Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny16. 2. 2020 11:52

Recese, protinožci a blbá nálada

Světem obchází strašák recese. Důvodů, proč se jí bát, si lidé najdou dost. Jedním z nich je, že současný růst trvá už hodně dlouho. Ministryně financí například hovoří o zázraku. A to rosteme bez recese teprve od roku 2012. V USA je růst bez recese ještě delší. Trvá už více než deset let. Tak dlouho to ještě nikdy nevydrželo.

David Navrátil David Navrátil autor

hlavní ekonom České spořitelny

Foto: archiv COT group Foto: archiv COT group

Intuice nám říká, že pokud je toto nejdelší růst bez recese, musí brzy přijít zvrat. Tato intuice je založena na naší zkušenosti, protože v mnoha případech to tak skutečně funguje. Například čím více let prožiji, tím je pravděpodobnější, že příští rok umřu. A tato pravděpodobnost se stále zvyšuje s každým dalším prožitým rokem. Nelitujte mě, máte to taky tak. Nicméně v případě ekonomických cyklů tato jednoduchá úvaha selhává. Studie ukazují, že vazba mezi délkou růstu a pravděpodobností recese je slabá. Po deseti letech je pravděpodobnost recese menší než pět procent. Na základě délky ekonomického růstu bychom tak neměli dělat nějaké velké závěry.

Strach z inverze

Finanční trh začala děsit inverzní křivka, tedy situace, kdy dlouhé výnosy jsou nižší než ty krátkodobé. V minulosti, když byla v USA recese, byla výnosová křivka tak rok dva předtím inverzní. Proto je právě ona považována za dobrý indikátor recese. V minulosti, když se křivka stala inverzní, centrální banka úrokové sazby zvyšovala. Jinými slovy, recesi šla naproti. Aktuálně výnosová křivka s inverzí jen koketuje a Fed už sazby snížil třikrát. Na rozdíl od minulosti tak nyní dělá dost proto, aby ekonomika nespadla do recese. A sazby snížilo zhruba dvacet centrálních bank ve světě.

Že deset let není dlouhá doba, ukazuje Austrálie. Tam poslední recese proběhla na začátku devadesátých let. Jak je to možné? Pomohl zdravý a konzervativní bankovní sektor, proticyklické chování vlády a umírněnost Australanů. Zdravý bankovní sektor je základem pro to, aby nevznikaly finanční krize, a v tomto ohledu si stojíme velmi dobře.

Investice jako lék

Proticyklická fiskální politika znamená, že v případě recese vláda neškrtá výdaje, především ty investiční. V tomto ohledu se české vlády v minulosti chovaly často opačně, v době ekonomických problémů měly tendenci recesi škrty prohlubovat. Při diskuzi o Národním rozvojovém fondu akcentujeme právě nutnost vytvořit takový mechanismus se stabilními zdroji, který by na recesi nereagoval poklesem investic, ale právě naopak by investoval stabilně a tím by výrazně omezil i fluktuaci ekonomiky, nemluvě o zvyšování produkčního potenciálu české ekonomiky.

A nakonec Australané jsou ale umírnění v očekáváních. Můžete od nich slyšet, že je potřeba se na recesi připravit, že do deseti let určitě nějaká přijde. V tomto ohledu nejsou ani Češi žádní velcí optimisté, jsme spíše konzervativní. Je to vidět i na nízkém zadlužení, a to všech sektorů – vlády, domácností i podniků.

Klid kladné bilance

Zrcadlem umírněnosti Čechů je běžný účet platební bilance. Ten měří vnější nerovnováhu. Můžeme se na něj ale dívat očima bankovního běžného účtu. Ekonomiky, které mají deficit běžného účtu, jednoduše utrácejí více, než jaké jsou jejich příjmy. A pokud utrácejí více, než kolik si vydělají, tak musí jít do „kontokorentu“ a půjčit si od zahraničních investorů. Ve světě jsou ekonomiky, které mají těžce deficitní běžný účet, například Argentina, Turecko nebo Rumunsko. Pokud zahraniční investoři dostanou blbou náladu, finančním trhem se prožene nějaká turbulence, pak uzavřou kohoutky finančních zdrojů. A deficitní ekonomiky budou muset snížit spotřebu a investice, protože nebudou mít zdroje na jejich financování. ČR je v tomto srovnání v bezpečném pásmu, protože má mírně přebytkový běžný účet. Turbulence na finančních trzích tak neprohloubí případné ekonomické problémy jako v případě deficitních ekonomik.

Svět trápí nejistota a z toho vyplývající blbá nálada. Blbá nálada se může sebenaplnit a skutečně přinést recesi. Nevíme, jestli to bude letos, nebo později. Ale ČR je velmi dobře nastavena, aby případné problémy přestála bez většího propadu ekonomiky.

Články autora David Navrátil

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...