Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny30. 3. 2023 13:16

Nábytkem roku je vznášející se postel

V moderním nábytku se kloubí ekologie a moderní technika a vyloženým hitem poslední doby je nábytek se zapojenou elektronikou. Všímá si toho Asociace českých nábytkářů (AČN), která dnes na veletrhu nábytku a interiérů FOR INTERIOR vyhlásila výsledky ocenění Nábytek roku 2023 a zároveň představila aktuální ekonomickou situaci v nábytkářství.

Daniel Mrázek autor

Foto: Daniel Mrázek Zástupci společnosti Domestav přebírají ocenění Nábytek roku 2023 Foto: Daniel Mrázek

Ocenění Nábytek roku hodnotí nejlepší design a inovace nábytku v daném roce a přihlásit se mohou všechny firmy, které vyrábí nábytek v České republice. Hodnotí se funkčnost, estetika a vhodnost použité technologie a materiálu i s ohledem na ekologické dopady. Ocenění uděluje představenstvo Asociace českých nábytkářů. Pořadatelé chtějí podpořit tvorbu v nábytkářské výrobě v České republice s důrazem na kvalitní design, přiblížit veřejnosti špičkové výrobky českých nábytkářů a motivovat designéry k tvůrčí aktivitě.

Českým nábytkářům se daří, krizím navzdory

Vítězem čtrnáctého ročníku se stala manželská postel ARIA designéra Pavla Hermana od společnosti Domestav. Její jednatel Milan Špavor neskrývá překvapení: „Přišlo to docela nečekaně, protože žádný záměr přihlásit se do soutěže jsme neměli. Přišly s tím naše kolegyně z obchodního oddělení. Zavolaly mi, že máme přece pěknou novou ložnici a že by to za přihlášení stálo. Říkal jsem si, že každá iniciativa se vítá, a tak jsem s přihláškou souhlasil. No a teď žasnu, že jsme vyhráli.“

Grafika: AČN Nábytkem roku 2023 se stala manželská postel od společnosti Domestav Grafika: AČN

Postel z luxusní kolekce charakterizují nadčasovost a moderní design spolu s efektem vznášení se nad podlahou. Výjimečnost celé řady je dána precizností výroby zaměřující se na detail a kresbu dřeva. Díky zaobleným hranám je nábytku dodán punc bezpečí a jemnost na dotek. Postele a noční stolky z kolekce ARIA v sobě snoubí funkční design a dlouholetou zkušenost výrobce s opracováním masivního dřeva. Moderní a funkční design se zaoblenými tvary dodává posteli lehkou eleganci a zútulní vzhled celého pokoje. Postel má polohovací kování Varifix, které umožňuje nastavit výšku lehací plochy dle potřeb zákazníka. Na přání je možné doplnit ambientní LED osvětlení rámu. Právě to Asociace českých nábytkářů oceňuje: „Podsvícení postele energeticky úsporným LED osvětlením je výrazným a praktickým doplňkem nábytku z ušlechtilého přírodního materiálu, masivu,“ uvádí ve své tiskové zprávě.

Vítěze vybrala odborná veřejnost prostřednictví internetového hlasování. Důvod úspěchu Milan Špavor vidí k přístupu k vývoji: „Nábytek vyrábíme už třicet let a nikdy jsme neuhnuli od poctivé práce. Máme firemní zásadu, že při návrhu nového nábytku se neohlížíme na cenu. Vymýšlíme ho tak, aby byl co nejlepší, aby nebyl ošizený. Když usoudíme, že nejlepší je prkno silné čtyřicet milimetrů, tak ho tam dáme, a nesnažíme se ho ztenčit na třicet milimetrů. Na kvalitě zkrátka nešetříme.“ Důležitým prvkem je i variabilita. Zákazník sám se může rozhodnout, zda například chce úložný prostor, nebo ne, zvolit může i širokou barevných odstínů moření nebo olejování.

Další výrobky, které Asociace českých nábytkářů považuje za mimořádně zdařilé (řazeno abecedně podle výrobce):

Židle „LECTA“, výrobní společnosti Alba CR, spol. s r.o.

design: Alba

LECTA je židle s ocelovou konstrukcí na které je upevněna silná lisovaná překližka s povrchově upravenou dubovou dýhou. Dýha lze na přání zákazníka nahradit laminováním, které je vhodné pro používání v zatěžovaných prostorách. Kostra židle je výrobcem nabízena ve 2 možnostech, a to buď v provedení se čtyřmi nohami nebo v provedení cantilever. Unikátní je speciální tvar opěráku ve tvaru „C“. LECTA je použitelná nejen do veřejných prostor např. školství, ale i do domácností.

 

Sedací souprava „WAVE“, výrobní společnosti FORM, spol. s r.o.,

design: Michael Baránek a Daniel Barták

WAVE je moderní, luxusní, sedací souprava, která vychází z koncepce modulárního sezení. Základem jednotlivých modulů je dřevěný rám. Pohodlné sezení zajišťuje kombinace PUR pěny, PES/PUR směsi a měkkého rouna. Sedáky jsou prostorné, modulární systém nabízí mnoho variant využití prostoru. Jedinečný způsob upínání zádových opěráků nabízí možnost libovolného umístění případně jejich úplného odejmutí. Wave je dílem designérů Ing. Arch. Michaela Baránka a MgA. Daniela Bartáka.

 

Pracovní židle „FOLLOWME“, výrobní společnosti LD Seating s.r.o.,

design: Andreas Krob

Pracovní židle FollowMe z dílny německého designéra Andrease Kroba myslí na zdravé sezení za vás. Není ji potřeba složitě nastavovat, a přesto se přizpůsobí každému vašemu pohybu. Židle vyniká inovativním typem flexibilního opěradla, které zádům dává přirozenou podporu. Výrazným prvkem je také mírně zvednutý sedák, který pomáhá páteři udržovat při sezení esovitý tvar, a to i bez bederní opěrky nebo cíleně pozorného sezení. Zkrátka a jednoduše, ať už se opíráte a rozjímáte, protahujete nebo se díváte přes rameno, židle FollowMe poskytuje vašim zádům dokonalou oporu při každém malém i velkém pohybu.

 

Akustické panely „ONMI“, výrobní společnosti Nábytek Mikulík s.r.o.,

design: Ondřej Mikulík

Lamelové akustické panely jsou moderním interiérovým prvkem, který ocení každý architekt a designér, který navrhuje pro svého klienta jeho vysněný prostor. Lamely jsou umístěny na černém akustickém panelu vyrobeného z části z recyklovaných PET lahví. Jeho hlavní úlohou je pohlcovat a rozbíjet zvuk v místnosti, čímž snižuje ozvěnu. Pro větší účinek akustiky je možné panely umístit na rastr z latí, který je vyložen akustickou vatou pro zvýšení účinnosti pohlcení zvuku. Samotné lamely o šířce 27 mm jsou z kvalitní MDF desky, která je potažena odolným vysokotlakým laminátem v dekoru dřeva. Základní kolekce tvoří 4 dekory. Ve výrobě ale výrobce dokáže pružně reagovat na přání zákazníka a vyrobit dekor panelu na míru. Nedílnou výhodou je snadná montáž.

 

Manželská postel s LED osvětlením a chytrý noční stolek „SMART“, výrobní společnosti Nábytek Mikulík s.r.o.

design: Roman Burda, Ondřej Mikulík

Komplet dvoulůžka SMART s dotekovým LED osvětlením v čele postele a s automatickým LED podsvícením korpusu je ideální pro noční vstávání. Závěsný noční stolek SMART se zabudovaným USB vstupem pro nové technologie, přizpůsobený robotickým vysavačům. LED třída A++ a LED životnost 30.000 hodin ukazují, že výrobce dbá na ekologicky šetrném řešení. Design navrhli Roman Burda a Ondřej Mikulík.

 

Uzavřená jednací souprava „ORGANIX PRIVACY BOX“,

výrobní společnosti RIM CZ a.s.

design: Kai Stania

Organix Privacy nabízí sezení, které zajistí vizuální soukromí i v otevřeném prostoru. Dvě sedačky proti sobě spojené stolem s panelem vytvoří i v rušné kanceláři klidné místo pro pracovní schůzku, neformální setkání, nerušené telefonování nebo pro úkoly vyžadující větší koncentraci. Komfort a ergonomii podtrhují doplňky v podobě háčků, přídavného monitoru, elektrických a USB přípojných míst nebo výškově nastavitelné hlavové opěrky. Organix Privacy je navržen tak, aby si zákazník mohl čalouněné prvky přizpůsobit svým barevným a materiálovým požadavkům. Kovové prvky nabízí možnost libovolného výběru barvy v odstínech RAL. Design navrhl renomovaný rakouský designér Kai Stania.

Trh s nábytkem roste, ale pomalu

Asociace českých nábytkářů zveřejnila také potvrzené statistické údaje za rok 2022. Zrcadlí se v nich nejistota a obavy ohledně dalšího ekonomického vývoje, které už několik let na globálních trzích panují. Dynamika obchodu s nábytkem se snížila, ale hodnota vyrobeného nábytku v loňském roce zaznamenala další rekord, a to 52,83 mld. Kč. Jedná se o nárust 0,83 mld. Kč oproti roku 2021. Zároveň se ovšem navýšila hodnota importu na 30,31 mld. Kč. Exportní hodnota narostla na 40,14 mld. Kč. Výrobní firmy v ČR exportují dražší a kvalitní nábytek, zejména na vyspělé trhy EU, a to v tomto pořadí: Německo, Francie, Slovensko, Nizozemí. Trh USA se z hlediska exportu nábytku propadl na páté místo.

Graf: AČN Graf: AČN

Za důležitý faktor AČN považuje, že výkon oboru výroby nábytku zaznamenal další růst v řadě. „Ze statistických dat vidíme, že dynamika spotřeby nábytku po poklesu v roce 2020 a poměrně prudkém vzpamatování v roce 2021 se nyní mírně přibrzdila. Nárůst spotřeby zde je, ale poměrně mírný. Je to dáno zejména omezením investic a zpomalením prodejů v řetězcích i u internetových prodejců. Týká se to zejména nejlevnějšího nábytku,“ říká tajemník AČN Tomáš Lukeš.

Graf: AČN Graf: AČN

Za dobrou zprávu pro české nábytkáře rovněž považuje, že podíl importu na tuzemské spotřebě nábytku v loňském roce poprvé v historii poklesl, a to ze 70,57 % v roce 2021 na 70,49 % v roce 2022. Až další léta ale ukážou, zda se jedná o změnu trendu, nebo o jednorázový výkyv spojený se současnou nejistotou. Největší importéři nábytku do Česka jsou Polsko, Německo a Čína. S výrazným odstupem pak následuje Itálie, Slovensko, Rakousko.

Graf: AČN Graf: AČN

V souvislosti s poklesem importu se zvýšil tržní podíl českých výrobců nábytku na našem trhu a činil tedy 12,69 miliard Kč. „Je důležité sledovat přidanou hodnotu nábytku vyráběného v České republice,“ zdůrazňuje Lukeš. Uvedené výsledky podtrhují i data týkající se exportu. Zatímco v roce 2021 vyvezli čeští výrobci nábytek za 39,57 mld. Kč, a hodnoty exportu v letech před rokem 2021 poměrně prudce rostly, v roce 2022 se český export nábytku ustálil na 40,14 mld. Kč. „Jedná se o stále vynikající exportní výsledky, ale data ukazují určité ochlazení,“ uzavírá Lukeš.

Graf: AČN Graf: AČN

Články autora Daniel Mrázek

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...