Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny2. 3. 2022 13:22

Jižní Čechy chtějí nabídnout práci lidem z Ukrajiny

Jihočeská hospodářská komora spustila bleskový průzkum mezi jihočeskými zaměstnavateli s cílem zjistit personální kapacity, které by firmy mohly nabídnout uprchlíkům z Ukrajiny. Ti dle Ministerstva práce a sociálních věcí budou moci získat tzv. vízum ke strpění a dostat tak ihned pracovní povolení od krajské pobočky Úřadu práce, který průzkum také provádí.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Jižní Čechy nabídnou práci ukrajinským imigrantům Foto: Shutterstock.com

„Firmy v celé republice, nejen ty jihočeské, mají dlouhodobě problém získávat kvalifikované pracovníky. Dlouhodobě počet nabízených pozic převyšuje počet uchazečů o práci. Předpokládáme tedy, že zaměstnavatelé budou mít zájem pomoci a nabídnout práci lidem prchajícím před válečným konfliktem na Ukrajině,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která dennodenně situaci sleduje a poskytuje poradenství firmám, které se nejčastěji dotazují na to, co dělat, pokud jejich zahraniční pracovníci dostanou povolávací rozkaz. Firmy se zajímají ale i o to, jak pomoci rodinám, kteří z Ukrajiny utíkají.

Dle Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) budou moci uprchlíci z Ukrajiny, kteří si vyřídí tzv. vízum ke strpění, ihned získat zaměstnání a pracovní povolení. Jihočeské firmy se plánují zapojit a pracovní místa nabídnout, a to včetně asistence a pomoci ukrajinským uprchlíkům. „Jihočeská hospodářská komora proto spustila bleskový průzkum mezi členy Jhk, do kterého se mohou zapojit i další firmy, aby zjistila v časovém předstihu přehled o personálních možnostech jihočeských zaměstnavatelů,“ dodává Luděk Keist. Průzkum provádí také Úřad práce.

Cizí státní příslušníci, kterým Ministerstvo vnitra udělilo speciální vízum, mohou požádat o povolení k zaměstnání, a to krajskou pobočku Úřadu práce podle místa, kde má být práce vykonávána. Dle informací MPSV lze o povolení požádat až na dva roky s možností prodloužení na další dva roky, a to i opakovaně. Zaměstnavatelé musí nejprve ohlásit volné pracovní místo krajské pobočce Úřadu práce ČR, a to podle místa výkonu práce, a současně vyjádřit zájem zaměstnat cizince na základě povolení k zaměstnání. Dále je zapotřebí s budoucím zaměstnancem uzavřít pracovní smlouvu, ta je totiž jednou z příloh žádosti o povolení k zaměstnání.

Dalším krokem je již samotné podání žádosti o povolení od Úřadu práce ČR, kdy cizinec sám nebo prostřednictvím zaměstnavatele písemně požádá krajskou pobočku Úřadu práce příslušnou podle místa výkonu práce o vydání povolení k zaměstnání.

„Dotazník na personální kapacity zatím vyplnilo 31 firem. Budeme tedy velmi rádi, když se do průzkumu zapojí i další zaměstnavatelé, abychom vzorek k vyhodnocení a přehled o volných pracovních místech měli co nejpřesnější,“ vybízí Luděk Keist. Onlienprůzkumu se můžete zúčastnit na stránkách Jhk.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...