Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny29. 6. 2023 09:00

Mixed-use komplexy jsou trendy, jejich výstavba ale vázne

V České republice roste zájem o tzv. mixed-use projekty, které propojují kanceláře, obchody, bydlení a různé formy společenského vyžití. Jejich výstavba však bohužel zatím zaostává za okolními zeměmi. Důvodem je především velmi dlouhý proces povolování staveb. Zatímco například v Polsku trvá povolení nové stavby jen několik měsíců, u nás jde zpravidla o roky.

Kamil Pittner autor

Foto: Colliers Slovanský dům v Praze je jedním z mála českých mixed-use projektů Foto: Colliers

Tzv. mixed-use projekty jsou u nás zatím spíše vzácností. Jde přitom o naprosto unikátní a pokrokové projekty, které v sobě mohou spojovat například kanceláře, obchody, bydlení nebo různé formy společenského vyžití. Ačkoliv na trhu v současnosti vidíme velké developmenty, funkce často zůstávají oddělené anebo jsou projekty příliš rozfázované, a netvoří tak jeden atraktivní celek, který propojuje zábavu, život a práci uživatelů,“ vysvětluje Josef Stanko, senior analytik ze společnosti Colliers, a dodává: „Příležitosti ve smyslu vhodných lokalit například v Praze ale existují. Pozemku nebo brownfieldu se však musí od začátku chopit silný investor s jasnou vizí, značnými zkušenostmi a silným kapitálem.“

Typické mixed-use komplexy mají obvykle plochu v rozmezí 30 až 90 tisíc metrů čtverečních a nachází se převážně ve vnitřních či silněji urbanizovaných částech měst. Nejoblíbenější kombinací v rámci smíšeného využití je propojení kanceláří, rezidenčních prostor, obchodů a služeb s kulturním zařízením, například kinem. V rámci služeb pak hraje výraznou roli gastronomie, která přispívá k vytváření živé a příjemné atmosféry. Plných 90 % této kategorie obvykle tvoří jedinečné koncepty nebo malé místní řetězce, které obohacují nákupní a zážitkový potenciál, což přitahuje zákazníky a zvyšuje návštěvnost.

15minutové město a mixed-use komplexy

Díky své široké funkcionalitě představují komplexy se smíšeným využitím ideální součást tzv. 15minutových měst. Hlavní myšlenkou tohoto trendu, který se ve městech v celé Evropě začíná prosazovat, je nabídnout obyvatelům práci a všechny nezbytné služby, jako je například zdravotní péče, vzdělávání, nákupy, gastronomie i zábava, v dosahu 15 minut chůze nebo jízdy na kole od místa bydliště. Výsledkem tohoto konceptu je, že obytné oblasti nejsou odděleny od oblastí obchodu, veřejných služeb, maloobchodu a zábavy. Díky omezené potřebě používat automobily se pak zlepšuje nejen tvář městských čtvrtí, ale i kvalita života samotných obyvatel.

Problémem je pomalé schvalování

V České republice bohužel vznik těchto komplexů brzdí velmi pomalé procesy schvalování těchto staveb, které se může protáhnout i na několik let. Z minima projektů, které bychom do této třídy mohli zařadit, je asi neznámější Slovanský dům v samém srdci hlavního města. Dva další projekty, pražský Savarin a brněnský Dornych, jsou pak ve fázi plánování či výstavby. „Je to jen zlomek toho, co pozorujeme jinde v Evropě. Například v sousedním Polsku v tuto chvíli evidujeme více než 60 mixed-use komplexů v různých fázích,“ říká Josef Stanko. Zájem o pronájem v takových projektech u nás přitom raketově roste. Důvodem je atraktivita těchto komplexů, a to ze všech úhlů pohledu. „Pro nájemce kanceláří je atraktivní nabídnout svým zaměstnancům veškerou vybavenost v blízkosti pracoviště, pro obchody a gastronomii je zase výhodou koncentrace potenciálních zákazníků na jednom místě. Když se k tomu přidá navíc i kultura a bydlení, je to uživatele ideální kombinace,“ vysvětluje Josef Stanko s tím, že komplexy se kromě místních obyvatel zaměřují i na lifestyle zákazníky ze vzdálenějších lokalit nebo na turisty vyhledávající unikátní genia loci. Tomu odpovídá i výše zmíněný Slovanský dům, kde jen výjimečně naleznete volné kanceláře k pronájmu a obchody a restaurace v rámci pasáže a vnitrobloku už jsou v mnoha případech považovány za vyhledávanou destinaci.

Články autora Kamil Pittner

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...