Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny21. 8. 2021 14:52

Jihočeské tvořivé textilní dílny jako prázdninový program pro děti

Komora byla u vzniku nového učebního oboru

Sdružení textil při Jihočeské hospodářské komoře ve spolupráci s oblastními kancelářemi Jhk v Prachaticích, Písku a Strakonicích připravilo pro školáky pestré prázdninové textilní dílny. Jejich program bavil i vzdělával. Cílem akcí bylo seznámit a prakticky dětem ukázat možnosti zpracování textilu, ale i tkaní a výrobu vlastních ozdob či přívěsků z textilu. Právě skrz kreativní aktivity se sdružení dlouhodobě snaží mezi školáky šířit povědomí o tradiční textilní výrobě i středoškolském oboru Výrobce textilií.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„Vzdělávání v textilním a oděvním průmyslu dlouhodobě podporujeme, protože kvalifikovaných pracovníků je málo a stále ubývají díky odchodům do důchodů. Proto jsme před několika lety založili Sdružení textil Jihočeské hospodářské komory, které bylo u vzniku nového učebního oboru Výrobce textilií,“ říká Luděk Keist, ředitel Jhk. „Na čem je však nutné i nadále intenzivně pracovat, je osvěta a popularizace oborů. Potřebujeme zvednout zájem o obory, a to i ze strany rodičů,“ zdůrazňuje Luděk Keist s tím, že právě kreativní workshopy či textilní dílny mohou přilákat k těmto profesím.

Kateřina Třísková z oblastní kanceláře Jhk v Prachaticích uvádí, že během léta textilní dílny doposud přilákaly téměř šest desítek dětí z Jihočeského kraje. Pro mnohé z nich nebyla práce novinkou: „Když jsme se dětí ptali, jakou mají zkušenost s ručními pracemi, některé se s nadšením ozývaly, že s rodiči háčkují, nebo si zkouší něco ušít. Ne všichni ale takovou zkušenost mají, proto jsme se vrhli do organizace prázdninových textilních dílen.“ Program děti opravdu bavil a mohly si tak nejen vyzkoušet výrobu různých ozdob, přívěsků a výtvorů z textilu, ale naučit se i základům šití a tkaní, což mohou později využít i při studiu textilních oborů.

„Šití a ruční tvoření není jen práce, ale především potěšení, děti si mohou vyrobit, co chtějí a co se jim líbí,“ vyzdvihuje pozitiva ručních prací lektorka dílen Lenka Černá, která během podzimu vedla kroužky šití na základních školách. Školáci se během nic naučili tvořit střih, přišívat knoflíky a pracovat s módními časopisy, vyrobili si polštářky a povlaky či vánoční textilní věnce. „Textilní průmysl má v regionu letitou tradici. Děti si právě díky tvořivým dílnám mohou udělat lepší představu o textilním oboru, což může následně pomoci oslovit i více uchazečů o obor Výrobce textilií,“ dodává Lenka Černá.

Textilní dílny, které během letních prázdnin uspořádalo Sdružení textil při Jhk v Prachaticích, Písku a Strakonicích, jsou podpořeny z projektu EduTex II – Vzdělávání v textilní průmyslu, financovaného z Fondu malých projektů Rakousko – Česká republika v rámci Programu Interreg V – A Rakousko – Česká republika. Doposud proběhlo osm turnusů tvořivých dílen, další dvě ještě proběhnou na konci prázdnin. A to ve Strakonicích 26. 8. a v Písku 30. 8. 2021.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...