Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny20. 9. 2021 16:26

Brno podpoří další vznik startupů

Přes dva miliony korun na prototypy

Více než dva miliony korun rozdělí inovační agentura JIC společně s městem Brnem mezi nadějné startupisty v další výzvě programu Prototypuj a ověřuj. Do 22. října mohou své nápady hlásit na webu jic.cz/prototypuj-a-overuj/ a žádat o grant ve výši až 800 tisíc korun. Granty jsou určeny pro firmy se sídlem nebo provozovnou v Jihomoravském kraji s maximálním obratem 10 milionů korun. Žádat mohou i fyzické osoby, v případě úspěchu ale musí založit firmu.

Martin Gillár Martin Gillár autor

Čtrnáct let se věnuje hlavně public relations a content managementu, má za sebou praxi v médiích i práci pro nevládní organizace a v komerčním sektoru. V minulosti se podílel na komunikačních kampaních týkajících se výrazných společenských témat a vedl mimo jiné i komunikaci mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. Poslední roky působí v inovační agentuře JIC, kde má na starosti spolupráci s médii, obsahovou strategii a zároveň předává zkušenosti z marketingu začínajícím podnikatelům a studentům.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Odhalení vývojových vad pomocí umělé inteligence, software na 3D strukturu proteinů a web sdružující informace o parcelách – to jsou tři projekty, které na jaře získaly podporu z programu Prototypuj a ověřuj. V aktuální výzvě na ně mohou navázat další. Inovační agentura JIC společně s městem Brnem otevřela další výzvu, ve které jsou připraveny více než 2 miliony korun.

„O grant mohou žádat nejen firmy s obratem do 10 milionů korun a sídlem v Jihomoravském kraji, ale i fyzické osoby. Pokud uspějí, musí tu založit firmu,“ vysvětluje manažerka programu Zuzana Hadašová z inovační agentury JIC a upozorňuje také na webinář pro žadatele, který proběhne v úterý 21. září.

Úspěšný žadatel získá od města 70 procent celkových nákladů projektu, zbývajících 30 procent si příjemce hradí sám. „Kromě finanční podpory budou mít úspěšné firmy k dispozici i naše konzultanty. Pomůžou jim lépe uchopit byznysovou stránku projektu,“ upřesňuje podmínky manažerka programu Zuzana Hadašová. K žádosti musí žadatel přiložit také minutové video, v němž svůj produkt představí. V dalším kole pak bude mít za úkol svůj projekt odprezentovat porotě složené ze zkušených podnikatelů a konzultantů.

Program Prototypuj a ověřuj je v českých podmínkách unikátem. Jeho podpora míří na inovativní nápady, které jsou na začátku cesty. Právě pro takové projekty je možnost získání bankovního úvěru nebo investice téměř nemožná. A programy na národní úrovni v této kategorii úplně chybí. „I díky stabilní podpoře inovací a podnikání patří inovační ekosystém Jihomoravského kraje a Brno jako jeho metropole ke špičce střední Evropy. To je cesta, po které budeme kráčet i nadále,“ říká náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný. Zájem o program, který startoval už v minulém roce, potvrzuje, že podobná podpora v našich podmínkách chybí. „Přihlášených projektů bylo v minulých výzvách několikanásobně víc, než kolik jsme mohli podpořit. A přitom drtivá většina z nich má reálný byznysový potenciál. Věřím, že se námi inspirují i další regiony,“ doplňuje ředitel inovační agentury JIC Petr Chládek.

 

Články autora Martin Gillár

Nejnovější články

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...