Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny18. 11. 2021 17:12

Jihočeské burzy škol se těší zájmu rodičů

O burzy škol Jihočeské hospodářské komory projevili letos rodiče vyšší zájem než v předchozích letech. Ti doprovázeli své děti, které v letošním roce vybírají obory a střední školy, na něž si podají přihlášku. Ani ze strany vystavujících škol zájem o burzy neopadl, avšak v některých regionech jejich účast zkomplikovala koronavirová situace či preventivní opatření. Jihočeská hospodářská komora společně s regionálními partnery letos zorganizovala osm burz škol v jižních Čechách, tuto sérii završí online akcí, kterou pro velký zájem škol uspořádá v polovině ledna 2022.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„V letošním roce jsme na burzách škol zaznamenali vyšší zájem ze strany rodičů, kteří se přišli na prezentaci středních škol a učilišť podívat se svými dětmi. Nejen my jako organizátoři, ale i školy tento fakt vnímají jako pozitivum, mimo jiné i z toho důvodu, že právě rodiče jsou ve většině případů ti, kteří žákům s rozhodováním o dalším vzdělávání pomáhají,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), a dodává: „To, že se oproti minulým letem zúčastnilo více rodičů, připisujeme jak současné covidové situaci, která zabránila účasti některých škol či tříd, a tak se rodiče na burzy vydali samostatně se svými dětmi, ale i zájmu rodičů podílet se na rozhodování o dalším směřování svých dětí.“

Burzy škol, které Jihočeská hospodářská komora připravuje s místními akčními skupinami či partnerskými městy, letos navštívilo na 4 800 návštěvníků. Největší zájem ze strany rodičů byl patrný v Táboře a Písku. „V letošním roce burzu škol v Táboře navštívilo 1 450 zájemců, z toho téměř 1 100 účastníků byli právě žáci se svými rodiči. V minulých letech tomu bylo naopak a převažovaly spíše skupiny tříd z jednotlivých základních škol z okolí,“ potvrzuje ředitelka oblastní kanceláře Jhk v Táboře Marcela Kužníková.

Přestože některé návštěvníky mohla odradit preventivní opatření v podobě povinných respirátorů nebo prokázání bezinfekčnosti, návštěvníků ani vystavujících škol oproti minulým rokům neubylo. Některé vystavující střední školy jen nechávaly oproti předchozím ročníkům registraci svého stánku na poslední chvíli a vyčkávaly, jaká bude situace a vládní opatření. Jako každý rok byl zájem o svozovou autobusovou dopravu, která je například pro základní školy v oblasti Prachaticka a Vimperska důležitým faktorem pro účast na burze. „Vzhledem k tomu, že jsou zde na Šumavě jednotlivé obce poměrně odlehlé a dopravní dostupnost je o něco komplikovanější, bez svozových autobusů by byla situace pro školy dost limitující. I letos jsme proto prostřednictvím Místní akční skupiny Šumavsko zajistili speciální autobusy, což základní školy velmi vítají,“ vysvětluje Kateřina Třísková, ředitelka prachatické kanceláře Jhk, která organizuje burzy škol v Prachaticích a Vimperku. Zároveň zmiňuje, že v dřívějších letech, kdy autobusová doprava ještě nebyla zajištěná, mnoho škol z menších obcí na burzu vůbec nedorazilo.

Zájemci o studium na středních školách mohli navštívit burzy po roční odmlce v osmi jihočeských městech – Vimperku, Třeboni, Táboře, Strakonicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Prachaticích a Písku. V minulém roce se totiž burzy musely zrušit kvůli zpřísňujícím se vládním opatřením, a proto Jihočeská hospodářská komora v lednu 2021 zorganizovala jejich on-line verzi. A díky zájmu plánuje virtuální prezentaci středních škol a učilišť zopakovat na začátku ledna, a to konkrétně od 11. do 13. 1. 2022. Součástí on-line výstavy budou hodinová setkání se zástupci škol, každý výstavní den vždy v plánovaných blocích. Pro více informací sledujte web www.burzyskol.cz, kde veškeré informace pro vystavovatele i zájemce budou aktualizovány.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...