Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny27. 9. 2023 09:43

Landshut představil více než 15 řemeslných profesí

Vyzkoušet si řemesla na vlastní kůži, prohlédnout si stavební a zemědělské stroje nebo navštívit workshopy zaměřené na představení řemeslných profesí mohlo více jak 40 českých účastníků z jižních Čech, kteří se v půlce září vydali s Jihočeskou hospodářskou komorou do německého Landshutu na Den řemesel. Ten tradičně pořádá Řemeslná komora pro Dolního Bavorsko-Horní Falc (HWK), která s místními řemeslnými cechy připravila pro návštěvníky pestrý program.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhc Landshut představil jihočeským návštěvníkům řadu řemeslných profesí Foto: Jhc

„Nedostatek řemeslníků a chybějící počet kvalifikovaných pracovníků vnímáme jako dlouhodobý problém nejen v Česku, ale i na druhé straně hranice. Proto jsme ve spolupráci s Řemeslnou komorou pro Dolní Bavorsko-Horní Falc spojili síly, abychom více podpořili zájem veřejnosti o řemeslné obory, a to mimo jiné i prostřednictvím tříletého projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která v polovině září pro více jak 40 dětí a rodičů z Česka zorganizovala jednu z aktivit projektu – návštěvu Dne řemesel v německém Landshutu.

Tradiční zářijovou akci pořádanou východobavorskou řemeslnou komorou a místními organizacemi navštívilo více jak 1 000 zájemců všech věkových skupin. Na interaktivních stanovištích si mohli vyzkoušet pestré aktivity od truhlářů, automechaniků, pekařů až po kominíky, mechatroniky stavebních a zemědělských strojů či zubní techniky. Jedním z vrcholů akce bylo také zvedání koše jeřábem, který návštěvníky festivalu zdarma vyvezl do výšky 60 metrů. Součástí programu bylo také 14 praktických workshopů z odvětví obchodu pořádaných místními cechy.

Jednou z účastnic celodenní akce byla i Monika Koutníková a její devítiletý syn David, kteří spolu s Jhk na Den řemesel přijeli z Českých Budějovic: „Celou akci bych zhodnotila na výbornou, vše bylo dokonale naplánováno. Líbila se mi celková organizace celého dne, odvezla jsem si plno zážitků s dětmi, zaujala mě i prohlídka města Landshut a veškerá řemesla, co jsem mohla vidět,“ hodnotí Monika Koutníková a dodává: „Z nabídky řemesel jsem byla nadšená a pokud bude možnost tohoto typu, určitě ji ráda s dětmi opět využiji. Určitě se můj pohled na řemesla změnil a je třeba dávat odkazy budoucím generacím.“

Mimořádný význam regionálních řemesel zdůraznil ve svém projevu na Dni řemesel i Georg Haber, prezident Spolkové řemeslné komory Dolní Bavorsko-Horní Falc, ve kterém zmínil, že podobnými akcemi chce komora stejně jako Jhk veřejnosti představovat potenciál rozmanitosti řemesel či osvětlit model duálního vzdělávání v Německu. „V současné době je naší nejdůležitější úlohou v tomto odkazu pokračovat a zároveň tím obraz řemesla, které je v mnoha myslích zastaralé a zaostalé, oprášit,“ řekl pro tiskovou zpráv HWK prezident Haber. Doplnil také, že řemesla jsou hybnou sílou inovací v důležitých odvětvích budoucnosti a nabízejí mnoha mladým lidem slibné vyhlídky a smysluplné aktivity. Právě o možnostech kariéry a budoucích perspektivách v řemeslném sektoru se návštěvníci dozvěděli na odborných přednáškách, které byly rovněž součástí celodenního programu.

Návštěva Dne řemesel a prohlídka města Landshut se pro české účastníky uskutečnila v rámci projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, který je financován za podpory Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Cestovní ruch
Do Prahy přijelo více než 1,5 milionu cestovatelů

V prvním kvartálu roku i díky Velikonocům, které...

Podle dat STR reportu také došlo ke zvýšení...

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...