Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny22. 4. 2022 08:06

Konference Zdraví a ekonomický růst: Sledujte živě zde!

Zlepšení zdraví populace dokáže zvýšit dostupnost pracovní síly a urychlit ekonomický růst. Hospodářská komora a Advance Healthcare Management Institute pořádá v pondělí 25. dubna od 14 hodin na toto téma konferenci Zdraví a ekonomický růst. Na konferenci bude představena studie poradenské firmy McKinsey&Co. o dopadu zlepšeného zdraví na ekonomický růst a existující možnosti a iniciativy ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel České republiky.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Konference představí studii McKinsey&Co., která ukáže, jak zdraví může zrychlit ekonomický růst Foto: Shutterstock.com

Zúčastnit by se měli ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS), ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek a další. Konference bude zahájena ve 14:00 Kaiserštejnském paláci v Praze.

Česká republika má již dnes problém se zajištěním pracovní síly. V roce 2030 bude mít díky stárnutí obyvatelstva o 100 000 lidí v ekonomicky produktivním věku méně než v roce 2020. Zatím není zemí, která by dokázala dostatečně využívat zahraniční pracovníky a neznámý dopad války na Ukrajině činí situaci ještě nejasnější.

Jednou z mála možností, jak tuto situaci řešit, je zlepšit zdraví obyvatel. Závěry globální studie poradenské firmy McKinsey&Co. jsou jasné: Máme v rukou nástroje k tomu, aby budoucí šedesátníci byli ve stejném zdravotním stavu jako dnešní padesátníci. Nejde ale jen o prodloužení doby, kdy lidé budou moci a chtít pracovat. Podle stejné studie se přes 60 procent let života ztracených kvůli nemocem odehraje u lidí, kteří jsou již dnes v pracovním věku. Jde tedy i o významném snížení nemocnosti a zlepšení výkonnosti dnešních pracujících. Navíc, vliv na počet dostupných zaměstnanců má i zlepšení zdraví seniorů, které sníží potřebu ošetřovatelů z řad jejich mladších příbuzných.

Celkové dopady zlepšení zdravotního stavu obyvatel dle zmíněné studie mohou každoročně přidat k růstu HDP 0,7 procenta, což v průběhu této dekády znamená cca 35 miliard Kč ročně. Celospolečenská návratnost takové investice je vysoce pozitivní – za každou investovanou korunu můžeme získat zpět 1,70 Kč, nemluvě o omezení lidského utrpení.

Jak můžeme zlepšeného zdraví dosáhnout?

Hodně se dá udělat v oblasti organizace léčby a lepšího využívání nových technologií. Také se ale potřebujeme více věnovat prevenci. Je třeba podpořit nákladově efektivní programy, které přinesou jasné výsledky.

Zaměřit se musíme na dvě oblasti

  • lepší péči o již nemocné, u kterých se zatím plně neprojevily následky nemoci
  • omezení rizikových faktorů u zatím zdravých lidí.

To je nerozlučně spjaté s podporou změny životního stylu. Potřebujeme zlepšit především naše stravování a pohybovou aktivitu. Takovou změnu ale nemohou zařídit samotní zdravotníci. Bez zapojení školství a zaměstnavatelů se neobejdeme.

Na poskytovatele zdravotních služeb a zdravotní pojišťovny toho ale zbývá dost

  • přesunout pozornost od léčení následků chronických nemocí k příčinám jejich vzniku
  • podpořit prevenci vhodnými finančními motivacemi pro pacienty i poskytovatele
  • začít využívat nové zdravotnické technologie, které dokáží omezit výskyt nejvýznamnějších rizikových faktorů.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Videa & Podcasty

Videa & Podcasty
Když má práce má smysl

Pokud vidíme hodnotu vlastní odvedené práce, máme tendencí...

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Videa & Podcasty
Když věk není překážkou

Je různorodé věkové složení ve firmách problémem, výzvou...

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Videa & Podcasty
Česko jede na nízkou cenu

Odpovídat bude a Model pro poskytování kvalitní služby...

Model pro poskytování kvalitní služby je novinka –...