Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny21. 8. 2023 10:34

Nový akcelerátor pro inovativní projekty z jižní Moravy

Inovační agentura JIC připravila akcelerační program JICbooster, který se zaměřuje na podporu startupů z jižní Moravy. Úspěšné projekty projdou s podporou byznysových expertů dvěma fázemi programu. V první, přibližně šestiměsíční fázi, se účastníci zaměří na základní kompetence potřebné k založení firmy, jejímu vedení a na vývoj funkčního produktu. Druhá část programu, která může trvat až dva roky, je pak zaměřena na vstup na trh.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: JIC JICbooster je nový formát podpory inovativních jihomoravských projektů Foto: JIC

JICbooster poskytuje podporu startupům v začátcích. Pro úspěšný vstup do programu musí zájemci nejprve absolvovat úvodní setkání s konzultanty JICu a výběrový den. „Při prvním setkání nám stačí půlhodina k tomu, abychom probrali podnikatelský záměr, potenciál a také se mezi sebou poznali,“ vysvětluje startupová konzultantka Veronika Štěpánková z JICu a dodává. „Pokud nám spolupráce bude dávat smysl, pozveme zájemce na výběrový den, který probíhá pravidelně každý měsíc.“ Tam zájemci svůj produkt představí porotě, v níž zasednou zkušení podnikatelé i konzultanti a experti JICu.

„Bude nás zajímat třeba, jak moc je produkt unikátní, jestli je vůbec realizovatelný, jeho tržní potenciál i drive a tah na branku lidí, kteří za produktem stojí,“ popisuje jeden z porotců Libor Hoření, mimo jiné sám úspěšný podnikatel, který působí zároveň jako konzultant JICu.

Pokud projekt uspěje, vstupuje do první fáze programu. Ta trvá až šest měsíců a zaměřuje se na založení firmy, dopracování produktu a další nutné základy pro úspěšný start byznysu. Druhá fáze pak trvá až dva roky a jejím cílem je úspěšný vstup na trh a rozjezd firmy.

„Hledali jsme ucelený program, který podpoří lidi se zajímavými projekty, tak aby z nich mohli vybudovat úspěšnou firmu,“ říká Veronika Štěpánková z JIC. „Inspiraci jsme hledali v hlavně v zahraničí, například u podobně zaměřeného programu ze švédského Skövde,“ doplňuje Štepánková, která sama v minulosti působila ve vedení firmy. Podle jejích slov má za sebou program pilotní neveřejnou fázi, ve které do něj zatím vstoupilo 10 firem. Mezi jiným například Avaltar, který vyvíjí bezpečnostní hardware a software pro vysokozdvižné vozíky, BrnoLogic s programovatelnými integrovanými obvody nebo AIVIRO nabízející neuronovou síť, která dokáže zastoupit člověka v rutinní kancelářské práci na počítači. „Naším cílem je mít v programu do konce roku mezi dvaceti a pětadvaceti firmami a ty během dvou tří let posunout ideálně na globální trh,“ věří Štěpánková.

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...