Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny29. 9. 2021 05:01

Prestižní vědecké ocenění

Neuron ocenil mimořádné propojení vědy a byznysu

Tři laureáti za celoživotní přínos vědě, sedm mladých nadějných vědců a tři odborníci pohybující se na pomezí výzkumu a komerční sféry si včera večer převzali Cenu Neuron. Jedná se o prestižní vědecké ocenění udělované od roku 2009 stejnojmenným nadačním fondem. Jeho posláním je podporovat excelentní vědkyně a vědce v Česku, rozvíjet moderní mecenášství a propojovat světy vědy a byznysu. I proto letos přibyla ještě jedna kategorie, která ocenila nadějný akademický spin-off.

Daniel Mrázek autor

Foto: David Mitrenga Cena Neuron Foto: David Mitrenga

Slavnostní předávání Cen Neuron proběhlo včera večer v Pantheonu Národního muzea v Praze. „Ceny Neuron jsou každý rok oslavou výjimečných talentů české vědy. Představujeme osobnosti, které svým bádáním posouvají hranice a mají odvahu měnit budoucnost,“ řekla Monika Vondráková, předsedkyně správní rady NF Neuron, který letos předal největší počet ocenění za dvanáct let své existence.

Cenu si včera převzalo hned třináct laureátů. Josef Prchal, Václav Petříček a David Preiss byli oceněni za celoživotní přínos vědě, Jan Hladký, Lenka Zdeborová, Jitka Palich Fučíková, Prokop Hapala, Zuzana Musilová, Martin Tancer a Petr Sedláček dostali ocenění pro mladé nadějné vědce a cenu za mimořádné propojení vědy a byznysu si odnesli Vítězslav Bryja, Kamil Paruch a Radoslav Trautmann.

Právě posledně zmiňovaná kategorie je letošní novinkou. „Jedním z poslání Nadačního fondu Neuron je spolupráce vědy a byznysu, proto je nové ocenění dalším krokem v našem dlouhodobém úsilí. Chceme, aby se tyto dva světy staly přirozenými partnery, protože věříme, že vědecké poznání je motorem úspěšné společnosti. Příběhy nových laureátů jsou pro mě velkou nadějí,“ uvedla k nové kategorii Monika Vondráková.

Lék proti leukémii

Molekulárního biologa Vítězslava Bryju, organického chemika Kamila Parucha a transferáře Radoslava Trautmanna spojuje dohromady spin-off Masarykovy univerzity v Brně CasInvest Pharma. Velmi nadějně vyvíjí lék proti leukémii.

Laureáti se ve svém výzkumu zaměřují na inhibitory CK1. Jedná se heterocyklické sloučeniny vyvíjené pro léčbu rakoviny. Takový výzkum je ale finančně velmi nákladný, a protože tento typ investice není možné zajistit ze standardních zdrojů používaných pro akademický výzkum, bylo nutné celý projekt převést do komerční podoby, aby potřebné financování bylo možné získat od investorů.

Jak včera při předávání Cen Neuron zaznělo, Masarykova univerzita, chtěla mít další kroky pod kontrolou, a tak vlastní ve společnosti obchodní podíl. Univerzita do společnosti vstupovala s duševním vlastnictvím, peníze na další rozvoj zajistil investiční partner i&i Prague. Na podzim 2020 tak začala první kapitola akademického spin-offu CasInvest Pharma.

Cena Neuron 2021:

Cena Neuron za celoživotní přínos vědě:

JOSEF PRCHAL, medicína a biologie

VACLAV PETŘÍČEK, fyzika

DAVID PREISS, matematika

 

Cena Neuron za mimořádné propojení vědy a byznysu:

VÍTĚZSLAV BRYJA

KAMIL PARUCH

RADOSLAV TRAUTMANN

 

Cena Neuron pro mladé nadějné vědce:

JAN HLADKÝ, matematika

LENKA ZDEBOROVÁ, fyzika

JITKA PALICH FUČIKOVÁ, medicína

PROKOP HAPALA, chemie

ZUZANA MUSILOVÁ, biologie

MARTIN TANCER, computer science

PETR SEDLÁČEK, společenské vědy

Hodnota v řádu miliard

Spin-off se konkrétně zaměřuje na trh léků proti chronické lymfocytární a akutní myeloidní leukémii. Svoje úsilí dovedl do preklinické fáze, s dalším investičním partnerem se po jejím dokončení pustí do klinického testování a nakonec, pokud bude vývoj úspěšně pokračovat, je reálný předpoklad prodeje CasInventu velké farmaceutické firmě. Ta by měla disponovat zázemím a financemi pro dokončení klinických fází a uvedení nového léku na trh.

Na vývoj léku si spin-off stanovil pět let a život firmy omezil na vývoj zkoumaných inhibitorů. Jeho představenstvo věří, že hodnota společnosti v případě úspěšného prodeje může dosáhnout až tří miliard korun a vážná jednání s novými investory ze zahraničí prý probíhají už nyní. „Jednoznačný úspěch CasInvest Pharma potvrdí v budoucnosti trh. Nyní je ale jasné, že může být inspirací pro další projekty vědy a byznysu a že si Cenu Neuron zaslouží už dnes,“ stojí v prohlášení, které NF Neuron vydal.

Foto: David Mitrenga NF Neuron Foto: David Mitrenga

Debata s laureáty

S letošními laureáty Cen Neuron se veřejnost může blíže seznámit při dnešní veřejné debatě. Začne v 18:30 v pražském hubu Opero a NF Neuron ji bude živě přenášet na svých stránkách www.nfneuron.cz.

Ceny Neuron jsou prestižní vědecká ocenění udělovaná nejlepším vědkyním a vědcům v České republice. Díky příspěvkům mecenášů Nadačního fondu Neuron se pojí s osobní finanční prémií pro oceněné. Světovost laureátů zajišťuje mezinárodní vědecká rada, která se spolupodílí na jejich výběru. Cílem Cen Neuron je pozvednout prestiž vědců v naší zemi a upozornit na jejich důležitost pro celou naši společnost. Laureáty Cen Neuron vybírá Rada Neuronu, která je tvořena předsedou vědecké rady, garanty všech oborů vědecké domácí i mezinárodní rady, správní radou a Neuron Founders.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...