Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny27. 10. 2022 15:02

Jihočeská Komora ocenila přeshraniční spolupráci

Cenu Cross Border Award převzaly firmy a instituce tří regionů. Prestižním oceněním se od roku 2003, od kdy se cena za přeshraniční spolupráci uděluje, může pyšnit více než 30 firem a institucí z Jihočeského kraje. Letos Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Průmyslovou a obchodní komorou pro Dolní Bavorsko a Hospodářskou komorou Horní Rakousko ocenila firmu HELUZ cihlářský průmysl z Dolního Bukovska a Jihočeský vědeckotechnický park z Českých Budějovic. Cenu, kterou komory udělují v rámci tří sousedních regionů, zástupci přezvali na slavnostním galavečeru v Českém Krumlově.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Jhk Skleněný pokál obdrželo v letošním ročníku CBA 5 laureátů Foto: Jhk

„Prestižním oceněním Cross Border Award chceme vyzdvihnout firmy a instituce, které významným způsobem přispěly k rozvoji přeshraniční spolupráce v rámci tří regionů – Dolního Bavorska, Horního Rakouska a jižních Čech. Ostatně obchodní i přátelské vztahy v této oblasti sahají daleko do historie a vzájemná spolupráce nejen v oblasti byznysu, ale třeba i cestovního ruchu, výzkumu, kultury, předávání know-how či jazykových znalostí je důležitou součástí našeho sousedství. Spolupráce komor v době covidu, inflační krize a války na Ukrajině ještě nabírá na důležitosti,“ říká Miroslav Dvořák, generální ředitel MOTOR JIKOV Group, a.s. a předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která letošní galavečer po třech letech znovu zorganizovala. Každý rok totiž slavnostní vyhlášení laureátů pořádá hospodářská komora jednoho ze tří zmíněných regionů, kromě Jihočeské hospodářské komory je to Průmyslová a obchodní komora pro Dolní Bavorsko a Hospodářská komora Horní Rakousko. „Hospodářské komory tak společně každý rok ocení jednu firmu a jednu instituci ze svého regionu. Primárním cílem ocenění je tedy vyjádřit firmám a institucím uznání a poděkovat jim za to, že v regionu těchto tří zemí investují a mají zde své podnikatelské či výzkumné aktivity,“ dodává Miroslav Dvořák

Za Jihočeský kraj byla na slavnostním galavečeru, který se konal 20. října v Českém Krumlově, oceněna firma HELUZ cihlářský průmysl z Dolního Bukovska. Společnost HELUZ je jedním z největších středoevropských výrobců cihel, a již léta dodává kompletní stavební systém pro hrubou stavbu do všech zemí střední Evropy. Spolu s českým trhem patří rakouský trh k jejím stěžejním. „Ve svém portfoliu evidujeme desítky aktivních distributorů včetně těch klíčových a na základě vzájemné spolupráce úspěšně realizujeme dodávky stavebního systému HELUZ na rodinné domy a rozmanité stavební projekty. V rámci dalších aktivit realizujeme s našimi dlouholetými partnery také výrobu na zakázku, edukujeme místní stavební firmy a školy a aktivně se účastníme veletrhů s cílem co nejlépe reprezentovat cihelný stavební systém jako takový,“ říká Petr Porubský, obchodní a marketingový ředitel firmy HELUZ cihlářský průmysl. Značka HELUZ navíc drží několik významných primátů. Jako vůbec první v Českých Budějovicích v areálu výstaviště postavila v roce 2012 jednovrstvým zděním z cihel pasivní dům bez jakékoli další izolace. Dalším významným prvenstvím bylo v roce 2013 získání environmentálního prohlášení o produktu (EPD), které bylo o dva roky později dokonce rozšířeno na všechny cihelné produkty ve všech vlastních výrobních závodech. Hlavní výrobní program společnosti HELUZ je na zdravém životním prostředí postavený již ze své podstaty – cihly jsou vyrobeny z přírodních materiálů a řadí se k výrobkům, které životní prostředí zatěžují minimálně.

Cenu pro instituci získal Jihočeský vědeckotechnický park (JVTP) z Českých Budějovic. Tato instituce založená v roce 2008 Jihočeským krajem je určená primárně k podpoře podnikatelské sféry. Posláním JVTP je podpora v oblasti inovací a transferu technologií z veřejné výzkumné sféry do hospodářské a podnikatelské praxe v jihočeském regionu. JVTP aktuálně realizuje přeshraniční projekty v oblasti virtuální reality, umělé inteligence, digitalizace a v neposlední řadě se věnuje také kulturnímu a kreativnímu odvětví. „Velmi pozitivně vnímám dlouhodobou společnou iniciativu hospodářských komor oceňovat firmy a instituce za příkladnou přeshraniční spolupráci. Velmi si vážím ocenění Cross Border Award a vnímám jej jako uznání aktivit celého týmu. Nemalý podíl na této ceně mají i partneři v jednotlivých projektech včetně partnerů z Horního Rakouska a Dolního Bavorska. Zároveň je pro nás tento moment impulzem na pokračování v přeshraničních projektech pro další programovací období.“ říká František Mlčák, ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku.

Za region Horní Rakousko byly oceněny ecc ECOCARE Wirtschaftsberatung GmbH a Energetický institut Univerzity Johanna Keplera v Linci. Z Dolního Bavorska převzala ocenění společnost Haidl Fenster & Türen GmbH. Kromě slavnostního galavečera měli všichni zúčastnění hosté z řad podnikatelů, zástupců veřejné správy a hospodářských komor také možnost v rámci neformálního programu navštívit výrobní prostory českokrumlovských firem FRONIUS Česká republika a Schwan Cosmetics CR, zažít vyhlídkovou voroplavbu Českým Krumlovem a prohlédnout si Barokní divadlo Zámku Český Krumlov. „Cílem celodenního setkání tedy nebyl pouze samotný galavečer, ale i příležitost k networkingu a navázání nových kontaktů mezi podnikateli tří regionů. Věřím, že možnosti spolupráce našich tří zemí nejsou dnes ani zdaleka vyčerpány. Mým osobním přáním je pracovat na rozvoji této přeshraniční spolupráce a budovat tak užší vazby mezi našimi zeměmi a k tomu nám pomáhá právě toto ocenění Cross Border Award,“ uzavírá Šárka Kučerová ze Zahraničního oddělení Jhk, která letošní ročník organizovala.

Nad letošní akcí převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba a starosta města Český Krumlov Mgr. Dalibor Carda.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...