Úterý 7. května 2024
ikona hodiny6. 5. 2022 10:28

Jihomoravský kraj je na evropské špičce hightech

V Jihomoravském kraji každoročně stoupá počet českých i zahraničních specialistů, v roce 2020 jich bylo 6,1 %. To je srovnatelné například s nizozemským Utrechtem nebo německým Oberpfalzem. Například ve Francii, Rakousku nebo skandinávských zemích jsou na tom lépe pouze hlavní města. Vyplývá to z nejnovějších dat inovační agentury JIC, která zveřejnila datovou zprávu pro Jihomoravský kraj.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Shutterstock.com Jižní Morava je high-tech rájem Foto: Shutterstock.com

„Jihomoravský kraj považuji za jedno z nejvhodnějších míst pro založení technologického startupu s mezinárodními ambicemi. Díky vysoké vzdělanosti a dostupnosti technických odborníků, v kombinaci s podporou JICu a Jihomoravského kraje získá nová společnost nadstandardní zázemí pro úspěšný růst,“ doplňuje Marek Polčák, spoluzakladatel a ředitel společnosti VRgineers zabývající se vývojem a výrobou virtuální a rozšířené reality pro trénink pilotů. VRgineers jsou jednou z firem, které se umístily mezi TOP 30 nejrychleji rostoucími startupy v regionu.

Z datové zprávy dále vyplývá, že Brno i Jihomoravský kraj lákají stále více zahraničních pracovníků i studentů, kteří do regionu přináší unikátní know-how. Od roku 2016 jich přibyla zhruba třetina. „Posilování znalostní ekonomiky našeho regionu pokračuje; jak ukazuje zpráva, jsme už nyní na podobné úrovni, jako je evropská špička. Je vidět, že námi tolik prosazovaná strategie budování ekosystému má vynikající výsledky, spojení vědy a výzkumu s inovativními firmami za velmi aktivní, systematické a dlouhodobé pomoci veřejné správy skvěle funguje.“ doplňuje krajský radní pro vědu, výzkum a inovace Jiří Hlavenka.

Zásadní roli v inovačním potenciálu regionu i vysoké kvalifikaci pracovníků hraje dlouhodobá podpora technologií, vědy a inovací, kterou popisuje náměstek primátorky města Brna pro vědu a inovace Tomáš Koláčný: „Jednou z našich priorit je systematická podpora technologických a IT oborů, a to jak ve vzdělávání, tak v podnikání. V Brně tak každoročně vyroste přes 1 000 absolventů IT oborů. Nacházejí uplatnění ve startupech a firmách, které tak mohou rychle růst – přes 7 procent firem s 10 a více zaměstnanci pravidelně zvyšuje své tržby o desetinu nebo více.“

Díky tomu se také jihomoravské firmy stále častěji dostávají do hledáčku investorů. Významný investiční server Crunchbase.com identifikoval v regionu 165 především technologických startupů s významným potenciálem růstu, pro srovnání například v rakouském Linzi je jich 80.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Analýzy
Důležité jsou vztahy na pracovišti a firemní kultura

„Podle našich dat jdou očekávání zaměstnanců v pomyslné...

Důležitost firemní kultury je pro image firmy a...

Inovativní firmy se snaží vytvářet inspirativní pracovní prostředí....

Z oblasti benefitů již zaměstnancům nestačí běžná multisportkarta,...

Stejně tak je, zejména pro mladší generaci, dnes...

„Atmoskop.cz poskytuje lidem mimo jiné také takzvaný Company...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Cheb chystá strategický podnikatelský park

Memorandum o přípravě plochy na strategický podnikatelský park uzavřely...

SIRS v následujících měsících zpracuje studii proveditelnosti realizace parku....

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...