Čtvrtek 16. května 2024
ikona hodiny11. 4. 2024 13:21

České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

V roce 2023 se u nás prodalo o něco méně nábytku než v roce 2022. Nicméně tento pokles nebyl nijak dramatický. Co do výše útraty, Češi nakupují nábytek v podobné míře jako uplynulých letech. Vyplývá to ze statistických údajů, které dnes zveřejnila Asociace českých nábytkářů (AČN).

Daniel Mrázek autor

Foto: Shuttterstock.com Výrobce nábytku. (Ilustrační foto) Foto: Shuttterstock.com

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady, které se samozřejmě nevyhýbají ani Evropské unii a České republice. Současná situace v Německu se samozřejmě výrazně dotýká ekonomiky v ČR a tím i nábytkářského průmyslu,“ komentuje aktuální situaci tajemník AČN Tomáš Lukeš.

Hodnota vyrobeného nábytku v loňském roce poklesla oproti roku 2022 i roku 2021. Výroba nábytku u nás dosáhla hodnoty 51,45 mld. Kč. Jedná se o pokles v hodnotě 1,38 mld. Kč oproti roku 2022. Zároveň se snížila hodnota importu v porovnání s léty 2022 i 2021. Meziroční propad mezi léty 2022 a 2023 je o 2,13 mld. Kč. Mnohem více ovšem utrpěl export nábytku z ČR. Hodnota exportu za rok 2023 v porovnání s hodnotou za rok 2022 poklesla o 3,31 mld. Kč. V porovnání let 2023 a 2021 je pokles exportu o 2,74 mld. Kč. Hodnota exportu za rok 2023 je 36,83 mld. Kč.

Graf: AČN Graf: AČN

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi úspěšný výsledek, který jasně dokládá schopnosti tuzemských firem vyrábět konkurenčně schopný a na vyspělých trzích žádaný nábytek s vysokou přidanou hodnotou,“ hodnotí Lukeš. V loňském roce čeští nábytkáři exportovali téměř 17 % své celkové produkce. Exportuje se dražší a kvalitní nábytek, zejména na vyspělé trhy EU. V roce 2023 to bylo v tomto pořadí: Německo, Nizozemí, Francie, Slovensko. Trh USA se z hlediska exportu nábytku propadnul na osmé místo za Polsko.

Graf: AČN Graf: AČN

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku na českém trhu: „Ze statistických dat vidíme, že dynamika spotřeby nábytku u nás klesla jen mírně. Ačkoliv sdělovací prostředky v průběhu roku informovaly o značných propadech prodejů, v celkové sumě prodejů se takto výrazné poklesy neprojevily.“

Graf: AČN Graf: AČN

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18 mld. Kč. Do ČR se dováží především levnější nábytek, ale není tomu tak samozřejmě ve všech případech. Největší importéři nábytku jsou zejména velké maloobchodní řetězce a velcí internetoví prodejci. Největší podíl importu nábytku do ČR přichází z Polska, Německa a třetí je Čína. S výrazným odstupem pak následuje Itálie, Slovensko, Rakousko.

Graf: AČN Graf: AČN

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu českých firem na tuzemském trhu. Prezident AČN Martin Čudka oceňuje, že se objevují nové, neokoukané firmy: „Tradiční, zavedené firmy nejsou vždycky s dobou. Ne všechny mají trendy věci. Mají pocit, že jim stačí, když jsou dlouho na trhu, vůbec neinovují. Naopak mladí ‚žraloci‘, menší firmy – to je to, co tento segment potřebuje.“ Dokazuje to podle něj i fakt, že právě menší firmy dominují ocenění Nábytek roku, jehož výsledky AČN vyhlásila během veletrhu For Interior, který dnes začal v PVA Letňany.

Graf: AČN Graf: AČN

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou. A Češi to oceňují. Když si například mladá rodina potřebuje rychle vybavit domácnost, sáhne po levném nábytku ze zahraničí, ale zároveň počítá s tím, že si časem pořídí nábytek kvalitnější. Právě v tomto případě mají čeští výrobci velmi silnou pozici.

Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

O Asociaci českých nábytkářů

Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek a vydavatelem e-letteru O NÁBYTKU, který naleznete na stránkách www.onabytku.cz. Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Analýzy
V centru Prahy je už každý šestý byt Airbnb

Ubytování AirBnB se, po covidovém útlumu, rychle vrací...

Situace je alarmující. „Po státu chceme, aby zajistil...

Rakouský parlament přijal v roce 2018 nový zákon...

Nové regulace v Německu přinášejí hostitelům povinnost registrovat...

Ještě přísněji se postavil letos v září soukromým...

Trendy
Digitalizace mění management stavebních projektů

Prostřednictvím digitálních platforem pro stavební profesionály (tzv. PropTech...

Prostřednictvím analýzy historických dat a ukazatelů výkonnosti lze...

Další odvětví jako třeba automobilový průmysl již se...

Trendy
Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje

Při rafinaci oleje dochází k odstranění zbytků mechanických...

„Od nás, jako výrobců pokročilé rafinační technologie se...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česká revoluce na závodech Formule 1

Projekt GPtents řeší problémy s ubytováním na velkých...

Nápad na projekt GPtents se zrodil v roce...

GPtents aktuálně zastřešují ubytování na 4 akcích ve...

Cestovní ruch
České aerolinie najedou na nový obchodní model

Důvodem změny obchodního modelu ČSA je zefektivnění provozu...

Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA...

Komora.cz
Konference poradí firmám s umělou inteligencí

„Podařilo se nám pod jednu střechu dostat největší...

„Součástí akce budou praktické ukázky využití umělé inteligence...

Den před konferencí, ve středu 29. května, se...