Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny3. 7. 2023 07:00

Deset (nejen letních) benefitů pro pracovníky v IT

Co nejdelší dovolená, osobní volno, vyvážený pracovní a osobní život. To jsou stále důležitější potřeby českých zaměstnanců. Dle šetření asociace ABSL, která v České republice sdružuje firmy z oblasti podnikových, IT a zákaznických služeb, proto firmy začínají svým lidem nabízet úplně nové typy volna. Vedle dnes již téměř standardních 5 týdnů dovolené a zdravotního volna, tedy sick days, se tak ve stále větší míře objevuje i sabatikl, věrnostní dny, tzv. happy days či neomezená dovolená. Celkem se v kancelářských oborech nabízí až 10 druhů benefitů spojených s volnem.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Popularitu těchto benefitů dokládá i průzkum personální agentury Grafton Recruitment. Vyplývá z něj, že například dovolená 5 a více týdnů je dokonce druhým a zdravotní volno čtvrtým nejžádanějším benefitem. V obou případech zájem zaměstnanců překonává 95 %. I proto dle průzkumu ABSL dodatečné placené dny volna svým lidem nabízí plných 77 % firem z oboru podnikových, IT a zákaznických služeb. Oproti předchozímu roku se jedná o nárůst o deset procentních bodů. Nejčastějším a také nejznámějším benefitem z této skupiny jsou tzv. sick days, neboli dny zdravotního volna, které zaměstnanec může využít, pokud se necítí dobře a nemusí k tomu dokládat žádné potvrzení o neschopnosti. Dle ABSL je zaměstnancům poskytuje 65 % firem a nejčastěji se jedná o 3-5 dnů v průběhu kalendářního roku. Stále častější je v kancelářských oborech i studijní volno, které by ocenilo téměř 70 % zaměstnanců. „Kvůli rychlému rozvoji, adopci nových technologií a rozšiřování záběru kladou firmy z našeho oboru velký důraz na vzdělávání. V průměru svým lidem poskytují 50 hodin vzdělávacích programů ročně, vedle toho zhruba čtvrtina zaměstnavatelů své lidi v jejich rozvoji podporuje i studijním volnem,“ vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel ABSL.

Novinkou jsou happy days nebo věrnostní volno

Novým benefitem, který se začíná objevovat, jsou i tzv. happy days, které zaměstnanci mohou využít pro narozeniny a oslavy s rodinou a fungují na podobném principu jako sick days. Ve většině případů se jedná o maximálně 3 dny ročně. Podobně pak některé firmy nabízí i volné dny na zařízení potřebných záležitostí na úřadech, v bankách či školách. Zajímavou novinkou je také věrnostní volno. To v nedávné době zavedlo pražské centrum inovací a podnikových služeb SAP Services spolu i dalšími členy skupiny SAP v České republice, kam patří SAP Ariba, SAP Concur a SAP ČR. „Na benefit s názvem Loyalty Leave dosáhnou všichni zaměstnanci již po třech odpracovaných letech. Konkrétní počet volných dnů pak záleží na délce působení v SAP a maximálně jde o 5 dnů za rok,“ vysvětluje Iveta Chválová, ředitelka SAP Services.

O ABSL

ABSL (Association of Business Service Leaders in the Czech Republic) je organizace sdružující společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb, který představuje silný zdroj zaměstnanosti v České republice. ABSL vznikla v roce 2013 s cílem podporovat společnosti z oblasti podnikových služeb, sdílet best practices a pomáhat s rozvojem aktivit svých členů i jiných subjektů působících v tomto segmentu. Zároveň ABSL poskytuje podporu zahraničním investorům, kteří chtějí v ČR zřídit svá centra podnikových služeb. V současnosti v ČR působí 400 center zaměstnávajících již téměř 160 000 lidí.

Zkrácený pracovní týden i neomezená dovolená

U některých zaměstnavatelů se začíná objevovat i benefit v podobě neomezeného placeného volno, které by si dle průzkumu Grafton Recruitment přály téměř tři čtvrtiny pracovníků. V případě tohoto atraktivního benefitu je hodně důležitá důvěra v týmu a dodržení nastavených pravidel. Většinou mají firmy stanoveno, že nepřítomnost daného člověka nesmí nijak narušit chod týmu a dovolenou samozřejmě schvaluje jejich manažer. Hlavní myšlenka spočívá v tom, že zaměstnanci jsou sami dostatečně zodpovědní a posoudí, zda si mohou volno vzít. Jednou z firem, která tento benefit začala poskytovat, je například výzkumné a vývojové centrum Pure Storage v Praze. Čerpat ji mohou jeho zaměstnanci po ukončení nějakého důležitého projektu a po dohodě se svým nadřízeným. Cílem je dočerpat energii a invenci pro další projekty.

V oboru se objevuje i snaha zkrátit pracovní týden. Umožňuje to například brněnské centrum společnosti Atlas Copco, kde zaměstnanci pracují o 2 a půl hodiny týdně méně, ovšem za plnou mzdu. „Péče o naše zaměstnance je nedílným základem naší firemní kultury a tématům duševní pohody se pravidelně věnujeme. I proto máme pracovní týden zkrácený na 37,5 hodiny týdně, což ocení nejen rodiče s malými dětmi, ale všichni, kteří si cení volného času. Za ta léta vidíme, že nám tento benefit na efektivitě nijak neubírá, kolegům tak za rok vznikne téměř dalších 5 dnů volna, takový neoficiální 6. týden dovolené,“ říká Roman Pavloušek, generální ředitel finančního centra Atlas Copco Services.

Pracovní pauza ve formě sabatiklu jako prevence syndromu vyhoření

Určitou podobou dovolené je i sabatikl, který je známý zejména z akademické sféry jako až rok dlouhé volno pro přípravu vědecké práce, sebevzdělávání nebo psychohygienu. Tato forma volna se nyní objevuje i v tradičním firemním prostředí, obvykle však jde o kratší období, nejčastěji o 1 – 3 měsíce. O sabatikl žádají většinou lidé ve chvíli, kdy cítí, že od práce potřebují dlouhodobý odpočinek, nebo když chtějí cestovat a věnovat se více svým koníčkům. V mnoha případech jím lze předejít i syndromu vyhoření. I když se ve většině případů jedná o neplacené volno, někteří zaměstnavatelé poskytují sabatikl i částečně hrazený.

Se speciální formou sabatiklu pak přišla společnost SAP, která nabízí svým zaměstnancům tzv. Social Sabbatical. V rámci placeného dvoutýdenního volna mají lidé možnost pomáhat ve vybrané charitativní či neziskové organizaci. Více než dva a půl tisíce pracovníků v Praze a v Brně tak mohou využít svých dovedností i zkušeností a pomoci řešit výzvy, kterým čelí neziskové a sociální podniky. Zároveň tak mohou vystoupit ze zažité pracovní rutiny, rozšířit si obzory a získat inspiraci pro svou další práci. SAP Social Sabbatical v ČR proběhl poprvé v roce 2021.

 „Benefity spojené s volnem patří v našem oboru k těm nejžádanějším, a není divu, kreativní a inovační práce potřebuje vyvážit dostatečným volnem. Díky přístupu zaměstnavatelů v našem oboru mají zaměstnanci dostatek prostoru na dobití baterek a invence pro další projekty. I proto se daří oboru dál růst a inovovat světový byznys,“ komentuje tyto benefity Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL.

Články autora Deset (nejen letních) benefitů pro pracovníky v IT

Nejnovější články

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...