Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny17. 12. 2021 09:23

Pomáhají workshopy pro pedagogy i nové metodické materiály Jhk

Zvýšení podnikavosti na středních školách

Jihočeská hospodářská komora se v rámci Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi dlouhodobě věnuje zvyšování úrovně a kvality kariérového poradenství na školách. V tomto roce se mimo jiné zaměřila i na podnikavost, kreativitu či kritické myšlení žáků – témata, která jsou součástí praktických workshopů pro pedagogy jihočeských středních škol. Těm při implementaci nových výukových metod pomohou i speciální metodické materiály Jihočeské hospodářské komory, která mezi podpůrné aktivity zařadila také mentoring pedagogů praktických předmětů nebo vzdělávací video spoty pro žáky.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

„Podnikavost by měla být součástí každé střední školy. Je proto třeba přizpůsobit tomu i vzdělávací plány a výukové metody. Nezbytné je ale zajistit dostatek pedagogů, kteří umí v žácích kreativitu probudit,“ apeluje na zvýšení podnikavosti ve školách Jitka Lejsková, učitelka odborných předmětů ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Kaplice. Právě zvýšení podnikavosti na středních školách se od počátku letošního roku věnuje i Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeským krajem a týmem odborníků: „Na Jihočeské hospodářské komoře vnímáme potřebu těchto dovedností nejen kvůli podnikání, ale i pro budoucí zaměstnání. Umět reagovat na vzniklou situaci, přicházet s nápady nebo kriticky myslet, to stále více v dnešní době nabírá na významu. Samozřejmě sledujeme i to, že je na jihu Čech menší počet nově vznikajících startupů a naší snahou je působit i tímto směrem,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

Díky projektu Jihočeského kraje Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje III vznikaly v průběhu prvního pololetí roku 2021 metodické materiály pro učitele středních škol. Ty připravila s týmem odborníků Jihočeská hospodářská komora, která je do projektu zapojena. Materiály mohou již dnes používat učitelé ve výuce na svých školách a vést tak žáky k podnikavosti a kreativitě. Jak pracovat s materiály, ale i to, jak žáky zaujmout a vést k podnikavosti, se mohou učitelé naučit v rámci workshopů nově pořádaných Jihočeskou hospodářskou komorou: „K podnikavosti naše žáky vedeme. Je však zapotřebí zapojovat i další aktivity, které získáme dalším pedagogickým rozvojem, jako je např. workshop Podnikavý učitel,“ uvádí Jitka Lejsková, která dvoudenní kurz Jhk absolvovala na konci listopadu. „Možnost vyzkoušet si jednotlivé aktivity přímo v praxi je to nejcennější, co můžeme získat a cesta, jak vše snadno implementovat do výuky,“ kvituje Lejsková praktický workshop.

Metodické materiály jsou k dispozici zdarma na webu Impulsprokarieru.cz. Michaela Fouňová, která je pomáhala sestavovat a podílí se i na přípravě workshopů pro učitele, však doporučuje začít nejdříve právě se vzděláváním: „Na workshopech se snažíme nejen o podnikavosti mluvit a vyměňovat si velmi cenné zkušenosti, ale řadu aktivit si mohou účastníci rovnou vyzkoušet, a to přímo se žáky. Ty se totiž našich workshopů účastní a dávají učitelům okamžitou zpětnou vazbu. Ani poté naši účastníci nebudou muset vkročit do neznámých vod. Nejen, že obdrží pracovní listy, díky kterým žáci mohou samostatně plnit úkoly a hledat konkrétní řešení, k dispozici budou učitelům také zkušení mentoři, kteří jim se zavedením nových prvků do výuky pomohou,“ vysvětluje Michaela Fouňová, která doplňuje, že třešničkou na dortu jsou také krátké video spoty, které v několika krocích vysvětlí žákům jednoduše nejen terminologii, ale také osvětlí konkrétní postupy.

K dispozici jsou spolu se seznamem kurzů na webu Impulsprokarieru.cz, kde jsou k dispozici i informace o dalších aktivitách Asistenčního centra Impuls pro kariéru a praxi, které Jhk v rámci projektu provozuje. Projekt je financován z fondů Evropské unie.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...