Středa 8. května 2024
ikona hodiny17. 10. 2023 10:09

Trh s energiemi: klid před bouří?

Nálada na globálních trzích zůstává i v tomto týdnu těkavá, přičemž narůstající nervozita je vidět především na energetických trzích. Ta bezprostředně souvisí s děním na Blízkém východě, kde se nachází významné ropné a plynárenské kapacity. Hlavní pozornost nyní směřuje na očekávanou pozemní vojenskou operaci Izraele v pásmu Gazy, která může vést k eskalaci napětí v celém regionu a rozšíření ozbrojeného konfliktu do Libanonu nebo intenzivnějšímu zapojení Íránu.

Dominik Rusinko Dominik Rusinko autor

analytik ČSOB

Foto: Shutterstock.com Trh s energiemi: klid před bouří? Foto: Shutterstock.com

Pro trh s ropou je ve hře hned několik scénářů, v závislosti na tom, jak geograficky ohraničený nakonec izraelsko-palestinský konflikt zůstane. Zatímco pozemní operace do Gazy bez regionálních přesahů nemusí představovat pro trh zásadní hrozbu, proxy válka mezi Izraelem a Íránem – v Libanonu, Sýrii nebo na Západním břehu – by již znamenala podstatně větší riziko. Pravděpodobně by totiž došlo ke zpřísnění amerických sankcí vůči Íránu, a tedy i podstatně nižší produkci ropy, což by cenu dostalo spolehlivě nad 100 USD/barel. Přímý střet mezi Izraelem a Íránem by měl na trh nejvýznamnější dopad, nicméně tento scénář se zdá – i díky americkému odstrašování letadlovými loděmi – prozatím relativně málo pravděpodobný.

Zdroj: ČSOB Zdroj: ČSOB

V kontextu jednotlivých scénářů stojí za zmínku, že ropný trh je aktuálně deficitní, což jej činí zranitelným vůči výpadkům na straně nabídky. Situace však ani zdaleka není tak vážná jako v říjnu 1973 při podobně překvapivém napadení Izraele – globální ekonomiku nečeká ropné embargo arabských zemí, po kterém se cena ropy ztrojnásobila, a celkově je na trhu relativně dost volné produkční kapacity. I tak jsou za nás rizika vychýlena směrem k dražší ropě a nebudeme překvapeni, pokud v nejbližších týdnech padne hranice 100 USD/barel.

Rostoucí napětí je patrné také na evropském trhu s plynem. Spotový kontrakt za poslední týden zdražil o polovinu nad 50 EUR/MWh a k posunu došlo také u delších forwardových kontraktů. Konflikt na Blízkém východě je rizikem především s ohledem na roli Kataru, na jehož dodávky LNG se Evropa spoléhá ve stále větší míře. Bezprostřední zdražení zemního plynu však odráží zejména poškození podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko, stejně jako přetrvávající hrozbu stávky v australských LNG závodech.

A konečně i příchod chladnějšího počasí může na stále křehký trh s plynem působit negativně, byť zatím rozhodně není důvod k panice. Evropské zásobníky jsou před zimou naplněny téměř ze 100 % a nadále se zprovozňují nové plovoucí LNG terminály. Dobrou zprávou je, že kritická situace z loňského roku by se již opakovat neměla, což však neznamená, že evropský plyn nemůže ještě dále zdražit, zvláště pokud by nás čekala abnormálně studená zima.

Články autora Dominik Rusinko

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Názory

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...