Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny7. 9. 2023 07:44

Vídeň jako nové technologické centrum

České startupy vstupují na rakouský trh

Ve Vídni se rozvíjí trend zakládání sídel zahraničních startupů, včetně těch z Česka. V roce 2022 se jich v rakouském hlavním městě rozvinulo celkem 237, což je oproti předchozímu roku o 5 % více. Jedenáct z nich je z České republiky. Tuto spolupráci umožnila Vienna Business Agency (VBA). Ta se stala klíčovým partnerem pro národní i mezinárodní společnosti, které se chtějí dostat na rakouský trh. Vídeňské prostředí je pro startupy výhodné díky umístění ve středu Evropy, bezpečnosti, množství odborníků a ekonomické stabilitě. VBA navíc pro mezinárodní odborníky a manažery nabízí speciální poradenství.

Tereza Vyhnanovská autor

Foto: Shutterstock.com Vídeň se stává rájem startupů Foto: Shutterstock.com

„Velká část obyvatel Česka si Vídeň spojuje především s pestrou kulturní nabídkou a bohatou historií. V posledních letech se z ní stává ale i stále atraktivnější centrum pro rozvíjející se startupy z celé Evropy, včetně mnoha rostoucích firem z Česka. I mezi zástupci dynamických firem postupně sílí povědomí o Vídni jako městu s rozvinutou znalostní ekonomikou, vysokou ekonomickou silou a stabilitou, dobrým přístupem ke špičkovým talentům a vynikajícím spojením nejen s Evropou. O to více nás těší, že je Vienna Business Agency partnerem této soutěže a staví pomyslný most pro rozkvět byznysu mezi Prahou a Vídní,“ uvádí Martin Landa, Vienna offices VBA.

Vienna Business Agency je rozvojová organizace, která od roku 1982 podporuje lokální a mezinárodní společnosti při vstupu na rakouský trh. Pomáhá se získáváním financování, provozních prostor či laboratoří, mentoringem nebo napojením na network perspektivních firem. Za minulý rok firmy s pomocí VBA investovaly na rakouském trhu bezmála 110 milionů eur a vytvořily přes 1 100 nových pracovních míst. Mezi nejpopulárnější obory patří life sciences (vědy o živé přírodě) nebo informační a komunikační technologie.

Více o Vodafone Nápad roku

Vodafone Nápad roku je nejstarší startupová soutěž v České republice a na Slovensku, která slouží jako finanční a kreativní injekce pro nové projekty mladých a nadějných podnikatelů. Byla založena v roce 2007 a za tu dobu se do ní přihlásilo již přes 2 253 projektů, které slaví úspěchy na domácím i zahraničním trhu. Soutěže se může zúčastnit jakákoli firma mladší dvou let a cílem je nejen objevovat další revoluční projekty, ale také mladé podnikatele vzdělávat, podporovat v jejich rozvoji a těm nejlepším pomoci s uvedením na trh a expanzí prostřednictvím investic a mentoringu. V roce 2023 se do soutěže přihlásilo celkem 129 projektů. Více se dozvíte zde.

„Nápad roku se každoročně setkává s řadou velmi perspektivních a talentovaných týmů, které mají ambice rychle růst a škálovat svůj produkt. Partnerství s vídeňskou agenturou jim umožňuje vstoupit na místní trh s pevným zázemím, mentory a případně si zajistit i financování. Věřím, že do budoucna bude pro startupy Vídeň nadále jedním z klíčových vstupních bodů na západní trh,“ komentuje Miri Kočíková, organizátorka Vodafone Nápadu roku.

Česko-rakouské partnerství

V minulém roce využili služeb VBA celkem čtyři finalisté soutěže Nápad roku, konkrétně Panza Robotics, Arbo Technologie, Carebot a Myco. „Vídeň má pro české startupy jistě zásadní význam svojí blízkou polohou. Ekosystém, který jsem díky Discover Vienna poznal, je široký svým zaměřením i ekonomickým zázemím. Pro nás, pro Myco, je Vídeň do budoucna strategicky velice zajímavá svojí polohou. Navíc rakouské zaměření na ekologické řešení zásadních výzev současnosti je řekněme důraznější. Věřím, že i do budoucna pomůže propojit startupy z Česka s rakouskými partnery a upevnit naše společné cíle,“ doplňuje David Minařík, CEO a zakladatel Myco.

„VBA nám pomohla rozkoukat se na rakouském trhu v přátelské atmosféře stejně smýšlejících founderů, inspirativních koučů a praktických workshopů. Pokud plánujete expanzi do Rakouska, spolupráce s VBA vám může jedině prospět,“ komentuje Ondřej Kolařík, CEO a spoluzakladatel ARBO Technologies.

 

Články autora Tereza Vyhnanovská

Nejnovější články

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Nejnovější Trendy

Trendy
Školní verze projektu Nenech to být funguje už 7 let

NNTB (Nenech to být) vymysleli v roce 2017...

V České republice je přibližně 5500 základních a...

„První verze NNTB byla určená školám, jelikož jsme...

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...