Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny11. 4. 2024 12:39

Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

Český nábytek hýří nápaditostí. Potvrzují to výsledky letošního, patnáctého ročníku ocenění Nábytek roku. Hlavní cenu si dnes v zahajovacím dni jarního veletrhu nábytku a interiérů For Interior, který až do neděle probíhá na výstavišti v Praze-Letňanech, odnesla kolekce kancelářského nábytku Flos od výrobní společnosti Form.

Daniel Mrázek autor

Foto: AČN Nábytkem roku se stala kancelářská kolekce od společnosti Form. Foto: AČN

Vítězná kolekce je dílem designerů Aleše Bartáka, Michaela Baránka Martina Beinhauera. „Je to pro nás velké překvapení. Do ocenění jsme se přihlásili už popatnácté, a dosud jsme nikdy neuspěli. Takže jsme rádi, že tentokrát komise ocenila detaily našeho výrobku a náš design. Velmi nás to těší,“ neskrývá radost spolumajitel společnosti Form a bratr jednoho z designérů Daniel Barták. Že se letos konečně dočkali vytouženého vítězství si vysvětluje pojetím ergonomické hrany, použitím překližky do lamelovaného dřeva, zkrátka zvolenou technologií.

Flos je kolekce kancelářského nábytku zahrnující stoly, stolové sestavy, soubor jednodílných a dvoudílných skříněk i celodýhovaných nik s nezbytným zásuvkovým kontejnerem. Pro kolekci je charakteristické opracování hran zdůrazňující vnitřní lamelovanou strukturu materiálu, kterou lze uplatnit i u sedacího nábytku z dalších řad z kolekce firmy. Hrany stolových pracovních ploch kombinují negativní a pozitivní sklon opracování k dosažení ergonomie v podobě ergohrany. Významným detailem je řešení úchytek skříňového nábytku a prvků „cable managementu“ v podobě frézovaných detailů s uplatněnou kresbou lamel v kombinaci s bílou barvou HPL foliovaných horních ploch. Důmyslným opracováním hran a dalších detailů je docíleno subtilního vzhledu při zachování pevnosti elementů kolekce i jejich sestav. Výslednému subtilnímu vzhledu napomáhá řešení podnoží z paralelně svařených výpalků s vloženým překližkovým prvkem odkazujícím k lamelové kresbě opracovaných hran stolových ploch.

Vývoj vítězného nábytku je podle Daniela Bartáka během na dlouhou trať: „Jak technologické možnosti firmy, tak směřování designu ve světě nás navedlo k tomuto nábytku, kdy k našim kancelářským židlím jsme vyvinuli i kancelářský nábytek, a to s použitím dřeva. Chtěli jsme, aby tam byl přírodní materiál – dřevěné úchytky, dřevěná hrana, odlehčenost. Mému bratru tento nápad dlouho zrál v hlavě a detaily postupně vyplývaly na povrch. Zpočátku jsme nevěděli, jak ergohranu pojmout. Zvažovali jsme, zda ji nevyrobit z plastu, ale protože si hodně osvojujeme překližku, tak jsme nakonec zvolili použití překližky.“

Hodnotí se funkčnost, estetika a ekologie

Ocenění Nábytek roku uděluje Asociace českých nábytkářů (AČN) a vítězný nábytek vybírá odborná veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. „Důležité je, aby v přihlášeném nábytku byl nějaký nápad, inovace, hodnota,“ prozrazuje prezident AČN Martin Čudka a uvádí příklad dalšího oceněného nábytku: „Podívejte na tento stolek. Designově není nic moc. Ale funkčně a nápadem je skvělý. Může být na výšku i naležato, je měnitelný, má multifunkční využití. To má prostě nápad.“

O ocenění se mohou ucházet všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Cílem ocenění je podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design. Chceme přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů a motivovat designéry k tvůrčí aktivitě,“ přidává se tajemník AČN Tomáš Lukeš. Při hodnocení se porota zaměřuje hlavně na funkčnost, estetiku a vhodnost použité technologie a materiálu i s ohledem na ekologické dopady. Důležitý je ale i prodejní potenciál. „Nápad se ukáže jako dobrý ne tehdy, kdy ho ukážete babičce a mamince, ale když vám za něj někdo zaplatí. A také o tom má být ocenění Nábytek roku,“ uzavírá Martin Čudka.

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů považuje za mimořádně zdařilé (řazeno abecedně podle výrobce):

  • Kolekce obývacích stěn „LINE“, výrobní společnosti JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o.

design: Jiřina Jelínková

Nová kolekce obývacích stěn LINE poskytuje spojením přírodního masivního dřeva a přírodního materiálu WoodTouch harmonický celek, který vyzařuje elegancí a zároveň splňuje nároky na kvalitu a udržitelnost. Kolekce LINE přináší do obývacích pokojů příjemnou atmosféru s nádechem čistých jednoduchých linií a nadčasové kombinace materiálů. Design kolekce vytvořila Jiřina Jelínková.

 

  • Kuchyně „Nová generace kuchyní Le bon“, výrobní společnosti Le bon, spol. s r.o.,

design: Ing. René Novák

Kuchyně už dávno nejsou pouhou přípravnou jídla, ale staly se středobodem domácího společenského života spojeného s jídlem a vařením. Nová generace kuchyní Le bon přináší špičkovou úroveň designu, zpracování a vybavení. Nová generace kuchyně Le bon je nekompromisní v každém detailu. Zaoblené spodní skříňky ostrůvku jsou drážkované a dodávají nábytku další rozměr. Detail drážkování se opakuje na vysokých skříních z dubové bělené dýhy jen z části. Keramická deska je jednou z nejlepších možností, co v kuchyni mít. Snese vysokou zátěž, snadno se udržuje a vypadá nádherně. Zásuvné panely vysokých skříní s atraktivními zafrézovanými úchytkami lze zasunout do boků a vytvořit si tak další pracovní plochu nebo místo pro drobné elektrospotřebiče. Uživatelskému komfortu přispívá promyšlená kombinace otevírání horních zásuvek ostrůvku za hranu se spodními zásuvkami tip-on. Zabráníte tak náhodnému otevření zásuvek a nábytek zůstane designově čistý bez úchytek. Spodní zásuvky otevřete pohodlně kolenem. Ideální, když máte při vaření špinavé ruce.

Kuchyně jsou dnes součástí obývacích pokojů, proto se klade větší důraz na odtah par, mastnoty a zápachu při vaření. Těžko najdete lepší řešení než varnou desku se spodním odtahem od německé značky Bora. Překážející stropní digestoř nahradí vzdušný prostor nad ostrůvkem, případně doplněný o svítidlo. Navíc digestoř se spodním odtahem funguje mnohem efektivněji než ta umístěná nad hlavou. Další prvky, přinášející uživatelský komfort a luxus jsou parní trouba BORA X BO s pachovým filtrem, baterie Aqittura Hansgrohe, která umí načepovat filtrovanou, chlazenou, nebo dokonce perlivou vodu, lednice Liebherr, která se automaticky otevře při poklepání na dveře nebo vnitřní osvětlení šuplíků a skříní a řada dalších praktických detailů.

 

  • Kancelářská židle „SPACE“, výrobní společnosti RIM CZ a.s.,

design: Robin Platt

Prémiová ergonomická židle Space splňuje ta nejpřísnější kritéria pro správné sezení. Za jejím návrhem stojí britský designér Robin Platt. Design respektující dynamické sezení, maximální nastavitelnost a použití kvalitních komponentů zaručí komfortní sezení každému uživateli.

Židli charakterizují 3E (Ergonomie. Ekologie. Estetika.)

Ergonomie – Space je na vrcholu pyramidy otočných židlí Rim. Splňuje ty nejpřísnější ergonomické normy. Maximální rozsah nastavitelnosti garantuje dodržení správné ergonomie sezení co nejširšímu okruhu uživatelů bez ohledu na velikost postavy.

Ekologie – Židle Space je celá vyrobená v Evropě, čímž přispívá k omezení uhlíkové stopy. Všechny její části jsou navíc snadno oddělitelné pro pozdější recyklaci. Kvalitní a odolné zpracování jsou klíčem k udržitelnosti – čím déle vám budou naše výrobky sloužit, tím lépe pro naši planetu. Proto u této židle nabízí výrobce záruku 10 let.

Estetika – Space charakterizuje design zádové opěry. Konstrukce opěry je navržena tak, aby umožnila použití panelů různých barev. Aktuálně je v nabídce síťovaná varianta v kombinaci černého rámu s šedou nebo černou mřížkou.

 

  • Šatní systém „SYKORA PREMIUM FIT“, výrobní společnosti SYKORA, spol. s r.o.,

design: MgA. Lukáš Čapka

Nový šatní systém Sykora Premium Fit vnáší do ukládání oděvů nový rozměr a proměňuje běžnou šatní skříň v osobní domácí módní butik. Je založen na modulárním systému vzájemně navazujících a prolínajících se bloků. Základnu tvoří nosná záda, na které jsou připevněny různorodé úložné prvky. Lze tak docílit zajímavého estetického členění a prolínání uzavřených hmot se zásuvkami a otevřených částí s šatními tyčemi nebo otevřenými policemi. Vzájemným kombinováním je pak možno docílit zajímavých rastrů a designových „skulptur“. Velmi zajímavé je použití materiálů s širokou škálou textur od textilních, přes kožené a dřevěné až po čistě lakované dekory. Staví do středu šatny člověka a klade důraz na lidské smysly, vnímání a pocity. Svou osobitou tektonikou dodává do šatního prostoru rytmus, prémiový charakter a přináší tak výjimečný uživatelský zážitek.

 

  • Židle „LA ZITTA“, výrobní společnosti TON a.s.

design: Alexander Gufler

V tichosti je síla. Židle La Zitta (italsky tichá) spojuje nadčasovost, pevnost a všestrannost využití. Vznikla v tradičním střídmém tvarosloví, které interpretuje současnými proporcemi a řešením detailů. Byla navržena tak, aby ideálně reflektovala výrobní postupy a technologie Tonu, prověřené generacemi, a to použitými materiály a jejich pečlivým ručním zpracováním. Konstrukce židle je kompletně z masivního buku a vzniká pomocí 160 let staré technologie ohýbání dřeva. Jsou do ní zakomponovány také ergonomické detaily, které na první pohled střídmým tvarům dodávají komfort při sezení. To se týká hlavně propracovaného opěradla, na jehož ideálním zakřivení pracoval designér Alexander Gufler měsíce. Ve jménu minimalistického designu se celá židle skládá z pouhých šesti kusů bukového dřeva. Firma Ton při výrobě kladla důraz na precizní ruční práci, kterou kompletně provádí ve své továrně v Bystřici pod Hostýnem.

 

  • Kolekce stolů „TABLIES“, výrobní společnosti WOODEVER s.r.o.

design: Ing. Iva Bastlová, DiS.

Kolekce stolů Tablies zahrnuje tři unikátní kousky nábytku – multifunkční konferenční stolky Tablies VARIO a STEPO a pracovní stůl Tablies SOLO. Stoly můžete použít především v interiérech bytů, ale také v kancelářích. Toto trio stolů vyniká vysokou variabilitou použití, multifunkčností a minimalistickým designem. Stoly jsou vyrobeny z přírodního dubového dřeva v kombinaci s vysoce kvalitním laminem. Poctivá ruční výroba je vidět v každém detailu a zaručuje dlouhodobou životnost stolů i pro následující generace. Mobilní stolek VARIO je především hravý. Můžete ho přetvářet, otáčet a posouvat s ním, kam je třeba. Jednoduše ho zasunete pod sedací soupravu, kde si na něj odložíte kávu nebo laptop. Dáváte si pauzu od práce? Potom ho stačí jen otočit a rázem máte skladný konferenční stolek do obývacího pokoje, který se vejde i do menších prostor. Konferenční stolek STEPO v sobě skrývá mnoho funkcí. Díky vyklápěcí desce ho využijete na práci z domova nebo jako menší jídelní stolek pro dva. Navíc má úložný prostor, kde schováte přikrývku či knížku a můžete u něj s šálkem jen jednoduše odpočívat. Pracovní stůl Tablies SOLO je ideální volbou pro ty, kteří hledají elegantní a praktický nábytek do domácí pracovny. Prostorná pracovní deska psacího stolu je rozdělena na větší část se dvěma klasickými zásuvkami a menší část s výklopnou deskou a úložným prostorem. Psací stůl je vybaven třemi výklopnými zásuvkami umístěnými na zadní části pracovní desky stolu a také elektro zásuvkou napojenou na průchodky ve spodní a horní desce stolu. Kolekce stolů Tablies je navržena i vyrobena s důrazem na ekologii i trvalou udržitelnost. Klíčovou roli hrají materiály, které jsou odolné, nadčasové a díky kvalitnímu provedení vám nábytek vydrží po generace. Celou kolekci nábytku a možnosti jejího provedení na míru najdete na e-shopu woodever.cz.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...