Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny19. 8. 2022 16:39

Výhra 10 milionů? Většina lidí by zůstala ve stejné práci

Vyhrát v loterii 10 milionů korun může změnit člověku život od základu. Přesto jen desetina lidí tvrdí, že by po takové výhře dalo výpověď a úplně přestalo pracovat. Většina lidí by i s takovou sumou dál chodila do stejného zaměstnání. Ostatní by dali výpověď a hledali zajímavější nebo smysluplnější práci. Do podnikání by se vrhlo jen 6 % lidí. Vyplývá to z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika mezi více než 1000 respondenty z tuzemských firem.

Jana Klusáčková autor

Foto: Shutterstock.com Sladké nicnedělání? Děkuji, nechci! Foto: Shutterstock.com

Největší část českých zaměstnanců, konkrétně 44 %, by po desetimilionové výhře ve svém pracovním životě nic nezměnila, a i nadále by chodila do stejné práce. Platí to přitom nejvíce o lidech, kteří zastávají nějakou řídící pozici. Práci by neměnilo ani dalších 17 % lidí, kteří by si ale přáli mít jen zkrácený úvazek nebo jinou uvolněnější formu pracovního režimu.

„Pokud chce tolik lidí zůstat ve stejné práci i v případě výhry velké sumy peněz, svědčí to mimo jiné i o jejich dobré pracovní motivaci a angažovanosti. Zároveň se ukazuje, že štěstí a spokojenosti ve stávající práci může mnohdy opravdu pomoci jen lepší individuální nastavení pracovního režimu. O kratší pracovní dobu by například aktuálně stála čtvrtina zaměstnanců,“ popisuje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

Nepracovat. Sen, nebo noční můra?

Zcela opačně uvažují zaměstnanci, pro které by výhra takové částky znamenala automaticky podání výpovědi a splnění snu už nikdy nepracovat. Poměrně překvapivě se ale s tímto plánem ztotožňuje jen 11 % oslovených zaměstnanců. Mezi lidmi do 44 let věku by přestalo úplně pracovat dokonce jen 5 % zaměstnanců.

Změna nemusí být radikální

Více lidí by sice také podalo výpověď, ale kvůli hledání jiné práce, která pro ně bude zajímavější nebo smysluplnější. Jedná se především o stávající vedoucí pracovníky, ale také o mladší lidi, kteří by si po desetimilionovém zisku hledali práci, která by je více bavila.

„Zaměstnanci si často neuvědomují, že v rámci stejné firmy je možné dělat něco zajímavějšího. Jen o tom musí mluvit. Mnoho firem nyní hledá způsoby, jak zjistit osobní potřeby a cíle svých zaměstnanců, a to i v hybridním pracovním režimu, aby je neztratily a našly jim optimální práci. Proto je jedním z nejpoužívanějších modulů naší motivační platformy služba, kde mohou zaměstnanci se svým zaměstnavatelem vše probrat online,“ popisuje Nicoletti.

Smysl je relativní

Smysluplnost práce je nezbytná hned pro 4/5 lidí, aby byli v práci motivovaní a angažovaní. Není proto divu, že snem části zaměstnanců je po výhře 10 milionů korun dát výpověď a najít si práci, která bude smysluplnější. Také smysluplnost práce je ale mnohdy relativní a nemusí vždy záležet jen na tom, co daná firma nebo organizace dělá.

„Ztráta smyslu práce je po covidových vlnách a přerušených vazbách mezi kolegy i jejich nadřízenými častým negativním jevem, který nemusí ani souviset s posláním firmy jako takové. Častěji je způsobena spíše špatnou komunikací ze strany šéfů. I v tomto začínají naštěstí pomáhat nové technologie, aby byli zaměstnanci za všech okolností a prakticky ze všech koutů světa pořád zapojení do dění ve firmě nebo organizaci a znali i vnímali smysl své práce,“ dodává Stéphane Nicoletti .

Na vlastní pěst? Děkuji, ne

Vůbec nejméně lidí by se po výhře velké sumy peněz odhodlalo dát výpověď a začalo podnikat. Podnikání láká i za těchto snových vstupních podmínek jen 6 % zaměstnanců. Podobný podíl lidí také zatím neví, jak by se svým pracovním životem po takové výhře naložili.

Články autora Jana Klusáčková

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...