Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny12. 5. 2022 15:03

Cestovní ruch nabírá na síle, zájem o hotely stoupá

Po pandemii koronaviru lidé začali víc cestovat. Podle tabulek na tourdata.cz, které vycházejí z dat Českého statistického úřadu, do tuzemských hotelů letos v prvním čtvrtletí roku přijelo 2,8 milionů hostů. Loni se jednalo pouze o cca 280 tisíc. Převažovali rezidenti, bylo jich zhruba 2 miliony. Ze zahraničí Českou republiku (ČR) nejčastěji navštěvovali lidé ze sousedních zemí.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Turistická sezóna startuje Foto: Shutterstock.com

Nejvíc do ČR v 1. čtvrtletí 2022 jezdili hosté z Německa (234 tisíc), následovalo Slovensko (98 tisíc) a Polsko (79 tisíc). Některé regiony zaznamenaly silnější domácí cestovní ruch. Týká se to například Prahy. Letos v 1. čtvrtletí zaznamenala víc než 267 tisíc ubytovaných rezidentů, vyšší hodnota, vezmeme-li posledních deset let, byla pouze v roce 2019, kdy se jednalo o cca 277 tisíc těchto hostů.

„Pozitivní zprávou je velký zájem domácích turistů o dovolenou v Česku. Ve srovnání s prvním kvartálem před pandemií se jedná pouze o 3% pokles,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Obrovský pokles je u zahraničních hostů, kde chybí zejména turisté z Asie a Ruska. Je tak naprosto jasné, že musíme dát co nejvíc vědět světu, že je Česká republika na turisty připravena.“   

Jen do hlavního města Prahy letos za první tři měsíce přijelo ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 o 60 % méně zahraničních hostů. Podobné to bylo v Karlovarském kraji, který zaznamenal 2019/2022 49% úbytek zahraničních hostů.

 

„Se změnou by měla pomoci nejen zahraniční kampaň s podtitulem Přijeďte zažít tradiční i nové. Spouštíme ji dnes ve 14 zemích světa,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Roli hrají také přímá letecká spojení, na kterých dlouhodobě pracujeme s Letištěm Praha. Věříme, že i díky těmto aktivitám dojde v brzké době k nárůstu příjezdů do České republiky ze sousedních a blízkých zemí, v regionech pak hotely budou ještě víc využívat rezidenti.“       

Detailní informace. čísla a statistiky v přiložených dokumentech

HOTELY 1Q - SROVNÁNÍ 2019–2022

Zobrazit

HOTELY 1Q – SROVNÁNÍ 2021/2022 PO MĚSÍCÍCH

Zobrazit

HOTELY – BŘEZEN 2019–2022

Zobrazit

Negativní dopad na cestovní ruch včetně příjezdů do České republiky má válka na Ukrajině. V tuzemských hotelích letos v 1. čtvrtletí bydlelo cca 8,7 tisíc hostů z Ruska, celkem v těchto hromadných ubytovacích zařízeních v ČR v daném období pobývalo víc než 887 tisíc nerezidentů. Před covidem v roce 2019 bylo ruských návštěvníků hotelů téměř 130 tisíc z celkových více než 2 milionů nerezidentů. Čísla, co se týče hostů z Ukrajiny, se tolik neměnila, letos jich bylo cca 47 tisíc, v roce 2019 se jednalo o necelých 50 tisíc.

Domácí hosté v letošním prvním čtvrtletí nejvíc navštívili Královéhradecký kraj (282 tisíc), hlavní město Praha (267 tisíc) a kraj Liberecký (203 tisíc). Na Liberecku jsou dokonce domácí příjezdy nejvyšší od roku 2012. Podobná situace byla v Královéhradeckém kraji. Zahraniční hosté v lednu, únoru a březnu 2022 nejvíc navštěvovali hlavní město Praha (492 tisíc), Karlovarský kraj (76 tisíc) a Královéhradecký kraj (63 tisíc).

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Názory
Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Globální akciové trhy zaznamenaly v prvním čtvrtletí nejlepší...

Na začátku dubna se prostředí inflace a úrokových...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Trendy
Český startup krmí firmám AI modely kvalitními daty

„Poslední investici jsme získali v roce 2019 a...

Zakladatelé společnosti Jan Čurn a Jakub Balada se...

„Chceme Apify dostat k většímu množství vývojářů a...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Analýzy
Retail se těší na lepší časy

„Zpráva hodnotí uplynulý rok 2023 a nastiňuje výzvy...

Podle publikované zprávy by se tento negativní trend...

„Je zásadní zdůraznit, že současné trendy a proměna...

Analýzy
Která generace je nejupracovanější?

Podle průzkumu, který společnost Colliers zrealizovala mezi 503...

Více než polovina dotazovaných by totiž možnost zkrácení...

Čtyřdenní pracovní týden se testuje v mnoha firmách...