Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny27. 4. 2023 07:45

Jsou požadavky odborů na minimální mzdu přehnané?

Českomoravská konfederace odborových svazů požaduje zvýšení minimální mzdy od července na 18 300 korun, což by značilo přidání (oproti předchozí úrovni) o 1 000 Kč. Od ledna 2024 pak žádá o přidání o dalších 1200 Kč. Tato navýšení by představovala meziroční nárůst minimální mzdy o 13 % a 12,7 %.

Michal Skořepa Michal Skořepa autor

ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Foto: Shutterstock.com Minimální mzda má podle odborů výrazně vzrůst Foto: Shutterstock.com

Jak tato tempa ladí s celkovým pozorovaným vývojem mezd? Poslední údaj o růstu mezd v celé ekonomice (za poslední loňské čtvrtletí) zní 7,9 %. Z tohoto pohledu je tedy požadovaný růst minimální mzdy nehorázně vysoký a hrozí šokem do českého mzdového systému (zejména uvážíme-li, že na minimální mzdu je navázána struktura zajištěných mezd pokrývajících celou dolní polovinu všech pracovních míst v Česku) – šokem, který by česká ekonomika nemusela ustát.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Na druhou stranu: měsíční data o mzdách za leden a únor (pravda, tato měsíční data jsou poněkud nespolehlivá, protože jsou získávána jen od velmi částečného vzorku firem) mluví o růstu mezd v průmyslu o 11,4 %. Z tohoto pohledu se růst minimální mzdy o 13 % už tak fatální nezdá.

A konečně na třetí stranu: data o tom, jak si mezi sebe rozdělují zdejší přidanou hodnotu zaměstnanci (skrze mzdy) a kapitál (skrze zisk, včetně zisku OSVČ) ukazují jasně, že zejména v minulém roce došlo k částečné korekci předchozího mnohaletého trendu ve směru růstu podílu mezd.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Klíčová je úvaha o tom, jestli budeme tento někdejší trend pokládat za zdravý, tedy jestli příliš nepoškozoval mezinárodní konkurenceschopnost českých firem. To by se projevovalo mimo jiné masivním propouštěním. Já ten předcovidový trend pokládám za (prozatím) více než zdravý, protože nejen že nevedl k nárůstu nezaměstnanosti nad rovnováhu (někde lehce pod 4 %), ale dokonce nedokázal vrátit nezaměstnanost ani na rovnováhu. V tom případě se ovšem v zájmu návratu ekonomiky na onen trend hodí každý tlak, včetně tlaku ze strany zrychleného růstu minimální mzdy.

Správný liberál by samozřejmě byl rád, kdyby se daný (v tomto případě pracovní) trh vrátil k rovnováze sám, bez administrativních tlaků tohoto typu. Pokud se to ale tomu trhu nedaří, a to už minimálně dobrých šest let, a nepodařilo se mu to ani po důkladných šocích v podobě pandemie a ruské invaze, pak – aspoň dle mého soudu – musí i správný (nedogmatický) liberál uznat, že určitá pomoc zvnějšku dává smysl. Nesmí se to přehnat, ale to asi není tento případ.

Články autora Michal Skořepa

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Názory

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...