Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny2. 11. 2023 09:00

Cenné body do ESG reportu? Ubytování v ekologickém hotelu!

Není obrovský, dokonce kolem něj můžete projít bez povšimnutí, splývá totiž s okolní zástavbou. Přesto za pozornost stojí. Velkou pozornost. Zvlášť když se blíží povinný nefinanční reporting ESG, který bude zohledňovat i služební cesty. Jejich ekologický dopad zmírníte, když se ubytujete v hotelu, který má certifikát na to, že je skutečně ekologický. A ten je v Praze, a dokonce i v celém Česku zatím jen jeden – Best Western Hotel Moráň.

Daniel Mrázek autor

Foto: BW Hotel Moráň Na Západě běžné, v Česku unikát. To je na první pohled nenápadný Best Western Hotel Moráň. Foto: BW Hotel Moráň

Známku EU Ecolabel známe spíš z drogistických výrobků, na hotelu ji nečekáme. Pokud ale vyjedeme za hranice, zejména tedy západním nebo jižním směrem, uvidíme situaci jinou. Tam je toto označení ubytovacích zařízení poměrně běžné – a klienti ho vyžadují. V České republice ho má pouze jedno ekologické centrum v Krkonoších, které ale ubytování nabízí pouze jako jednu ze svých dalších služeb. „Skutečný“ hotel se známkou EU Ecolabel najdeme jen v Praze mezi náměstími Karlovým a Palackého. „Poloha našeho hotelu je skvělá. Z okna vidíte na vchod do metra, jezdí tu páteřní tramvajové linky, je tu i zastávka autobusu. V centru jste odtud za pár minut,“ pochvaluje si ředitelka hotelu Gabriela Prachařová. Právě snadná dostupnost MHD je jedním z kritérií udržitelnosti. Pokud ale někdo potřebuje přijet osobním autem, může využít nedaleké garáže.

Vstupujeme do hotelu a dýchne na nás příjemná, až rodinná atmosféra. Gabriela Prachařová mi s úsměvem nabízí vodu ze skleněné nádoby. „Máme tu stále čerstvou vodu, kterou se naši hosté mohou osvěžit. Natočit si ji mohou do sklenic vedle, žádné plastové kelímky u nás nečekejte.“

Po osvěžení přicházíme do hotelové jídelny, kterou se nese ruch snídaně. Ani tady na žádný plast nenarazíme. „Nemáme tu žádné plastové obaly, žádné jednorázové porce medu nebo másel,“ říká mi ředitelka hotelu a ukazuje na nádoby, ze kterých si hosté mohou med, máslo, marmeládu či cukr nabrat. „Suroviny bereme od dodavatelů, kteří jsou schopni doložit ekologické certifikáty, a upřednostňujeme lokální farmáře. Bylinky na čaj si pak pěstujeme na zahrádce vedle hotelu,“ doplňuje. Nápisy nad bufetem hosty nabádají, ať si vezmou jen tolik jídla, kolik sní, ať se pak nemusí zbytečně vyhazovat. Pokud ale přece jen něco zbude, dostávají to farmáři ke zkrmení nebo k dalšímu zemědělskému využití.

Foto: Best Western Hotel Moráň

Další skvělý úspěch Best Western Hotelu Moráň

V pondělí 30. října si ředitelka BW Hotelu Moráň Gabriela Prachařová převzala další ocenění – certifikát Ekologicky šetrná služba. Stalo v rámci akce Den s českou kvalitou, která se konala v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu. Jsem hrdá na to, že můžeme sloužit s českou kvalitou a péčí o naše prostředí a že za naši oddanost k udržitelnosti a ekologickým iniciativám jsme byli oceněni Ministerstvem průmyslu a obchodu certifikátem Ekologicky šetrná služba. Jsme prvním a jediným hotelem v Praze, který na takovou certifikaci zatím dosáhl a stáváme se tak plnohodnotnými partnery pro firmy podléhající ESG reportingu. Velmi si toho vážím a děkuji celému mému pracovnímu týmu,“ neskrývá radost ředitelka hotelu.

Ekoznačka Ekologicky šetrná služba je společně se značkou Ekologicky šetrný výrobek součástí Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků a služeb, který se řídí ustanoveními technické normy ČSN ISO 14024 Environmentální značky a prohlášení – Environmentální značení typu I. Jedná se tak o uznávaný doklad o kvalitách výrobků a služeb. Uděluje se poskytovatelům některých služeb, kteří prokáží, že jednají v souladu se zásadami snižování negativního dopadu na životní prostředí i s ohledem na zdraví svých zákazníků.

Tepla je dostatek, i když se energiemi šetří

K udržitelnosti pochopitelně patří energetické hospodářství. Samozřejmostí jsou úsporné žárovky a spotřebiče a také šetrné vytápění. Proto mě Gabriela Prachařová vede do kotelny: „Máme tu jedno z nejmodernějších zařízení, která jsou na trhu, instalovali jsme ho ani ne před rokem. Jde o kotelnu s ekvitermní křivkou, to znamená, že sleduje venkovní teplotu a podle ní řídí svůj výkon. Spotřebujeme tedy jen tolik energie, kolik skutečně potřebujeme.“

Že práce na vylepšování zařízení nekončí, poznávám, když procházíme kolem nově budované bventilace, která zajistí efektivní proudění vzduchu a také využití jeho tepla, tedy rekuperaci. Ještě více tedy odlehčí kotelně.

Foto: BW Hotel Moráň O jediný hotel svého druhu v Česku se stará jeho ředitelka Gabriela Prachařová. Foto: BW Hotel Moráň

Útulné pokoje zářící novotou. Nebo…?

A nakonec s Gabrielou Prachařovou přicházíme do pokoje. Působí prostorně a útulně. Klid navozuje i velká černobílá fotografie Prahy umístěná nad postelí. „Jak všichni víme, na hotelových pokojích bývají desky s vytištěnými informacemi. My je nahradili tímto drobným papírovým stojánkem,“ ukazuje. Není tam o moc víc než přivítání a QR kód. Zkouším ho načíst. V mobilu se mi ukážou všechny potřebné informace – jaké služby hotel nabízí, kdy přijít na snídani, jak ovládat klimatizaci… A samozřejmě také nenucené upozornění, že se jedná o ekologický hotel. „Snažíme se hosty motivovat k tomu, aby nám v našem snažení pomáhali. Tedy aby třeba zavřeli okna, když jdou pryč, zhasli, neplýtvali vodou… Velká část hostů nám s radostí vyhoví.“

Sprchy a umyvadla jsou vybaveny spořiči vodou, mýdlo se dolévá do plnitelných nádob, na špinavé prádlo slouží vypratelný plátěný pytel. A co se týká ručníků, host sám se může rozhodnout, zda ho chce vyprat, nebo ne. Nechá‑li ho v koupelně na věšáku, služba ví, že ručník je stále ještě dostatečně čistý.

Všechno to tu na mě působí moderním dojmem, včetně nábytku. „Víte, jak je stará tato židle?“ ptá se mě ředitelka hotelu. „Dvacet let,“ řekne dřív, než stihnu odpovědět. Překvapeně se na ni podívám. „Proč starý nábytek vyhazovat, když jde takto hezky opravit?“ usmívá se. A já žasnu. Vážně jsem myslel, že je zbrusu nová.

Best Western Hotel Moráň zkrátka dokazuje, že ekologické ubytování nemusí nutně znamenat snížení nároků. Opak je totiž pravdou.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...