Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny11. 4. 2024 13:21

České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

V roce 2023 se u nás prodalo o něco méně nábytku než v roce 2022. Nicméně tento pokles nebyl nijak dramatický. Co do výše útraty, Češi nakupují nábytek v podobné míře jako uplynulých letech. Vyplývá to ze statistických údajů, které dnes zveřejnila Asociace českých nábytkářů (AČN).

Daniel Mrázek autor

Foto: Shuttterstock.com Výrobce nábytku. (Ilustrační foto) Foto: Shuttterstock.com

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady, které se samozřejmě nevyhýbají ani Evropské unii a České republice. Současná situace v Německu se samozřejmě výrazně dotýká ekonomiky v ČR a tím i nábytkářského průmyslu,“ komentuje aktuální situaci tajemník AČN Tomáš Lukeš.

Hodnota vyrobeného nábytku v loňském roce poklesla oproti roku 2022 i roku 2021. Výroba nábytku u nás dosáhla hodnoty 51,45 mld. Kč. Jedná se o pokles v hodnotě 1,38 mld. Kč oproti roku 2022. Zároveň se snížila hodnota importu v porovnání s léty 2022 i 2021. Meziroční propad mezi léty 2022 a 2023 je o 2,13 mld. Kč. Mnohem více ovšem utrpěl export nábytku z ČR. Hodnota exportu za rok 2023 v porovnání s hodnotou za rok 2022 poklesla o 3,31 mld. Kč. V porovnání let 2023 a 2021 je pokles exportu o 2,74 mld. Kč. Hodnota exportu za rok 2023 je 36,83 mld. Kč.

Graf: AČN Graf: AČN

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi úspěšný výsledek, který jasně dokládá schopnosti tuzemských firem vyrábět konkurenčně schopný a na vyspělých trzích žádaný nábytek s vysokou přidanou hodnotou,“ hodnotí Lukeš. V loňském roce čeští nábytkáři exportovali téměř 17 % své celkové produkce. Exportuje se dražší a kvalitní nábytek, zejména na vyspělé trhy EU. V roce 2023 to bylo v tomto pořadí: Německo, Nizozemí, Francie, Slovensko. Trh USA se z hlediska exportu nábytku propadnul na osmé místo za Polsko.

Graf: AČN Graf: AČN

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku na českém trhu: „Ze statistických dat vidíme, že dynamika spotřeby nábytku u nás klesla jen mírně. Ačkoliv sdělovací prostředky v průběhu roku informovaly o značných propadech prodejů, v celkové sumě prodejů se takto výrazné poklesy neprojevily.“

Graf: AČN Graf: AČN

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18 mld. Kč. Do ČR se dováží především levnější nábytek, ale není tomu tak samozřejmě ve všech případech. Největší importéři nábytku jsou zejména velké maloobchodní řetězce a velcí internetoví prodejci. Největší podíl importu nábytku do ČR přichází z Polska, Německa a třetí je Čína. S výrazným odstupem pak následuje Itálie, Slovensko, Rakousko.

Graf: AČN Graf: AČN

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu českých firem na tuzemském trhu. Prezident AČN Martin Čudka oceňuje, že se objevují nové, neokoukané firmy: „Tradiční, zavedené firmy nejsou vždycky s dobou. Ne všechny mají trendy věci. Mají pocit, že jim stačí, když jsou dlouho na trhu, vůbec neinovují. Naopak mladí ‚žraloci‘, menší firmy – to je to, co tento segment potřebuje.“ Dokazuje to podle něj i fakt, že právě menší firmy dominují ocenění Nábytek roku, jehož výsledky AČN vyhlásila během veletrhu For Interior, který dnes začal v PVA Letňany.

Graf: AČN Graf: AČN

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou. A Češi to oceňují. Když si například mladá rodina potřebuje rychle vybavit domácnost, sáhne po levném nábytku ze zahraničí, ale zároveň počítá s tím, že si časem pořídí nábytek kvalitnější. Právě v tomto případě mají čeští výrobci velmi silnou pozici.

Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

O Asociaci českých nábytkářů

Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek a vydavatelem e-letteru O NÁBYTKU, který naleznete na stránkách www.onabytku.cz. Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...