Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny17. 7. 2023 13:56

Otázka dne: Blíží se konec inflace v Čechách?

Pokračuje značný rozkol v makro datech mezi EMU a USA. V EMU pořád makro překvapuje negativně, a to tak, že hodně. Naopak v USA pozitivní makro překvapení. Minulý týden například důvěra nebo průmyslová výroba v EMU skončila výrazně pod očekáváními. Naopak v USA spotřebitelská důvěra skončila výrazně na konsensem. A nižší inflace vedla už některé analytiky k sepsání článků ve stylu „inflace je za námi, pojďme známkovat, kdo se nejvíce trefil a kdo za ni může“.

David Navrátil David Navrátil autor

hlavní ekonom České spořitelny

Foto: Shutterstock.com Konec inflace v Čechách? Foto: Shutterstock.com

Když se podíváme speciálně na inflaci, tak v EMU byla v červnu čísla v průměru v souladu s očekáváním, ale v USA už pod. A výrazně pod očekáváním byla inflační překvapení v Číně. Tak výrazně, že už se na FT píše, že problémem Číny může být deflace.

Exportní ceny v meziročních srovnáních klesají jak v USA, tak v Číně = EMU si desinflační překvapení nakonec doveze a způsobí vlastním makrem: 1) historická korelace = EMU zpožděná cca 1Q za Čínou, 2) výrazný poklesu cen komodit a energií, 3) slabá makro data, především z průmyslu.

Mimochodem, pokud patříte mezi fandy monetarismu, tak určitě sledujete s napětím růst peněžní zásoby. V zemích OECD množství peněz klesá už několik měsíců. Neklesá růst, ale klesá absolutně. Inflační pesimista bude ale poukazovat na to, jak moc ale předtím množství peněz narostlo. Optimista v tom uvidí další protiinflační indikátor.

V ČR se spotřební inflace v meziročních hodnotách dostala v červnu pod 10 %, tedy na jednociferné hodnoty: 9,7 %. Inflace pěkně klouže po křivce, kterou namaloval vývoj výrobních cen. Inflační optimista bude ukazovat, že CPI inflace bude klouzat bude dál na nižší hodnoty. Ve skutečnosti ale ví, že v září se zastaví zhruba na sedmi procentech, protože meziroční číslo bude ovlivněno snížením cen energií vloni díky vládním opatřením. Tento efekt bude trvat několik měsíců a pak vypadne. A tento efekt bude nadhodnocovat meziroční inflaci o cca tři procentní body. Takže říjnová, listopadová inflace na sedmi bude ve skutečnosti na čtyřech.

Pro fajnšmekry: meziměsíční anualizovaný růst spotřebních cen ze sezónně očištěného indexu dosáhl v červnu 1,4 %, 3M průměr 0 %. To také ukazuje, že rychlá desinflace je takzvaně v trubkách.

V případě jádrové inflace stejný tříměsíční průměr dosáhl v Česku 3,3%. Pro srovnání v EMU 3,8 a v USA 4,1 %. V Česku je tento krátkodobý indikátor blízko horní hrany inflačního pásma (inflační cíl: 2 procenta +/- 1 procentní bod). Inflační pesimista bude poukazovat, že „blízko horní hrany“ nejsou dvě procenta. A že mzdy v průmyslu rostou rychle (11  % v květnu), takže hrozí rozjetí se mzdové spirály. A že ačkoliv klesají výrobní ceny v průmyslu, tak očekávání v obchodě a ve službách zůstávají zvýšená.

Inflační optimista bude argumentovat, že růst mezd v průmyslu nad 10% neznamená růst mezd v celé ekonomice nad 10 %. V 1Q23 rostla průměrná mzda v průmyslu téměř o 11 % a celkový růst mezd v ekonomice byl 8,6 %. Což je pořád dost. Ale budou argumentovat i zvýšeným provozním přebytkem firem. Jednoduše zvýšenou ziskovostí firem v loňském roce. Ta umožní absorbovat vyšší mzdové náklady bez nutnosti plně odrážet vyšší mzdy ve finálních cenách.

Očekávat takový úkaz v přehrávající se ekonomice by bylo samozřejmě naivní. Podle odhadů MMF a OCED je ale mezera výstupu v ČR záporná. O destrukci poptávkových tlaků v ČR možná nejvíce prozradí fakt, že česká spotřeba poklesla nejvíce v celé Evropské Unii. O parník. Navíc reálné mzdy výrazně poklesly i v 1Q23. Ano, reálné mzdy už neklesají nejrychleji ze všech zemí OECD, ale na bronz stále dosáhneme.

ČNB se snaží komunikovat, že úrokové sazby zůstanou stabilní delší dobu. Ale z prohlášení některých členů bankovní rady už zaznívá, že delší doba může skončit na podzim. Finanční trh ve světle dat podobně jako my vidí spíše dobré důvody pro pokles sazeb. A čím dál jasnější. Aktuálně trh předpokládá, že na přelomu roku budou sazby nižší o jeden procentní bod, tedy repo na šesti procentech. A na přelomu jara/léta 2024 se budou blížit k pěti procentům.

Rizika růstu mezd a nižšího poklesu inflačních očekávání jsou reálná. Bez nich by měla ČNB už dávno sazby snižovat. Na druhou stranu repo sazba na sedmi procentech na konci roku nedává smysl, i kdyby růst mezd indikoval inflaci v příštím roce v blízkosti 4 %.

Články autora David Navrátil

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Analýzy ze Spořky

Analýzy ze Spořky
Pokrok a Čína

Hannah Ritchie to popsala excelentně. Za prvé pokrok...

Není bez zajímavosti podívat se na to, jak...

Od té doby se situace prudce změnila. Mzdy...

Pokud Čína něco je, tak je robotizovanou ekonomikou....

Analýzy ze Spořky
Obezita, Londýn, soláry a tři kila

Současné globální náklady spojené s obezitou jsou téměř...

Hodně zajímavé: v částech Londýna, které byly za...

Víte, která firma v Evropě je nejrychleji rostoucí?...

A jen tak na závěr: A jen tak...

Analýzy ze Spořky
Maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra...

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace,...

Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi...

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní...

Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro...

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží...

Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády...

Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více...