Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny16. 7. 2022 07:00

Nepotřebný zemní plyn? Nepalme ho, vyrobme z něj cennou surovinu

Zemní plyn může být i zadarmo. V dnešní době energetické krize takové tvrzení zní jako nesmysl, ale je pravdivé. Problém je, že z takového plynu nemáme žádný užitek. Vzniká totiž jako odpad při těžbě ropy. Na to, aby se sbíral a dále využíval, je ho v místě těžby málo, a tak se jeho zpracování nevyplatí. Protože zemní plyn tvořený metanem má drastický skleníkový efekt, ihned se spálí. Takto vznikne oxid uhličitý, který je sice ikonickým skleníkovým plynem, ale výrazně mírnějším než metan. Čeští fyzikální chemici mají ale lepší nápad. Nepotřebný metan chtějí přeměnit na velmi užitečný metanol.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Při těžbě ropy se pálí nepotřebný metan. Díky českým vědcům to už možná nebude nutné. Foto: Shutterstock.com

Prvním krokem přeměny metanu na metanol je výroba zeolitu. Co to je a jak se vyrábí, prozradí naše zvuková reportáž.

„Při těžbě ropy se celkově vzato pálí ohromné množství metanu. Pokud budeme mít dostatečně kompaktní systém, můžeme využívat metan, který je zadarmo, čímž bychom zároveň předcházeli emisím oxidu uhličitého do atmosféry,“ vyhlíží budoucnost Jiří Dědeček z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd ČR (ÚFCHJH). Metodě, na jejímž vývoji pracuje, věří natolik, že se vedení ústavu rozhodlo za tímto účelem vytvořit spin-offovou společnost. Ta už dokonce má i soukromého investora.

Metanol je látka hojně využívaná v chemickém průmyslu. Hodí se jako rozpouštědlo nebo jako přísada do nemrznoucích směsí a paliv. Škála využití je ale mnohem širší. „Metanol je velmi reaktivní molekula, což chemici mají velice rádi,“ říká s úsměvem Dědeček. Tím se metanol liší od metanu, který naopak reaguje velmi málo, a tak jsou možnosti jeho využití značně omezené.

Voda z dolů v sobě ukrývá poklad

Dosud se metanol vyrábí dost složitě. „Vezmete metan a za vysoké teploty a vysokého tlaku ho necháte reagovat s vodní párou. Takto vyrobíte oxid uhelnatý a vodík. A znovu za vysokého tlaku a vysoké teploty a za použití měďnatého katalyzátoru z těchto dvou plynů usyntetizujete metanol,“ popisuje Dědeček a zdůrazňuje energetickou náročnost tohoto postupu. Proto se už několik desítek let chemici snaží přijít na to, jak metan (CH4) přímo obohatit o kyslík (neboli ho nechat zoxidovat), čímž by vznikl metanol (CH3OH).

Principiálně to dokážou už dlouho, jenže to vyžaduje asi 300krát vyšší náklady než ten současný způsob. Za těchto podmínek by oxidace metanu nikdy nemohla vejít do komerční praxe. Metoda, kterou vyvíjí Jiří Dědeček, je ale mnohem slibnější. Stále se sice nevyplatí, ale oproti dosavadní výrobě metanolu je dražší „jen“ pětkrát. Vědec věří, že se mu podaří najít způsob, jak výrobu ještě více zlevnit.

Foto: Daniel Mrázek Metan projde přes bílý prášek, zeolit. Metanol vznikne katalytickou reakcí. Foto: Daniel Mrázek

Základem je zeolit

Oxidace metanu na metanol probíhá v zeolitu. Jde o krystalickou látku vyrobenou z křemíku, hliníku a dalších příměsí. Právě tento zeolit je srdcem celého systému. Vědci zkoumají, jak ho připravit tak, aby měl optimální vlastnosti. „Tento hlinitokřemičitan s krystalickou strukturou a mikropóry je úžasný materiál v oblasti katalýzy. Jeho velký povrch, chemická i mechanická odolnost a přístupnost pro menší molekuly z něj dělají ideální materiál jako nosič katalytických center,“ pochvaluje si Dědeček.

Vyrobený zeolit výzkumníci umístí do reaktoru, ve kterém ho nechají zreagovat s kyslíkem. Následně do reaktoru pustí metan, který se při průchodu přes zeolit přemění na metanol. „Dokážeme zaktivovat kyslík tím, že ho přetrhneme na dva vysoce aktivní atomy navázané na železo,“ upřesňuje Dědeček s tím, že právě tento velmi reaktivní kyslík dokáže s jinak málo reaktivním metanem reagovat.

Jak vyrobit vodík (téměř) bez energie?

Využitelné i v malém množství

V současné době se metanol vyrábí pouze ve velkých průmyslových provozech. V malém množství se výroba metanolu nevyplatí. Do těchto továren se musí metan dopravit a ještě předtím se musí pro účely výroby metanolu vytěžit. Metoda vědců z ÚFCHJH ale bude vhodná i pro menší množství metanu – třeba právě v místě těžby ropy. Výhoda metanolu oproti metanu je i ta, že se lépe transportuje.

Jiří Dědeček se teď se svým výzkumným týmem snaží vyvinout takový zeolit, který umožní katalýzu metanu za co nejnižších nákladů – ideálně takových, které budou nižší než současná složitá a energeticky náročná výroba. „Kdybychom vyvinuli jednotku, která je schopná z velmi neužitečného a velmi obtěžujícího metanu nedělat méně problematický oxid uhličitý, ale dokonce dělat produkt, který je velmi žádaný, tak by to bylo úžasné terno,“ uzavírá s nadějí v hlase.

Chemické podrobnosti se dozvíte v naší zvukové reportáži. Klikněte na lištu v horní části článku.

 

Restaurátoři už nemusí ničit památky

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...