Neděle 12. května 2024
ikona hodiny5. 11. 2023 11:25

Téměř 6 200 návštěvníků zavítalo na Burzy škol

Čekal je pestrý doprovodný program, ukázky z výuky i široká nabídka oborů

Od října do začátku listopadu navštívilo téměř 6 200 návštěvníků Burzy škol v 8 městech pořádané Jihočeskou hospodářskou komorou. I letos byla nabídka oborů velmi pestrá, a to včetně doprovodného programu vystavujících škol a firem. Důležitost osobního setkání na burzách kvitují nejen zájemci o studium, ale i vystavující školy, které mohou lépe představit nabízené obory.

Dominika Chládková autor

Foto: Jhk Konzultace zástupců středních škol a učilišť na Burze škol v Táboře Foto: Jhk

„Burzy středních škol a odborných učilišť již patří mezi naše tradiční podzimní akce, kde máme za cíl propojit rodiče a děti se zástupci středních škol. Tak, aby žáci měli možnost porovnat nabídku oborů v regionu a zároveň si vybrat další stupeň vzdělávání, který je bude bavit a ideálně pak v něm zůstanou i pracovat,“ zmiňuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která na jihu Čech burzy každoročně pořádá a která se svými aktivitami snaží dlouhodobě podporovat i zájem veřejnosti o studium řemesel či techniky.

Právě řemeslné obory návštěvníkům představil i Josef Benda ze Středního odborného učiliště Lišov, který potvrzuje, že řemeslníků na trhu práce je stále málo. „Snažíme se šířit myšlenku, aby se děti studia řemesel nebáli, měli odvahu a zkusili to, protože na trhu práce do budoucna stoprocentně řemesla chybí,“ říká Josef Benda a věří, že po nižším zájmu v předchozích letech se také opět zvýší počet přihlášek ke studiu kuchařiny a gastronomických oborů. Jeho kolegyně dodává, že výrazně poptávaným studijním  programem, jehož ročníky se na jejich škole nyní velmi dobře naplňují, je obor Pečovatelské služby – tříletý obor zakončený závěrečnou zkouškou, po kterém absolventi mohou pracovat například v domech seniorů v sociálních službách.

 

Jiří Doležal, zástupce pro odborný výcvik ze Středního odborného učiliště zemědělského a služeb Dačice, které se každoročně účastní burzy v Jindřichově Hradci, pak zdůrazňuje důležitost setkání s návštěvníky, kterým může lépe představit nabídku studia na jejich škole: „Navázání osobního kontaktu je velmi důležité, a to jak s žáky, tak i rodiči. Přestože je tu opravdu spoustu vystavovatelů, zastaví se u nás nemalý počet vážných zájemců o konkrétní obor. To je takové první setkání, kde jim můžeme obory a jejich benefity důkladněji představit.“

Udělat si přehled o nabídce škol v regionech přišla i Jana Kouba Ababio se svým synem, kteří dorazili dokonce hned na dvě burzy, a to v Písku a Strakonicích: „Je to velmi přínosná akce, protože si tady jako návštěvníci můžeme vybrat obor a školu podle svého výběru. Je to tu velmi různorodé a výběr škol je pestrý,“ říká a zároveň dodává: „My už jsme sem ale přišli s jasným záměrem, protože syn by chtěl jít na obchodní akademii. Vybíráme tak školu podle lokality, protože jsme ze Strakonic a syn zároveň hraje basketbal za Písek, takže by to měl propojené,“ vysvětluje maminka důvod návštěvy.

Zástupci středních škol a odborných učilišť, které často na stánku doprovází jejich studenti, se navíc snaží představit nejen nabídku studia, ale i konkrétní aktivity a činnosti z výuky. Návštěvníci si tak mohli například vyzkoušet těžbu dřeva v lese pomocí ovládání harvestorového trenažeru, od gastronomických škol ochutnali podávané koktejly a zákusky, žáci zdravotních škol zájemcům změřili tlak a u kadeřníků si mohli nechat vytvořit zajímavý účes.

Na přehlídku středních škol a odborných učilišť pořádané Jihočeskou hospodářskou komorou letos zavítalo téměř 6 200 účastníků z celého kraje, a to v 8 městech. Velký zájem byl i ze strany základních škol, kterých na akce dorazilo celkem 104. V Prachaticích například využily i možnosti svozových autobusů z důvodu snazší dostupnosti z okolních obcí. Jihočeských burz se každý rok účastní také vystavovatelé ze zahraničí, například Tourismusschulen z rakouského města Bad Leonfelden, nebo jihočeské firmy, u nichž mohou středoškoláci získat praxi či brigádu již při studiu.

Články autora Dominika Chládková

Nejnovější články

Cestovní ruch
Do Prahy přijelo více než 1,5 milionu cestovatelů

V prvním kvartálu roku i díky Velikonocům, které...

Podle dat STR reportu také došlo ke zvýšení...

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...