Pátek 3. května 2024
ikona hodiny16. 2. 2022 12:27

SAP Services rozvíjí nové trendy rozvoje zaměstnanců

V pražském centru podnikových služeb a inovací SAP Services podporují rozvoj znalostí a dovedností zaměstnanců s pomocí tzv. experiential learningu, neboli zážitkového vzdělávání. Vedle prakticky neomezeného přístupu k několika tisícům online kurzů se tak mohou experti ze společnosti SAP Services zdokonalovat v oblastech, jako je analýza dat, automatizace či zavádění inovací, které jsou stále aktuálnější a žádanější. S identifikací vhodného vzdělávacího programu pomáhá v SAP zaměstnancům i jejich manažerům také jednoduchý nástroj SPEAK (Skills, Profile, Experience, Ability, Knowledge).

Kamil Pittner autor

Foto: SAP Trendem je zážitkové vzdělávání Foto: SAP

Zavádění nových technologií a automatizace mění nejen náplň práce zaměstnanců, ale i potřeby na jejich znalosti. Aktuálně na českém trhu práce chybí asi nejvíce IT dovednosti, ale také například vedení inovačních projektů a datová analytika. „Méně pokročilé činnosti dnes mohou být snadno automatizovány, a proto v týmech roste zájem také o měkké dovednosti, jako jsou kritické a analytické myšlení, řízení projektů či vztahů, péče o lidi či podpora týmové spolupráce,“ říká ředitelka SAP Services Iveta Chválová a dodává: „Kontinuální vzdělávání je nevyhnutelným předpokladem pro úspěch nejen jednotlivců, ale celých týmů. Dobrou zprávou je, že si to uvědomují i samotní zaměstnanci a uchazeči o práci v naší společnosti, u kterých zaznamenáváme zvýšený zájem o informace týkající se možností dalšího růstu a vzdělávání.“

Vlastní zkušenosti naučí nejvíce

S cílem podpořit rozvoj svých lidí zavedl SAP Services inovativní vzdělávací metodu, tzv. experiential learning, při kterém získávají pracovníci nové znalosti a dovednosti prostřednictvím vlastních zkušeností. „V rámci experiential learningu poskytujeme zaměstnancům možnost několikaměsíčního pobytu v jiném týmu dle jejich vlastního výběru. Pracovník tak získá nové dovednosti a inspiraci, jak dělat věci jinak, z čehož pak těží celý jeho tým,“ říká Iva Horká, školitelka a kariérní konzultantka SAP Services. Kromě této unikátní zkušenosti SAP Services svým zaměstnancům nabízí také možnost tzv. peer learningu, v rámci kterého zaměstnanci využívají například mentoring nebo koučing od certifikovaných kolegů.

Testování dovedností s nástrojem SPEAK

Zaměstnanci určitých klíčových týmů mají zároveň k dispozici nástroj SPEAK, s jehož pomocí si mohou otestovat své dovednosti a nechat si doporučit vhodné vzdělávací programy dle toho, kam se ve své kariéře plánují posunout. Nástroj zaměstnanci doporučí také tréninky, které by měl absolvovat v případě, že odhalí určité nedostatky. „Další pomůckou, která zefektivňuje náš vzdělávací systém, je náš přípravný program pro nástupce na klíčové pozice ve firmě, tzv. Succession program. V něm identifikujeme kriticky důležité pozice a následně i kompetence, které jsou k jejich vykonávání potřeba. Na jejich zlepšování se pak v rámci vzdělávání zaměřujeme,“ doplňuje Iveta Chválová. Své zaměstnance si společnost SAP Services školí z velké části interně, což je pro centra podnikových služeb typické. Dle asociace ABSL vyvíjí své školící programy interně až 98 % center. Výjimkou je v tomto ohledu pouze výuka cizích jazyků, kterou centra častěji zajišťují přes externí dodavatele.

Články autora Kamil Pittner

Nejnovější články

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Česká váza okouzlila Paříž i Milán

Vázy FUGU jsou vázy plné života. Pro jejich...

Vázy FUGU, stejně jako všechny výrobky značky KLIMCHI,...

Sklárna Jílek, kde většina výrobků značky KLIMCHI vzniká,...

Pohled z praxe
ZČU v Chebu otevře jedinečný studijní program

„Vysoké školství v kraji dlouhodobě podporujeme a snažíme...

Předpokládaný termín vypsání přijímacího řízení je v červnu....

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...