Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny22. 2. 2023 12:12

Generaci Z chybí finanční gramotnost, neumí investovat

Jen 16 % příslušníků generace Z ví, co znamená zkratka ETF. A ačkoli se většina z nich snaží ušetřit nějaké peníze a ráda by je zhodnotila v akciích, jejich úspory často kvůli nedostatku znalostí nečinně leží na spořicích účtech. Ukázal to nedávný průzkum agentury Ipsos, který si nechal zpracovat investiční startup Fondee. „Čtvrtina oslovených vůbec neví, jak s investicemi začít. Pozitivní zprávou ale je, že mladí si tento problém uvědomují a volají po zavedení příslušné výuky do škol. Celých 61 % z nich si přeje, aby se v lavicích o investování mohli něco naučit,“ uvádí spoluzakladatelka platformy Fondee Eva Hlavsová.

Jaroslav Průcha autor

Foto: Fondee Foto: Fondee

Průzkum proběhl na reprezentativním vzorku 500 příslušníků tzv. generace Z, tedy lidí ve věku 16 až 26 let. Odhalil například, že 65 % mladých usiluje o to, aby každý měsíc ušetřili nějaké peníze a dali si je stranou. Nicméně až 39 % si tyto našetřené peníze nechává na spořicím účtu. Ve zhodnocování peněz vytouženým způsobem jim totiž mnohdy brání neznalost. „U dívek je přitom tento důvod mnohem častější, uvedly ho ve 42 %,“ říká Hlavsová. „Rozdíl mezi pohlavími je zřetelný i na podílu aktivně investujících. Z oslovených mladých mužů investuje 56 %, ženských investorek je mezi mladými jen 26 %,“ dodává. „Přitom když si člověk odloží tisíc korun měsíčně se zhodnocením 7 %, může mít za třicet let přes milion. Neinvestovat může vyjít draho.“

Chtějí dostat investice do lavic

  • 57 % oslovených mladých si přeje, aby je někdo začal dříve vzdělávat ve finanční gramotnosti, a 61 % by chtělo, aby se o investování učilo ve škole. „To je myslím jasný signál pro české školství, aby konečně věnovalo finanční gramotnosti v rámcových vzdělávacích programech náležitý prostor,“ komentuje data spoluzakladatelka investiční platformy. „Mladá generace bohužel nemá ve svém okolí příliš mnoho zdrojů, o které se informačně opřít. Z odpovědí vyplynulo, že k investicím mladé vede jen 6 % rodičů. Není divu, starší generace v Česku totiž podle dat svým úsporám také nerozumí,“ dodává Hlavsová.

Průzkum zároveň odhalil, že pouhých 5 % mladých dokáže říct, co je to ESG investování. „Navzdory tomu, že klima a udržitelnost jsou tématem hlavně mladých, jen 16 % z nich chce investovat do firem, které jsou společensky zodpovědné. Jen pro 10 % z nich je důležité, aby jejich investice neprohlubovaly klimatickou krizi. To je další kontrast v porovnání se situací na Západě,“ uvádí spoluzakladatelka startupu.

Právě platforma Fondee přitom tyto investiční účty nabízí. Výše minimální investice na platformě činí 1 000 korun a investor má možnost si svůj vklad rozdělit do několika portfolií dle účelu. Podkladovým aktivem jsou populární ETF (exchange traded fund), která kopírují hodnotu akcií specifických firem. Součástí je i kategorie ESG, která umožňuje investice výhradně do firem, jež ve svých aktivitách uplatňují zásady udržitelnosti. ETF jsou v poslední době oblíbenější i díky tomu, že představují pomyslný zlatý střed mezi konzervativním spořením a například investicemi do kryptoměn.

Více o Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu jejich zhodnocení. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří nabyli zkušenosti ve financích v londýnské City a chtějí lidem investování zpřístupnit. V roce 2021 získali pro svůj startup milion eur od skupiny soukromých investorů a J&T Banky, která se zároveň stala brokerem platformy. Od ledna 2022 Fondee působí také na Slovensku.

Články autora Jaroslav Průcha

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...