Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny13. 1. 2023 13:28

Cestovní ruch ožívá, zahraniční turisté chybějí

Zatímco v listopadu 2020, tedy v roce plném restrikcí kvůli pandemii covidu-19, přijelo do hotelů v Česku jen 78 tisíc turistů, loni ve stejném období jich byl už skoro 1 milion. Tedy o 21 % víc než v listopadu 2021.

Štěpánka Filipová Štěpánka Filipová autor

Absolventka televizní žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a marketingové a sociální komunikace na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pracovala řadu let jako televizní redaktorka v domácím zpravodajství České televize, později jako ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod, vedoucí komunikace a mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí, ředitelka marketingu a komunikace CzechInvestu, mediální zástupkyně Svazu měst a obcí či Asociace krajů a ředitelka komunikace, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Aktuálně pracuje jako tisková mluvčí České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Foto: Shutterstock.com Turistický průmysl ožívá, ale zahraniční hosté stále chybějí Foto: Shutterstock.com

Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 loni však stále chybělo zhruba 170 tisíc turistů. Cestovní ruch se sice do Česka vrací, stále ho ale táhnou rezidenti, zahraničí turisté chybí. Vyplývá to z analýz Institutu Turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, které vycházejí z dnes publikovaných dat Českého statistického úřadu.

Do a po Česku koncem loňského roku cestovali zejména lidé z okolních států a tuzemští obyvatelé. Rezidentů do českých a moravských hotelů přijelo 512 469, zahraničních turistů bylo 482 720. Nejvíc z Německa 107,5 tisíc (-10,8 %), Slovenska 52,1 tisíc (+ 2,9 %) a Polska 34,5 tisíc (+7,7 %). (Pozn.: srovnání v závorce se týká roku 2019)

„Loni v listopadu hotely v Česku navštívilo o 30 % méně zahraničních turistů než před pandemií v roce 2019. I když Němci stále tvořili nejpočetnější skupinu hostů z ciziny, přijelo jich o téměř 11 % méně než před covidem. O 35 % méně, celkem 26,3 tisíc, přijelo také Britů, a o čtvrtinu méně než v roce 2019, celkem 23,1 tisíc, přijelo Američanů. S výjimkou Britů a Američanů, kteří obsadili pomyslnou čtvrtou a pátou příčku v příjezdech, pobyty v Česku táhnou rezidenti a okolní země. Turisté z dalších států chybí, je tak naprosto nezbytné podpořit restart cestovního ruchu,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „My o to usilujeme, chystáme zimní kampaň či kampaň zaměřenou na tradice. Tak, abychom oslovili a přilákali do Česka i bonitnější hosty. Rozsah a dopad kampaně se mimo jiné odvíjí od rozpočtu na cestovní ruch.“

Tuzemské hotely loni v listopadu využívali domácí hosté víc než v roce 2019, a to o 8,3 %. Nejen ti při cestování oceňovali jeden z největších turistických portálu v Evropě Kudy z nudy. Kromě tipů na výlety podle regionů či aktivit, obsahuje i průběžně aktualizovaný kalendář akcí a tematické stránky podle období. Aktuálně si tak můžete přečíst a nechat se inspirovat například 50 tipy na víkend z celého Česka, podívat se na sněhové zpravodajství a stav sjezdovek nebo zjistit, že netradičně mají tuto zimu otevřeno i jeskyně.

„Na Kudy z nudy.cz nechybí ani očekávané turistické novinky roku 2023. Z celého Česka. Dozvíte se třeba, že by se katedrála sv. Víta v Praze měla letos dočkat nových varhan a v centru hlavního města se otevře interaktivní zážitkové centrum Pilsner Urquell. Zjistíte rovněž, že přes Ostravici povede nová lávka, která spojí centrum Ostravy s Dolní oblastí Vítkovice a například v libereckém Liebiegově paláci vznikne komunitní centrum i zázemí pro neziskové organizace,“ říká ředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráce České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečková a dodává: „A pokud se vypravíte do Brna, kde se v dubnu uskuteční tradiční Travel Trade Day, nenechte si ujít novou multimediální expozici ve zrekonstruovaných sklepích Nové radnice.“

Tím výčet novinek pro cestovatele po Česku v roce 2023 nekončí, spoustu toho chystají hrady a zámky, wellness a lázně a další subjekty.

Články autora Štěpánka Filipová

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...