažíme ukázat i těm, kteří zatím ještě nepřekonali svůj strach, že i oni mohou vyrazit. A když vidím, že nejmladšímu stezkařovi jsou tři měsíce a nejstarší stezkařce 84 let, je vidět, že zde vzniká krásný národní trek s komunitou lidí, kteří vzali za své, že je fajn někomu pomoct, když potřebuje, někoho dalšího inspirovat a zanechat za sebou přírodu třeba v o trošku lepším stavu, než jsem ji našel.“

Aktivní turistika, do které cestování po stezkách patří, je nedílnou součástí cestovního ruchu. Na vlastních nohách lze poznat i utajená zákoutí, místa, kam se nedá dostat dopravním prostředkem a která často bývají na hranicích dvou států. Právě to v sobě snoubí Stezka Česka: každý si může projít příhraniční oblasti, která jsou stále trochu stranou turistického zájmu. Ale i díky tomuto cestování se cestovní ruch víc rozprostírá po celé zemi. Což kromě udržitelnosti ve vztahu k životnímu prostředí a budoucím generacím v duchu filozofie: Nenechávej stopy – Leave No Trace přináší těm, co cestují, jedinečné zážitky. Pocity, které si budou pamatovat nohy, hlava i srdce.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...