Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny29. 8. 2022 15:13

Co přinesl multižánrový festival Město lidem, lidé městu

Komora bavila řemeslnými a technickými aktivitami

Ulice Českých Budějovic během pátečního odpoledne a soboty zaplnili umělci i místní organizace a podnikatelé, kteří předvedli svá řemesla, výrobky a aktivity na multižánrovém festivalu Město lidem, lidé městu. Ten se konal v jihočeské metropoli již popáté a svůj stánek tu měla i Jihočeská hospodářská komora. Návštěvníci si u něj vyzkoušeli technické a řemeslné aktivity, připravené ve spolupráci s firmami z jižních Čech.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Jhk Komora na festivalu představila řemesla a techniku Foto: Jhk

„Podpora techniky, řemesel, podnikavosti či kreativity u jihočeských žáků jsou naší dlouhodobou prioritou. Proto jsme se na kulturním festivale Město lidem, lidé městu rozhodli návštěvníkům představit zábavnou formou aktivity, které rozvíjejí zmíněné dovednosti a které zároveň prezentují to, čemu se na komoře mimo jiné věnujeme – a to rozvoji technických dovedností, digitálních kompetencí či odborných znalostí na školách,“ říká Miroslav Dvořák, generální ředitel MOTOR JIKOV Group a předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která se letos zapojila do multižánrového kulturního festivalu Město lidem, lidé městu v Českých Budějovicích. „Myslím si, že podobné akce jsou i skvělou příležitostí pro zviditelnění místních drobných živnostníků a malých podnikatelů, na které se často zapomíná a které je potřeba podpořit v jejich činnosti. O to víc v dnešní nejisté době,“ dodává Miroslav Dvořák.

„Dozvěděli jsme se o akci od kamarádky, protože nejsme zdejší. Jsem ráda, že si tu děti vyzkouší různé kreativní a řemeslné činnosti, protože je tu spoustu možností, co si mohou děti vyzkoušet, co doma nemáme. Například stavebnici Merkur či hry s robotem,“ řekla Kateřina Riegrová, maminka sedmiletého Thea ze severních Čech. Možnost vyzkoušet si rozmanité aktivity oceňuje i Jana Heřmanová: „Určitě nás zaujala stavebnice Merkur, protože ji synové neznají a viděli ji tu poprvé, asi proto jsou z ní tak nadšení. Oba jsou technicky zaměření a rádi něco tvoří s tatínkem, který je podlahář a od kterého mají základy. Nebojí se tedy vzít do ruky kladivo, šroubovák a další nástroje,“ uvedla Jana Heřmanová, maminka dvou chlapců ve věku tří a čtyř let. Rodiče s dětmi si tak během pátečního odpoledne a soboty mohli vyzkoušet pestrou škálu zábavných her a kreativního tvoření, které Jhk připravila ve spolupráci se členskými firmami.

„Na základě dlouholeté spolupráce s Jhk jsme se rozhodli tuto akci podpořit tím, že jsme darovali výrobky, které zvyšují kreativitu a zároveň technickou zručnost dětí. Není to pro nás jednorázová aktivita, pravidelně tímto způsobem podporujeme mateřské školky v regionu Českých Budějovic. Pro základní a střední školy organizujeme interaktivní workshopy, kde mladší generaci dáváme příležitost si vše vyzkoušet a nahlédnout pod pokličku firmy s téměř 150letou tradicí,“ vysvětluje Arnošt Vydra ze společnosti Mondi Bupak, která vyrábí obalová řešení z vlnité lepenky a která na víkendovou akci připravila kreativní puzzle.

Na programu byla i dotyková technická hra od Engel strojírenská a společnost Zonepi, zaměřující se na edukativní programy pro školy, zase  představila své programovatelné roboty Botley a elektrotechnickou stavebnici Boffin, rozvíjející digitální dovednosti. Šikovní náv štěvnícidostali i drobné dárky ve formě kreativní skládačky od Zambelli – technik. „Na naši každoroční technickou soutěž T-PROFI také využíváme polytechnickou stavebnici Merkur, ze které si u našeho stánku starší i mladší děti mohly postavit různá zařízení či předměty. Rodiče si zase pochvalovali pohodlné polštářky, které do relaxačního koutku věnovala společnost KVALITEX Písek,“ dodává Luděk Keist, ředitel Jhk.

Kulturní festival Město lidem, lidé městu se v českobudějovických ulicích konal již popáté. Kromě návštěvníků ulice zaplnili i hudebníci, umělci a lokální organizace a podnikatelé, kteří předvedli svá řemesla, výrobky a zábavný program.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...