Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny30. 7. 2022 07:00

Uspěli „díky“ covidu. Dnes mají plno nápadů, jak pomáhat dál

Nejprve jen nechtěli, aby vzorky odebrané při covidových testech při přepravě zapáchaly. Dnes chtějí být evropským tahounem v medicínských inovacích. To je stručná charakteristika dvou spin-offových firem GeneSpector a GeneSpector Innovations. Jedna firma navazuje na druhou a všechny využívají poznatky vědců z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Vědci z 1. LF UK vyvinuli metodu, jak dopravit velké množství vzorků k PCR testování. Teď mají plno dalších nápadů. Foto: Shutterstock.com

Zvuková reportáž nás zavede k aparaturám, které ještě před třemi roky sotvakdo z laiků znal. „Dnes si o nich povídají lidé v hospodách,“ říká s úsměvem Michal Pohludka.

Tady na tomto prostoru o rozměrech dva krát tři metry nás sedělo asi devět lidí a hodinu jsme diskutovali o tom, jak vzorky jednoduše posílat ze země do země,“ malou sklepní laboratoř na půdě 1. lékařské fakulty UK (1. LF UK) ukazuje Michal Pohludka, jednatel firem GeneSpector a GeneSpector Innovations. „Na První lékařské fakultě se už asi dvacet nebo třicet let používá způsob na transport potenciálně infekčních vzorků, jenže tato chemie rozhodně není vhodná pro transport většího množství vzorků najednou. Použité chemie totiž ne zrovna voní, a pokud by těch vzorků bylo více, nikdo by s nimi pracovat nechtěl. Museli jsme tedy vymyslet příjemnější alternativu,“ pokračuje Pohludka.

Situace byla o to složitější, že čeští vědci museli přijít s vlastním, originálním řešením. Spojení se zahraničím bylo na začátku pandemie značně omezené, a tak nebylo možné využít řešení a technologie používané v jiných zemích. „Shodou náhod jsem se potkal se profesorem Kmochem a ten mi řekl, že pro Všeobecnou fakultní nemocnici používá vlastní chemii, což mě velice zaujalo. Věděl jsem, že to může pomoct mnoha laboratořím,“ vzpomíná dál. Výsledkem byl vznik celé odběrové sady. To laboratořím a nemocnicím poskytlo jednoduchou metodu, jak odebírat a zpracovávat velké množství vzorků. A to vše tak, aby se personál nevystavoval zbytečnému riziku infekce. „Naše chemikálie virus okamžitě usmrtí, takže nehrozí, že by někoho nakazil, ale zároveň uchová jeho RNA, a to po dobu až jednoho roku. Takže máme třeba rok staré vzorky, které stále můžeme analyzovat,“ dodává Pohludka.

Mezi dvěma světy

Protože je dost komplikované, aby se vysoká škola věnovala byznysu, a zároveň bylo potřeba, aby se technologie co nejdříve dostala na trh, vznikla spin-offová firma GeneSpector. Využívá know-how 1. lékařské fakulty, ale na trhu působí jako svébytný subjekt. A velmi úspěšně. Po roce a půl své existence firma hlásila obrat ve výši půl miliardy českých korun.

Managementu firmy přišlo líto orientovat se jen na covid a po opadnutí pandemie nechat firmu zaniknout. Zvlášť, když se jim v hlavách líhla celá řada dalších nápadů. A protože GeneSpector má licenci opravdu jen na „covidová“ řešení, vznikla druhá firma – GeneSpector Innovations. Pohludka věří, že se nové firmě podaří na úspěch GeneSpectoru nejen navázat, ale dokonce ho předčít: „Chtěl bych, abychom se za takové tři roky stali nejinovativnější firmou v Evropě.“

Odhalí závažnost onemocnění

Jednou z aktuálních inovací, kterou se GeneSpector Innovations aktuálně chystá, je schopnost předpovědět závažnost infekčních nemocí. Laboratoře v odebraném vzorku zjistí množství specifického biomarkeru a podle toho se pozná, jestli pacient nemoc přečká jen s mírnými příznaky, nebo jestli mu naopak hrozí pobyt na JIP. Díky tomuto včasnému zjištění se lékařům může podařit závažný scénář odvrátit. Vědci z 1. LF UK tuto metodu původně vyvinuli pro predikci závažnosti covidu, ale záhy zjistili, že se dá použít i pro ostatní infekční onemocnění.

Metodu už chrání mezinárodní patent a může se vydat na trh. Její výhoda je, že je jednoduchá a levná. Odběr vzorku se nijak neliší od běžného testu na covid, na který už si téměř všichni lidé zvykli. Malý rozdíl je jen v laboratorním zpracování. Laboratoř kromě přítomnosti patogenu a jeho množství zjistí i přítomnost daného biomarkeru. Nic víc. Proto nevyžaduje vyšší náklady než běžný PCR test.

Těžký, nebo lehký covid? Čeští vědci to poznají předem

Na podobném principu funguje i predikce závažnosti geneticky podmíněného onemocnění ledvin. Včasné zjištění pacienta uchrání od dialýzy nebo transplantace. Stačí přitom jednoduchý odběr krve. Ostatně z krve se dají vyčíst dispozice k celé řadě genetických onemocnění. I na to se GeneSpector Innovations zaměřuje a vyvíjí způsob, jak odběr krve lidem co nejvíce usnadnit – zájemci si ho dokonce provedou sami v klidu domova. Píchnou se do prstu, kapku krve kápnou na papír a pošlou do laboratoře. Pak už jen počkají na sdělení, před kterými nemocemi by se měli mít na pozoru a jak jim zabránit. Michal Pohludka očekává, že k prvním zájemcům se tato metoda dostane ještě letos.

Životní styl na míru. Zajímavá aplikace od českého startupu

Popularizace vědeckých poznatků mezi firmami

Protože GeneSpector i GeneSpector Innovations svou činnost zakládají na poznatcích vzešlých z Univerzity Karlovy, je jasné úzké napojení na transferovou společnost Charles University Innovations Prague (CUIP). Tato dceřiná společnost nejstarší české univerzity si klade za cíl komercializovat vědecké poznatky, ke kterým došli právě vědci z UK. Michal Pohludka tak není jen jednatelem zmíněných spin-offových firem, ale i novým členem správní rady CUIP. „Chceme se zaměřit na popularizaci vědy ve vztahu k byznysu. Ne všechno, co vědci dělají, musí skončit v šuplíku. Přestože si myslíme, že něco nemá potenciál, tak ve skutečnosti ho může mít neskutečný,“ plánuje Pohludka.

Více se dozvíte v naší zvukové reportáži. Klikněte na lištu v horní části článku.

 

Napadá vás využití pro chemikálie z laboratoří?

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...