Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny2. 12. 2023 07:00

INCIEN vyzývá: Dekarbonizujte průmysl

Téměř osm procent celkových emisí skleníkových plynů v České republice tvoří výroba železa a oceli. Dalšími náročnými obory jsou výroba cementu, betonu a plastů a na ně navazující automotiv a stavebnictví. Institut cirkulární ekonomiky INCIEN právě přichází se studií, která radí, jak emise v českém průmyslu razantně snížit.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Elektrická oblouková pec je udržitelnou budoucností ocelářství. Foto: Shutterstock.com

Institut věří, že bez cirkulární ekonomiky se dekarbonizace českého průmyslu neobejde. „Navýšení podílu recyklované oceli v celkové výrobě je klíčovou strategií v dekarbonizaci ocelářství. Při využití elektrických obloukových pecí (EOP) a ocelového šrotu jako suroviny lze dosáhnout snížení spotřeby výrobní energie cca o 75 % (byť s výrazným nárůstem spotřeby elektrické energie) a snížení emisí skleníkových plynů o 75 až 95 % oproti stávajícím procesům primární výroby,“ uvádí studie, na níž pracovalo na třicet odborníků z řad akademické, komerční i politické sféry. Studie poskytuje velmi konkrétní data a predikce, které mají fungovat jako opora praktických a legislativních kroků vedoucích k pozitivním systémovým změnám. INCIEN materiál nabídl například Ministerstvu průmyslu a obchodu, které připravuje aktualizaci Politiky druhotných surovin.

„Ocel je nejpoužívanějším kovem na světě. Můžeme se s ní setkat všude kolem nás – je součástí našich domovů od celkové konstrukce přes nábytek a spotřebiče až po příbory. Naše auta, vlaky a koleje po kterých jezdí, mosty… Zde všude je ocel nepostradatelná,“ popisuje jeden z tvůrců studie a analytik výzkumného týmu INCIEN Tadeáš Rulík a zdůrazňuje, že pro Českou republiku je ocel obzvláště významná – v roce 2022 byla spotřeba ocelových výrobků na obyvatele čtvrtá nejvyšší na světě po Jižní Koreji, Taiwanu a Číně. Ocel zároveň v roce 2021 tvořila 7,8 % celkových emisí skleníkových plynů v České republice a téměř 30 % emisí z českého průmyslu.

Zdroj: INCIEN Zdroj: INCIEN

Mnohem větší prostor než dosud by proto měly získat recyklované suroviny. „Základním předpokladem pro maximalizaci sekundární výroby oceli je dostupnost ocelového šrotu v budoucnu. Podle mezinárodních scénářů bude jeho dostupnost v EU mezi lety 2030 a 2050 narůstat a jeho množství bude tvořit mezi 70 až 90 % poptávky po oceli,“ počítá Rulík a zdůrazňuje, že kromě dostupnosti šrotu je klíčová také jeho kvalita: „Stěžejní je nastavit takové politické nástroje, které umožní maximálně zefektivnit současnou infrastrukturu sběru a zpracování šrotu tak, aby nedocházelo k jeho znehodnocení a omezení využití.“

Bez obnovitelných zdrojů energie to nepůjde

Ocelový šrot se pro výrobu oceli využívá už dnes, v Evropské unii výroba recyklované oceli tvořila v roce 2022 něco přes čtyřicet procent celkové výroby oceli. Vypadá to jako výrazný podíl, ale v takovém Turecku nebo USA dosahuje až sedmdesáti procent. Otázka je, zda se podaří sehnat dostatečné množství ocelového šrotu. Evropská unie sice více šrotu vyváží, než dováží, ale jde o jeho kvalitu.

Recyklovaná ocel se zpracovává v elektrických obloukových pecí (EOP). Aby ale jejich používání i masivnější rozšíření dávalo smysl při snižování emisí skleníkových plynů, elektřina by měla pocházet z obnovitelných zdrojů energie. Což ale může být podle Tadeáše Rulíka kamenem úrazu: „S tímto souvisí budování dodatečné energetické infrastruktury a elektrických pecí – v obou případech velmi nákladné investice, kde mají české ocelárny jen omezené možnosti veřejného financování. Důležitými faktory jsou také současně nízká poptávka po zelené oceli a související málo rozvinuté uplatňování kritérií zelených veřejných zakázek. To vede zatím k nízké míře motivace oceláren pro rozšíření výroby zelené oceli.“

Studie, jak razantně snížit emise nejen v ocelářství, ale i dalších segmentech českého průmyslu, najdete na internetových stránkách Institutu cirkulární ekonomiky www.incien.org v sekci Publikace.

Problémem je i to, že dosavadní národní strategie neuvádí konkrétní postupy dekarbonizace průmyslu, což ztěžuje lepší plánování těchto velkých dlouhodobých investic. Tadeáš Rulík má ale řešení: „Rozdělit je můžeme do tří kategorií. Ta první se týká přímo toků ocelového šrotu, kde potřebujeme zpřesnit jejich mapování a posílit uplatňování kritérií odpad/neodpad pro kovový šrot. Druhou oblastí je rozvoj technologií. Zde se jedná o dosažení efektivnějších způsobů třídění šrotu, o zavedení materiálových pasů výrobků nebo o technologický rozvoj u konkrétních typů recyklované oceli formou mezinárodní spolupráce. Poslední kategorie se týká již zmíněné energetické a ekonomické stránky EOP. Ve strategických dokumentech na národní úrovni je třeba zohlednit budoucí potřebu elektřiny v ocelářství, zrychlit proces schvalování dotací a různými nástroji podporovat poptávku po zelené oceli,“ uzavírá.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...