Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny31. 1. 2024 07:27

Češi se bojí o zdraví a finance

Jistotu cítí v rodině, ukázal průzkum

Čtyřicet tři bodů ze sta. To je úroveň jistoty, kterou Češi cítí. K tomuto číslu došla agentura Ipsos, která realizovala průzkum pro BNP Paribas Cardif Pojišťovnu, specializující se na pojištění schopnosti splácet úvěry. Pojišťovna chtěla průzkumem zmapovat, čeho se lidé nejvíce obávají a v čem naopak cítí největší jistotu.

Daniel Mrázek autor

Foto: Shutterstock.com Čeho se Češi bojí? Ilustrační foto Foto: Shutterstock.com

„BNP Paribas Cardif index jistoty jedinečným způsobem mapuje obavy lidí a to, jak mají rizika zajištěna,“ představuje specialista pro finanční trh výzkumné agentury IPSOS Michal Straka. „Výsledky indexu jistoty nám poskytují cenné informace o prioritách české populace a pomáhají nám lépe porozumět jejím potřebám. Věříme, že naše pojišťovna může lidem poskytnout potřebnou jistotu v nejistých časech a pomoci jim zaopatřit si klidné a jistější zítřky,“ připojuje se Zdeněk Jaroš, generální ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny. Proto podobný průzkum plánuje realizovat dlouhodobě a opakovaně.

Aktuální výzkum byl realizován metodou CASI prostřednictvím on-line panelu agentury Ipsos Populace.cz a sběr dat probíhal v říjnu 2023. Účastnilo se ho 1000 respondentů starších 18 let. Respondenti odpovídali mezi 12. a 19. říjnem 2023.

Čtyři pilíře jistoty

Jak už bylo uvedeno, index jistoty české populace má podle průzkumu hodnotu 43. Kdyby měl nulu, lidé by se báli úplně všeho, stovka naopak jakoukoli obavu vylučuje. Kvůli větší vypovídací hodnotě ale výzkumníci tento index rozdělili do čtyř pilířů: domov a rodinu, práci a životní styl, finance a aktiva, zdraví. Každý z těchto pilířů pak má svou vlastní hodnotu indexu.

Graf: BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Ipsos Graf: BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Ipsos

Jak vidíme, nejvíce se lidé obávají o své zdraví a o finance, naopak ve větší míře spoléhají na rodinu a na to, že v případě problémů jim právě příbuzní pomůžou.

Graf: BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Ipsos Graf: BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Ipsos

Sociologové si zároveň všimli, že největší jistotu cítí muži mezi 35–44 lety, s vysokoškolským vzděláním a vysokými příjmy. Vyšší index jistoty mají ti, kteří využívají spořicí účet, penzijní připojištění, případně podílové fondy a akcie. Nepřekvapí, že index stoupá s výší majetku nebo finanční rezervy. Jistotu v lidech posiluje i pracovní smlouva na dobu neurčitou a rodinné zázemí, kdy vyšší index mají lidé žijící s partnerem a mají dvě děti. To v nich vzbuzuje pocit, že ve stáří nezůstanou osamocení. S rostoucím věkem totiž index jistoty z pochopitelných důvodů klesá, protože se začínají objevovat vážnější zdravotní obtíže.

Polovině lidí jejich příjem sotva stačí

Překvapivým zjištěním je, že mladí lidé jsou oproti starší generaci méně emocionálně a psychicky vyrovnaní, ve věku od 18 do 24 let jde o 39 % případů. Téměř třetina mladých (31 %) od 18 do 34 let také nesouhlasí s tím, že by byli psychicky zdraví. Více než polovina Čechů ve věku od 25 do 44 let uvádí, že nezvládá v klidu stresové situace. „Duševní zdraví získává v dnešní době na důležitosti. Statistiky ukazují, že roste počet mladých lidí, kteří žádají o invalidní důchod právě kvůli duševním nemocem. Více než polovinu hlášených pojistných událostí s diagnózou duševních poruch a poruch chování zastupují v BNP Paribas Cardif Pojišťovně neurotické, stresové a somatoformní poruchy, což jsou tělesné obtíže bez organických příčin,“ říká obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny Martin Steiner.

Duševní zdraví získává v dnešní době na důležitosti. Statistiky ukazují, že roste počet mladých lidí, kteří žádají o invalidní důchod právě kvůli duševním nemocem. Více než polovinu hlášených pojistných událostí s diagnózou duševních poruch a poruch chování zastupují v BNP Paribas Cardif Pojišťovně neurotické, stresové a somatoformní poruchy, což jsou tělesné obtíže bez organických příčin.

Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny

Nejčastěji lidé pociťují stres v oblasti financí, nejistoty ohledně budoucnosti nebo kvůli situaci ve světě. Mladí lidé pociťují stres v těchto oblastech více než starší generace. Pokud jde o finance, obtížně se svými příjmy vychází téměř polovina respondentů. Více než čtvrtina lidí je závislých pouze na jednom příjmu a 29 % Čechů navíc očekává zhoršení své osobní finanční situace. Problém je, že 14 procent lidí se s reálným poklesem mezd v důsledku inflace vypořádává zrušením svých pojištění nebo jejich úpravou tak, aby byla levnější. Pokud ale dojde k pojistné události, nemusí být dostatečně krytí, což jim na jistotě rozhodně nepřidává…

„Z indexu dále vyplynulo, že 51 % živnostníků v Česku má nestabilní zakázky, přičemž počet Čechů, kteří se rozhodnou pracovat ‚na vlastní triko‘, se meziročně zvyšuje. BNP Paribas Cardif Pojišťovna je jedinou pojišťovnou na trhu, která v tuto chvíli kryje přerušení a zrušení živnosti. Neptáme se klientů na důvody přerušení nebo úplného ukončení živnosti, chceme jim pomoci,“ doplňuje Martin Steiner. Téměř pětina OSVČ si dokonce hledá nebo má již druhou práci.

Nadprůměrně se lidé obávají i kybernetických hrozeb. Více než polovina populace má obavu z odcizení peněz z účtu po útoku podvodníka a 40 % má obavu, že se stane obětí v důsledku nákupu na internetu, například že nebude jim dodáno zboží. Oproti tomu 63 % Čechů necítí obavy při využívání veřejné wi-fi, tak se přes veřejnou síť připojují i ke svému internetovému bankovnictví. To je chyba, měli by se bát…  S odcizením financí z účtu po útoku podvodníka má zkušenost 27 % Čechů a 41 % si proti tomu na základě takového zážitku zřídilo pojištění.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...