Pondělí 13. května 2024
ikona hodiny26. 6. 2023 07:00

Výrobní závod jako ideální pracoviště pro ženy? Díky AI!

Průmyslová výroba je dnes obvykle vnímána jako odvětví pro méně kvalifikované pracovníky, pro které je charakteristická monotónnost a nemožnost profesního růstu. Většina lidí ji také považuje za fyzicky náročné odvětví, v němž silně dominují muži. Jak ukazují zkušenosti výrobních podniků, které zavedly moderní technologie, za několik let to již nemusí být pravda.

Marta Lipovská autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Průmyslová výroba tvoří 17 % světového HDP a jen v EU dává práci 29 milionům lidí. V českém výrobním sektoru působí zhruba 1,3 milionu zaměstnanců. Jejich počet se sice meziročně mírně snížil, výrobní podniky však neustále hledají nové pracovníky, a to zejména na pozice s nižší kvalifikací. „Uchazečů je bohužel stále nedostatek. Výroba není atraktivní pro mladší generace a zároveň jde o obor, který je vnímán především jako mužský. Uchazečů z řad žen je tedy minimum,“ vysvětluje Martin Malo, ředitel personální agentury Grafton and Gi Group.

Za pravdu mu dávají i údaje OECD, podle nichž vloni zastoupení žen v odvětví reprezentovalo pouze 30 procent. „Transformace průmyslu s pomocí moderních technologií, zejména pak automatizace a umělé inteligence, by mohla v tomto ohledu přinést změnu a výrobní podniky více otevřít i ženám,“ dodává Martin Malo.

Umělou inteligenci netřeba vnímat jako hrozbu

Umělá inteligence se již používá v celé řadě oblastí. Snad každý se s ní již potkal v podobě chatbota v zákaznických službách, v bankovním sektoru, e-commerce nebo v telekomunikacích. Může být ale nápomocná i mnoha dalším profesím, například účetním, právníkům, copywriterům či analytikům trhu. Velký prostor má také v soudnictví, státní správě a veřejném sektoru, například v chytrých městech pro regulaci dopravy, osvětlení nebo spotřeby elektřiny. Vysoce efektivní však může být i v oblasti automatizace a robotizace v průmyslovém sektoru. „Z našeho průzkumu Globální trendy v oblasti lidských zdrojů v průmyslu a výrobě vyplynulo, že firmy, které automatizaci nasadily, nezačaly propouštět, ale díky zvýšení konkurenceschopnosti naopak rostly. Umělou inteligenci v průmyslovém a výrobním sektoru tedy není potřeba vnímat jako hrozbu a nutně ji spojovat se ztrátou pracovních míst,“ vysvětluje Martin Malo a dodává: „Automatizovaná výroba a digitální transformace navíc firmám pomáhají zvýšit produktivitu, kvalitu a bezpečnost pracovníků, snížit náklady a zefektivnit řízení zásob a plánování výroby.“

Průzkum globálních trendů v oblasti lidských zdrojů v průmyslu a výrobě

Průzkum provedl Istituto Piepoli, nezávislý institut pro marketingový výzkum, s cílem analyzovat vývoj zpracovatelského průmyslu a důsledky automatizace pro trh práce z kvantitativního i kvalitativního hlediska. Výzkum byl proveden v šesti zemích (Brazílie, Čína, Německo, Itálie, Polsko a Spojené království). Za účelem sběru dat provedli výzkumníci rozhovory s osobami s rozhodovací pravomocí (manažery lidských zdrojů, manažery závodů, vedoucími výroby) vybraných relevantních společností ve zpracovatelském průmyslu. Průzkum byl rovněž doplněn o INTWIG, který výzkumníkům umožnil transformovat analýzu v kontextu celého odvětví a širšího podnikatelského prostředí jako celku, nejen v rámci zemí EU.

Transformace zpřístupní průmysl i ženám

Umělá inteligence dále pomáhá eliminovat lidské chyby z nepozornosti, snižuje i fyzickou námahu a zaměstnancům dává příležitost věnovat se práci s vyšší přidanou hodnotou. Ve výrobě se díky ní uplatní i nové profese, jako jsou analytici a specialisté na umělou inteligenci a automatizaci procesů, ale také pozice v oblasti vývoje softwaru, analýzy dat a projektového řízení. Důraz bude kladen na digitální dovednosti a programování, analytiku, jazykové znalosti a zkušenosti s obsluhou chytrých zařízení a strojů. „Vedle toho se do popředí dostanou i měkké dovednosti, jako je flexibilita, přesnost, schopnost zvládat stres, předpoklady pro vedení ostatních nebo práci v týmu, ochota řešit problémy nebo určovat priority. To vše otevírá možnosti pro větší zastoupení žen v tomto odvětví,“ říká Martin Malo.

Vyšší úroveň technologií také zlepší pracovní podmínky pro zaměstnance ve výrobě, což přinese flexibilitu práce, lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, možnost kariérního růstu a v neposlední řadě i zvýšení mezd – díky umělé inteligenci se tak toto odvětví stane atraktivním místem pro práci. „Transformace průmyslu a výroby vyřeší problémy s nedostatkem pracovních sil, je však nezbytné, aby ji české podniky začaly realizovat co nejdříve a aby jim v tom vláda adekvátně pomohla,“ uzavírá Martin Malo.

Články autora Marta Lipovská

Nejnovější články

Analýzy
Firmy novou éru vítají, zaměstnanci preferují osobní přístup

Zájem HR manažerů o tuto technologii by však...

Podle průzkumu Grafton Recruitment je zavedení AI a...

Používání umělé inteligence v oblasti lidských zdrojů může...

To potvrzuje i prezident oborové organizace ABSL Jaromír...

Cestovní ruch
Delta Air Lines znovu létá z Prahy do New Yorku

„Těší mě, že společnost Delta Air Lines nabízí...

„Jsme nadšení, že na letní sezónu obnovujeme nonstop...

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...