Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny20. 1. 2024 07:00

COTcast

Kufřík pozná drogy, špatné léky i šizený alkohol

Podezíráte výčepního, že vám natočil ředěné pivo nebo jinou značku, než jste chtěli? Nejste si jistí, že v lahvi s výběrovým vínem je opravdu to, co v ní má být? Nebo si prostě jen chcete rychle ověřit kvalitu vody? Vezmete mobilní telefon, zapnete kameru a za pár minut budete mít jasno. O to, aby se toto už za pár let stalo realitou, se snaží brněnský startup Lightly Technologies. Zajímavé aplikace ale nabízí už teď.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Nový přístroj pozná padělky léků i původ drog. Ale nejen to! Foto: Shutterstock.com

Například odhalí padělky léků nebo vystopuje drogy pocházející od stejného výrobce. A to za pomoci přenosného přístroje, který se vejde do příručního kufříku. Jeho vývoj navazuje na výzkum prováděný na Mendelově univerzitě v Brně. A perličkou je, že původním záměrem výzkumu bylo něco úplně jiného.

O nový přístroj už teď projevuje zájem policie. „Teď nejvíc spolupracujeme s policejním prezidiem, s oddělením pro vědu, výzkum a inovace, které se přímo podílí na vývoji tohoto kufříku formou konzultací,“ popisuje vědec a inovátor Lukáš Nejdl. Metoda dokáže mnohem přesněji než dosud zmapovat drogovou scénu. Ale nejen ji.

Vznikající metodu představuje i náš COTcast. Příjemný poslech!

Otisk prstu kapalin

Principem je tzv. chemický UV-otisk prstu. Vzorek léku nebo drogy výzkumníci či policisté smíchají s rozpouštědlem a vloží do reaktoru, jakési přihrádky se speciálním světlem. Během rozpouštění přístroj zaznamenává změny na barevném spektru. Výsledkem je soubor křivek unikátní pro každou várku, šarži.

Tento UV-otisk prstu, odborněji fotoprofil, určí nejen hlavní účinnou látku a její množství, ale i prostředí, ve kterém se nachází. To je pokaždé jiné. V ideálním případě by si farmaceutické firmy mohly vytvářet fotoprofily všech šarží a uložit je do online databáze. Při podezření na záchyt padělaného léku se provede jeho analýza a porovná se s údaji v databázi. Pokud výsledný profil žádnému známému oficiálnímu profilu nebude odpovídat, půjde s největší pravděpodobností o padělek. A pokud jeho profil bude odpovídat jiným podezřelým záchytům, je jasné, kam se padělek rozšířil.

Foto: LIghtly Technologies Přístroj na detekci drog nebo padělaných léků se vejde do příručního kufříku. Foto: LIghtly Technologies

Původně měly vznikat nanočástice

Počátky projektu sahají k výzkumu, který Lukáš Nejdl prováděl v laboratořích Mendelovy univerzity v Brně. „Byla to náhoda. Výzkum byl primárně zaměřený na syntézu nanočástic. Když jsem zkoušel vytvářet částice z révového vína, tak jsem zjistil, že žádné nanočástice nevznikají, ale pozoroval jsem změnu signálu, která souvisela s použitým vínem,“ vzpomíná. „Zpočátku jsme studovali jen ta vína, přírodní produkty, ale ukázalo se, že mnohem lépe to funguje na chemické látky, které velmi ochotně reagují s UV světlem.“ A to byla cesta k analýze padělků léků a drog. Ovšem ani na vinnou révu Lukáš Nejdl nezanevřel a věří, že se mu brzy podaří přijít na to, jak díky fotoprofilu odhalit kvalitu i původ vína.

A jak jsme naznačili v úvodu, výhledově by přístroj mohl změřit kvalitu jakéhokoliv alkoholu, piva i vody. Když se podaří, postačí na to mobilní telefon.

Transfer v české republice je stále výzvou

Aby se výzkum posunul z laboratoře k sestavení prototypu, musel vzniknout startup, který pracuje přece jen rychleji než akademické prostředí. „Nejdůležitější krok, který jsme museli udělat, byla licenční smlouva s Mendelovou univerzitou v Brně“ říká ředitelka startupu Lightly Technologies Monika Štěpánová, jejímž úkolem bylo a stále je dát dohromady tým těch správných lidí, aby společnost dobře fungovala.

Mrzí ji ale, že ne všichni akademici transferu fandí: „Transfer technologií je pořád čerstvou záležitostí, zvláště v České republice. V zahraničí ne, tam je to běžná praxe, ale tady je to pořád něco nového.“ Proto se musí potýkat s jistou mírou podezřívavosti. Z toho důvodu klade důraz na transparentnost.

Navzdory nedůvěře se ale zdá, že se daří, startup koncem minulého roku získal podporu od Jihomoravského inovačního centra i od města Brna, a tak by během následujícího roku měly vzniknout další dva prototypy. Jestli se osvědčí, nic nebude bránit vstupu na trh.

 

Jak probíhá analýza, čím přístroj posouvá hranice dosavadních možností a kdo ho může využít, se dozvíte v našem COTcastu. Klikněte na lištu v úvodu článku.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...