Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny27. 7. 2023 06:59

Prague Research Forum oznamuje údaje o kancelářském trhu v Praze za druhé čtvrtletí roku 2023

Kancelářský trh v Praze je stabilní, výstavba omezená

V posledním roce nebyla v Praze zahájena žádná stavba projektu komerčních prostor. Volné kapacity kanceláří se postupně snižují, což může v blízké době znamenat potenciální nedostatek kvalitních kancelářských prostor k pronájmu. Jaká je situace na pražském kancelářském trhu?

Kamil Pittner autor

Foto: Shutterstock.com Stav kancelářského trhu v Praze – stabilita, omezená výstavba Foto: Shutterstock.com

Celková velikost moderních kancelářských ploch v Praze zůstala v letošním druhém čtvrtletí na hodnotě 3,85 milionů m2. Nebyla dokončena žádná kancelářská budova a také v rámci Prahy nedošlo k žádnému zahájení výstavby. Do konce roku 2023 je plánováno dokončení dalších sedmi kancelářských projektů s celkovou kancelářskou plochou 66 800 m2.

Ve druhém čtvrtletí roku 2023 bylo ve výstavbě přibližně 143 600 m2 kancelářských ploch. Nejvíce rozestavěných ploch se nacházelo v Praze 1 (26 %), Praze 10 (20 %) a Praze 5 (19 %).

Většinu nabídky moderních kanceláří (74 %) tvoří budovy třídy A, přičemž podíl nejkvalitnějších prostor s hodnocením AAA na celkovém objemu kancelářských prostor dosahuje téměř 17 %.

Prague Research Forum (PRF)

Současnými členy jsou společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, iO Partners, Knight Frank a Savills, které sdílejí základní informace o kancelářském trhu v Praze za účelem poskytování co možná nejúplnějších, nejpřesnějších a nejtransparentnějších dat o jeho vývoji.

Realizovaná poptávka

Celková hrubá realizovaná poptávka (tzn. včetně přejednání stávajících smluv, tzv. renegociací a podnájmů) dosáhla v druhém čtvrtletí roku 2023 velikosti 148 800 m2, což představuje meziroční nárůst o 23 % a rovněž nárůst mezičtvrtletně o 10 %.

Nejvyšší hrubá realizovaná poptávka byla v druhém čtvrtletí zaznamenána v městských částech Praha 4 (41 %), Praha 5 (16 %) a Praha 1 (14 %). Nejvyšší poptávku po kancelářích realizovaly technologické (42 %), finanční (9 %) a farmaceutické společnosti (7 %).

Podíl nově pronajatých prostor a expanzí ve stávajících budovách představoval 41 % z celkové hrubé realizované poptávky, zatímco předpronájem nových kanceláří ve výstavbě činil 4 %. Majoritní podíl tvořily přejednané stávající smlouvy (tzv. renegociace), a to 53 %.

Podnájmy již pronajatých prostor představovaly 2 % z realizované poptávky.

Významné pronájmy

Největšími transakcemi ve druhém čtvrtletí 2023 byla přejednání stávajících nájemních smluv, zejména společnosti DHL Information Services v areálu The Park (18 000 m2) v Praze 4 a společnosti Microsoft v budově Delta na Brumlovce (16 100 m2) v Praze 4. Největší nový pronájem uzavřela společnost Sandoz v budově Enterprise (5 700 m2) v Praze 4.

Podíl neobsazené plochy a čistá absorpce

Čistá absorpce vyjadřuje změnu obsazených kancelářských prostor na trhu za dané období. V porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla obsazená kancelářská plocha o 13 600 m2.

Neobsazenost kanceláří klesla ze 7,6 % v prvním čtvrtletí 2023 na 7,3 % ve druhém čtvrtletí 2023. Celková plocha volných kanceláří na konci čtvrtletí dosáhla 279 600 m2. Nejvíce volných prostor bylo v Praze 4 (53 800 m2) a Praze 5 (50 700 m2). Naopak nejméně neobsazených ploch bylo v Praze 10 (7 700 m2) a Praze 2 (8 700 m2).

V procentuálním vyjádření byla nejvyšší míra neobsazenosti v Praze 3 (20,4 %) a Praze 9 (14,4 %), nejnižší pak v Praze 8 (3,9 %) a Praze 10 (5,0 %).

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné (prime) se v druhém čtvrtletí roku 2023 stabilizovalo na hodnotách v rozmezí 26,50–27,00 eur za m2 za měsíc za nejlepší kanceláře v centru města, 17,75–18,25 eur v širším centru a 15,00–16,00 eur v okrajových částech města.

Rostoucí ceny stavebních prací se kromě nájemného promítají také do nabídek příspěvků na kancelářské vestavby, případně jiných pobídek.

V části trhu nájemné ještě poroste

Situaci na pražském kancelářském trhu komentuje Radana Williamsová, Associate Director v týmu pronájmu kancelářských prostor ve společnosti Colliers: „Během posledních dvanácti měsíců nebyla zahájena žádná stavba projektu komerčních prostor. Volné kapacity kanceláří se postupně snižují, což může v blízké době znamenat potenciální nedostatek kvalitních kancelářských prostor k pronájmu. Menší množství volných kanceláří, zvyšování úrokových sazeb a rostoucí náklady na stavební práce způsobily, že nájemné, které bylo v posledních 10 letech poměrně stabilní, v posledních měsících významně rostlo. Očekáváme, že u části trhu tento trend může i nadále pokračovat. Některé společnosti přehodnocují své potřeby ohledně kancelářských prostor a snaží se ušetřit náklady tím, že sníží jejich plochu. Zároveň kladou důraz na spolupráci a osobní interakci, aby co možná nejvíce podpořily návrat zaměstnanců do kanceláří.“

Články autora Kamil Pittner

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....